Πέμπτη, 2 Μαΐου, 2024
23.1 C
Athens

Αναδρομικά συνταξιούχων: Τι σημαίνει η απόφαση του ΣτΕ – Ποιες διεκδικήσεις παραμένουν «ζωντανές»

Μόνο τα δώρα και των δύο συντάξεων (κύριων και επικουρικών) και τα όποια ποσά προκύπτουν από την κύρια και αφορούν στο 11μηνο (Ιούνιος 2015 – Μάιος 2016), μπορούν να συνεχίσουν να διεκδικούν οι συνταξιούχοι. Η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ), έβαλε οριστικά τέλος σε κάθε είδους πρόσθετη διεκδίκηση αναδρομικών, από την περίοδο του Μαΐου του 2016 και μετά, δηλαδή μετά την έναρξη ισχύος του διαβόητου «νόμου Κατρούγκαλου» (ν.4387/16). Πρόκειται για μια απόφαση που ουσιαστικά «παραγγέλθηκε» από 16.000 συνταξιούχους του ΕΤΕΑΕΠ, αλλά επιδρά στις αγωγές που έχουν ασκήσει το σύνολο των περίπου 350.000 εν δυνάμει δικαιούχων.

Έτσι, σύμφωνα με έγκυρες πηγές της Κοινωνικής Ασφάλισης, όσοι είχαν υποβάλλει αγωγές από το 2017 έως το 2020 και ζητούσαν ποσά σε βάθος πενταετίας, θα πρέπει να συμβιβαστούν με το ανωτέρω 11μηνο, που έτσι και αλλιώς έχει επικυρωθεί σε παλαιότερη απόφαση. Μάλιστα, πρέπει να επισημανθεί ότι για να μπορέσουν οι ενδιαφερόμενοι να λάβουν τα ποσά που διεκδικούν θα πρέπει το 2015, να είχαν συμπληρώσει το 60ο έτος της ηλικίας τους, άρα να βρίσκονται σε φάση κατοχύρωσης συνταξιοδοτικού δικαιώματος. Διαφορετικά, πάλι θα μείνουν χωρίς να καρπωθούν κάτι από την δικαστική προσπάθεια που έχουν πραγματοποιήσει όλα αυτά τα έτη.

Οι ανωτέρω αλλαγές αφορούν κύρια τους συνταξιούχους, οι οποίοι προέρχονται από τον ιδιωτικό τομέα και έχουν απευθυνθεί με αγωγές προς το ΣτΕ. Οι συνταξιούχοι του Δημοσίου Τομέα, χάνουν και τα 800 ευρώ από τη 13η και 14η σύνταξη που περικόπηκε το 2012 και λαμβάνουν μόνο την Εισφορά Αλληλεγγύης που αφορά την περίοδο έως το 2019.  Αυτό προκύπτει από ανάλογη απόφαση που έλαβε το Ελεγκτικό Συνέδριο, όπου τονίστηκε πως από το 2019 και μετά και η συγκεκριμένη εισφορά, θεωρείται ως Συνταγματική.

Χαρακτηριστική είναι η τοποθέτηση του γνωστού εργατολόγου, Λουκά Αποστολίδη,  ο οποίος επισημαίνει ότι είναι «διαχρονικό δίκαιο αίτημα των συνταξιούχων, που δικαιώθηκε από τέσσερις πιλοτικές δίκες της Ολομέλειας του ΣτΕ, να χορηγηθούν τα αναδρομικά του 11μηνου (2015-2016) για επικούρηση και δώρα εντόκως. Η επίλυση αυτού του μείζονος ζητήματος που αφορά χιλιάδες δικαιούχους θα αποσυμφορήσει  τα δικαστήρια και θα σταματήσει η ταλαιπωρία 350.000 δικαιούχων που αγωνίζονται δικαστικά από το 2015. Βέβαια το μήνυμα αναδρομικά σε όλους για το 11μηνο 2015-2016, είναι ένα ζήτημα που πιστεύουμε ότι η νέα πολιτική ηγεσία δεσμεύεται ηθικά, νομικά και πολιτικά να δώσει λύση».

Ουσιαστικά, μοναδικοί «τυχεροί» από το σύνολο  των συνταξιούχων που υπέστησαν τις μεγάλες περικοπές στα μνημονιακά έτη, είναι όσοι είχαν προλάβει  και είχαν υποβάλλει αγωγές πριν από τον Ιούνιο του 2015, δηλαδή πριν εκδοθεί η πρώτη απόφαση του ΣτΕ. Μόνο εκείνοι κατάφεραν ή διατηρούν το δικαίωμα να λάβουν το σύνολο των διεκδικήσεών τους. Ακολούθως, ήρθε ο «νόμος Κατρούγκαλου» τον Μάιο του 2016, με την εφαρμογή της προσωπικής διαφοράς και  με τον επανυπολογισμό των συντάξεων και  περιόρισε δραματικά τις όποιες διεκδικήσεις. Τώρα, με την σχετική απόφαση του Ανώτατου Ακυρωτικού Δικαστηρίου, κλείνει κάθε συζήτηση και για ενδεχόμενη διεκδίκηση αναδρομικών από το 2016 και μετά. Υπενθυμίζεται ότι η εν λόγω απόφαση πάρθηκε μετά από αίτημα που υπέβαλλε το Διοικητικό Πρωτοδικείο, καθώς εκκρεμούσαν δεκάδες αγωγές για να επιδικαστούν τα ανάλογα ποσά στους δικαιούχους. Επίσης, ως προς το  σκέλος των αγωγών, με ειδική διάταξη νόμου, απαγορεύτηκε η διαδικασία συνέχισης υποβολής τους, από το καλοκαίρι του 2020 και μετά. Ήταν η περίοδος που η κυβέρνηση της ΝΔ τον Οκτώβριο της ίδιας χρονιάς, έδωσε αναδρομικά ποσά για περικοπές στην κύρια σύνταξη (ν. 4051 και 4092 του 2012), που όμως χορηγήθηκαν μόνο στο 40% του συνόλου των συνταξιούχων. Οι υπόλοιποι είτε δεν πληρούσαν το εισόδηματικό όριο, άρα δεν είχαν υποστεί περικοπές στην κύρια σύνταξη, άρα διεκδικούσαν ποσά μόνο από αντίστοιχες περικοπές σε επικουρική σύνταξη και σε δώρα κύριας και επικουρικής. Κάτι που τώρα περιορίζεται δραματικά και μόνο για ένα 11μηνο, χωρίς καταβολή πρόσθετων αναδρομικών ποσών.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ