Την ενεργοποίηση της Επιτροπής για το λευκό μητρώο των κοινωνικών εταίρων ώστε να βρεθούν οι κατάλληλες επιβραβεύσεις για τους πιο συνεπείς εξ αυτών, προγραμματίζει άμεσα το υπουργείο Εργασίας. Η σχετική δέσμευση έγινε χθες από τον ίδιο τον Άδωνι Γεωργιάδη, κατά τη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε χθες με τον πρόεδρο της ΕΣΕΕ, Γιώργο Καρανίκα, όπου αναλύθηκαν οι βελτιωτικές παρεμβάσεις που μπορούν να γίνουν για την στήριξη της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας.
Στη συνάντηση, παρουσία των υφυπουργών Παναγιώτη Τσακλόγλου και Βασίλη Σπανάκη, της ΓΓ Εργασιακών Σχέσεων, Άννας Στρατινάκη και του Διευθυντή της Συνομοσπονδία, Αντώνη Μέγγουλη, τονίστηκε η ανάγκη διαμόρφωσης ενός νέου αναπτυξιακού υποδείγματος για την ελληνική οικονομία. Κάτι τέτοιο μπορεί να προκύψει μέσα από την ενίσχυση της θεσμικής, χρηματοδοτικής, και ασφαλιστικής υποστήριξης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και των ιδιοκτητών τους.
Ο κ. Γεωργιάδης επισήμανε ότι συζητήθηκαν «όλα τα εκκρεμή αιτήματα του χώρου του εμπορίου προς το υπουργείο Εργασίας και μπήκε ένα σφιχτό χρονοδιάγραμμα για να βρεθούν λύσεις σε καινούργια και χρονίζοντα προβλήματα».
Ο Πρόεδρος της ΕΣΕΕ τόνισε πως η αναβάθμιση της αγοράς εργασίας προϋποθέτει την ενίσχυση των δομών του τριμερούς κοινωνικού διαλόγου και την αποκατάσταση της συμμετοχής των κοινωνικών εταίρων στη χάραξη των πολιτικών απασχόλησης. Υπενθύμισε τον κομβικό ρόλο του Εμπορίου, στο οποίο κατεγράφησαν το 2022 περισσότερες από 724.000 ποιοτικές θέσεις εργασίας, που αντιστοιχούν στο 17,4% των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα. Σημείωσε μάλιστα πως την ίδια χρονιά ο κύκλος εργασιών στο λιανικό εμπόριο διαμορφώθηκε σε 51,3 δισ. Ευρώ, δηλαδή στο 11,1% του συνολικού κύκλου της οικονομίας. Υπό αυτό το πρίσμα, ο κύριος Καρανίκας παρουσίασε δέσμη προτάσεων στο θεσμικό, εργασιακό και ασφαλιστικό πεδίο. Από αυτές ξεχωρίζουν η θέσπιση ενός νέου ρυθμιστικού πλαισίου διευθέτησης οφειλών, που θα προσαρμόζεται στις ανάγκες της αγοράς και η αναστολή ισχύος όλων των αναγκαστικών μέτρων είσπραξης για οφειλέτες με χρέη έως 30.000 ευρώ, μέχρι ο πληθωρισμός να σταθεροποιηθεί στα επίπεδα του 2%. Επίσης προτάθηκε να καταργηθεί η εισφορά υπέρ ανεργίας που καταβάλλουν οι αυτοαπασχολούμενοι και να βελτιωθεί περαιτέρω το πλαίσιο εφαρμογής της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας.