Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024
14.2 C
Athens

Στις 34.000 οι εκκρεμείς κύριες συντάξεις – Επικοινωνιακή φιέστα για ένα πρόβλημα που υπάρχει ακόμα…

Τον Νοέμβριο οι ληξιπρόθεσμες εκκρεμείς αιτήσεις για απονομές κύριων συντάξεων υπολογίστηκαν στα επίπεδα των 34.000, στοιχείο που οδήγησε την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, να διοργανώσει επικοινωνιακή φιέστα. Παρουσία και του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, δόθηκε η εικόνα ότι λύθηκε ένα χρόνιο πρόβλημα που ταλαιπώρησε δεκάδες χιλιάδες ασφαλισμένους.

Τα στοιχεία όμως που αναδείχτηκαν, καθώς και όσα προκύπτουν από το ρεπορτάζ, δείχνουν μια εντελώς διαφορετική κατάσταση.

Όπως τονίστηκε και στην παρουσίαση που έγινε το πρωί της Παρασκευής, από αρμόδια στελέχη του ΕΦΚΑ, στις εκκρεμότητες δεν προσμετρώνται ούτε οι διεθνείς συντάξεις, ούτε οι λεγόμενες «ανελαστικές». Οι διεθνείς, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες ανέρχονται σε περίπου 27.000, ενώ άλλες 9.500 είναι οι ανελαστικές. Συνεπώς, αυτόματα οι εκκρεμότητες αυξάνονται στα επίπεδα των 70.500 αιτήσεων που είναι ληξιπρόθεσμες. Υπάρχουν όμως και άλλες 60.000 αιτήσεις που έχουν υποβληθεί το τελευταίο τρίμηνο και δεν έχουν μετατραπεί σε ληξιπρόθεσμες, ακόμα. Άρα, μόνο για τις κύριες συντάξεις, οι αιτήσεις υπερβαίνουν τις 130.000. Αν προσθέσουμε σε όλα τα ανωτέρω, τις επικουρικές συντάξεις (125.000), τα εφάπαξ (50.000) και την παράλληλη ασφάλιση (80.000), γίνεται αντιληπτό ότι οι εκκρεμότητες παραμένουν στις 385.500, δηλαδή δυσθεώρητες…

Έστω και έτσι, είναι σημαντικό να τονιστεί ότι με τις ενέργειες που έγιναν την τελευταία διετία, περιορίστηκε ο μέσος χρόνος αναμονής από τους 18 μήνες, στους δύο, πιάνοντας τον μέσο όρο των κρατών του δυτικού κόσμου. Μάλιστα, όπως επισημάνθηκε στην εκδήλωση, από τον Ιανουάριο του 2021 έως σήμερα, έχουν απονεμηθεί 470.000 κύριες συντάξεις, δηλαδή σχεδόν το 1/6 του συνόλου.

Επίσης, εκφράστηκε η εκτίμηση ότι έως το τέλος του τρέχοντος έτους, θα πραγματοποιηθεί νέο ρεκόρ απονομών, με περισσότερες από 280.000 κύριες συντάξεις, όταν το προηγούμενο ήταν 225.000 και είχε σημειωθεί πέρσι.

Τόσο ο υπουργός Εργασίας, Κωστής Χατζηδάκης, όσο και ο διοικητής του ΕΦΚΑ, Παναγιώτης Δουφεξής, αναφέρθηκαν στην σημασία που είχε η δημιουργία του Πράσινου Κτιρίου, τον Σεπτέμβριο του 2021, καθώς τότε κατέστη εφικτό να υπάρξει η πλήρης εικόνα του προβλήματος. Έτσι, δόθηκαν οι κατευθυντήριες γραμμές για τον καλύτερο έλεγχο της αποδοτικότητας των διευθύνσεων απονομής συντάξεων ανά την επικράτεια και υπήρξε ποιοτικότερος συντονισμός.

Στην σύντομη παρέμβασή του ο πρωθυπουργός, επανέλαβε ότι έρχονται νέα μέτρα στήριξης των συνταξιούχων και αναφέρθηκε τόσο στην αύξηση κατά 7% ίσως και περισσότερο, στις κύριες συντάξεις από 1.1.23, καθώς επίσης και στην κατάργηση της (φορολογικής) ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης, όπως και στην χορήγηση του έκτακτου επιδόματος 250 ευρώ για τους οικονομικά ασθενέστερους. Μέτρα που θα συνδράμουν στην στήριξη των συνταξιούχων, ειδικά σε μια περίοδο υψηλού πληθωρισμού. Ο κ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε ιδιαίτερα σημαντική την καταβολή πριμ παραγωγικότητας στους υπαλλήλους, ως επιπλέον κίνητρο για να βελτιώσουν την απόδοσή τους στην απονομή των συντάξεων και όχι μόνο.

Η διοίκηση του ΕΦΚΑ έθεσε τώρα τον επόμενο στόχο, που είναι η αποκλιμάκωση και των εκκρεμών αιτήσεων επικουρικής σύνταξης και των εφάπαξ. Επίσης, τονίστηκε ότι μέσω των κονδυλίων από το Ταμείο Ανάκαμψης θα προχωρήσουν για τον Φορέα, δύο εμβληματικά έργα: Το Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα και η Ψηφιοποίηση του Ασφαλιστικού Αρχείου.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ