Κυριακή, 21 Απριλίου, 2024
13 C
Athens

Στη Βουλή τροπολογία για χαμηλοσυνταξιούχους ΕΚΑΣ και για εργαζόμενους ΟΑΕΔ με θετικές δικαστικές αποφάσεις

Ξεχωριστές τροπολογίες για όσους χαμηλοσυνταξιούχους λάμβαναν το ΕΚΑΣ, αλλά και για τους εργαζόμενους του ΟΑΕΔ, που έχουν υπέρ τους δικαστικές αποφάσεις, κατατέθηκαν στη Βουλή από το ΣΥΡΙΖΑ. Η αρμόδια τομεάρχης Εργασίας, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, κατέθεσε τις σχετικές τροπολογίες στο νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας που εισήχθη στη Βουλή προ ημερών με επείγουσες διαδικασίες.

Η πρώτη τροπολογία αφορά την παράταση απαλλαγής από τη φαρμακευτική δαπάνη για όσους έχασαν το ΕΚΑΣ. Η δεύτερη εστιάζεται στην παραίτηση από τα ένδικα μέσα του ΟΑΕΔ.

Ειδικότερα:

– Προτείνεται η παράταση για ένα έτος, έως την 31η Δεκεμβρίου 2021, της πλήρους απαλλαγής από τη συμμετοχή στη φαρμακευτική δαπάνη για όλους όσοι στερήθηκαν οριστικά την παροχή του Ε.Κ.Α.Σ. με ημερομηνία οριστικής κατάργησής του την 31η.12.2019 ως αντισταθμιστικό μέτρο, ιδιαίτερα αυτήν την περίοδο της πανδημίας και της κοινωνικής κρίσης.

– Προτείνεται, για λόγους ίσης μεταχείρισης με την προβλεπόμενη παραίτηση από ένδικα μέσα που αφορά εργαζομένους στον e-ΕΦΚΑ, να υπάρξει αντίστοιχη πρόβλεψη για τον ΟΑΕΔ, λαμβάνοντας υπόψη τις αυξημένες υπηρεσιακές ανάγκες του Οργανισμού και προκειμένου να τακτοποιηθεί η εκκρεμότητα για 135 εργαζομένους που εργάζονται πολλά χρόνια και έχουν δικαιωθεί δικαστικά.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ