Τετάρτη, 11 Σεπτεμβρίου, 2024
24.8 C
Athens

«Στα κάγκελα» οι εργαζόμενοι στον πολιτισμό: 10 μήνες χωρίς εισόδημα – Εμπαιγμός και ειρωνεία από το υπουργείο Εργασίας!

Με πρωτοφανή… κυνισμό απάντησε το υπουργείο Εργασίας, στις αιτιάσεις των εργαζομένων στον κλάδο του πολιτισμού, οι οποίοι δήλωσαν την ανάγκη να ενημερωθούν για το πότε θα ενταχθούν και εκείνοι στα προστατευτικά μέτρα της κυβέρνησης.

 

«Δεν έχει ακόμα εφευρεθεί το αεροπλάνο που μοιράζει λεφτά»! Αυτή η ειρωνική τοποθέτηση ανήκει στην Γενική Γραμματέα Εργασίας, Άννα Στρατινάκη. Αυτή ήταν η απάντησή της προς τους εργαζόμενους – καλλιτέχνες, στη διαμαρτυρία των τελευταίων που εδώ και 10 μήνες, με την πανδημία σε έξαρση, παραμένουν χωρίς ουσιαστική στήριξη από την Πολιτεία!

 

Αυτό ήταν και το… αποτέλεσμα της παράστασης διαμαρτυρίας που πραγματοποίησε το μεσημέρι της Τετάρτης έξω από το υπουργείο Εργασίας, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Θεάματος Ακροάματος (ΠΟΘΑ). Μια διαμαρτυρία που πραγματοποιήθηκε με πλήρη τήρηση όλων των υγειονομικών μέτρων προστασίας για τον COVID-19 κρατώντας αποστάσεις και φορώντας μάσκα. Η κινητοποίηση κρίθηκε αναγκαία μετά την Τηλεδιάσκεψη που προηγήθηκε, μεταξύ της Γενικής Γραμματέως του Υπουργείου Εργασίας Άννας Στρατινάκη, του Γενικού Γραμματέα Σύγχρονου Πολιτισμού Νικόλα Γιατρομανωλάκη και εκπροσώπων των εργαζομένων της Π.Ο.Θ.Α. και των Πρωτοβάθμιων Σωματείων.

 

«Το παιχνίδι της μετάθεσης των ευθυνών που αντιμετωπίζουμε όλους αυτούς τους μήνες ανάμεσα στα Υπουργεία μας υποχρέωσε – ήδη από τις αρχές Δεκεμβρίου – να απαιτήσουμε πιεστικά κοινή τηλεδιάσκεψη με τα Υπουργεία Πολιτισμού, Εργασίας και Οικονομικών. Παρά τη διαβεβαίωση ότι στη χθεσινή τηλεδιάσκεψη θα παρίσταντο οι Γενικοί Γραμματείς και των τριών Υπουργείων, τελικά ο προγραμματισμός της την ίδια ώρα με τη ψήφιση του προϋπολογισμού στη Βουλή, δεν επέτρεψε την παρουσία του εκπροσώπου του Υπουργείου Οικονομικών, κάτι που εμείς μάθαμε τελευταία στιγμή», τονίζει σε ανακοίνωσή της η ΠΟΘΑ.

 

«Με βαθύτατη απογοήτευση ενημερωθήκαμε λοιπόν χθες, από την κα Στρατινάκη πως το Υπουργείο Εργασίας ζητεί -ενώ διανύουμε τα μέσα Δεκεμβρίου- «λίγο εύλογο χρόνο» από τους εργαζόμενους στον Πολιτισμό για να διαβουλευθεί με τους συναρμόδιούς της και να μπορέσει να νομοθετήσει σχετικά με τα επείγοντα αιτήματά μας «είτε στα τέλη Δεκεμβρίου, είτε στις αρχές του Γενάρη του ‘21». Μάλιστα με αμφίβολο αποτέλεσμα αναλόγως των διαθέσιμων οικονομικών δυνατοτήτων του Κράτους.

Από τη συζήτηση μας δεν ακούσαμε καμία δέσμευση, κανέναν προσδιορισμό ημερομηνίας, παρά μόνο γενικόλογες εισηγήσεις περί διαφοράς μεταξύ μονομερών δηλώσεων αποζημίωσης και αποζημίωσης από σύμβαση σε αναστολή, λες και βρισκόμαστε στην αρχή της πανδημίας. Δυστυχώς, όμως για όλους μας, βρισκόμαστε 10 μήνες μετά. Και όμως, 10 μήνες μετά, ακούσαμε την κα Στρατινάκη να δηλώνει ευθαρσώς ότι είναι κυρίως ευθύνη των Σωματείων που οι εργαζόμενοι δεν γράφτηκαν στο Μητρώο Καλλιτεχνών, ειρωνευόμενη πως «δεν έχει ακόμα εφευρεθεί το αεροπλάνο που μοιράζει λεφτά»!

 

Οι καλλιτέχνες χαρακτηρίζουν «απύθμενη κυνικότητα» την κυβερνητική τοποθέτηση. Ως απάντηση δηλώνουν τα εξής:

  • Ήδη από τον Σεπτέμβριο, ο κος Βρούτσης και η κα Μενδώνη δήλωναν πως οι αποζημιώσεις Σεπτεμβρίου και Οκτωβρίου είχαν προβλεφθεί να παραταθούν για επιπλέον δύο μήνες, «εφόσον υπάρξει ανάγκη». (Το δεύτερο Lockdown ανακοινώθηκε αρχές Νοέμβρη).
  • Ήδη από τις 13/11 η Π.Ο.Θ.Α. με επιστολή της προς τα Υπουργεία Εργασίας, Οικονομικών και Πολιτισμού απαιτούσε την άμεση εκταμίευση των πρώτων δύο μηνών, αλλά και την άμεση εκταμίευση των αποζημιώσεων Νοεμβρίου και Δεκεμβρίου, δεδομένου ότι αυτή η ανάγκη ήταν και πάλι εδώ. Προειδοποιούσε με κάθε τρόπο πως έρχονται πολύ δυσκολότερες μέρες και πως χιλιάδες άνθρωποι είχαν ήδη μείνει εκτός οποιουδήποτε πλαισίου στήριξης από τον Σεπτέμβριο και έπειτα.
  • Όλα τα υγειονομικά δεδομένα δείχνουν πως η υγειονομική «ανάγκη» θα υφίσταται και τον Ιανουάριο και πιθανότερο μέχρι και την άνοιξη.
  • Ο πολιτισμός είναι ο ΜΟΝΟΣ κλάδος που είναι κλειστός με ΚΡΑΤΙΚΗ ΕΝΤΟΛΗ εδώ και 10 ολόκληρους μήνες (με εξαίρεση το σπασμωδικό άνοιγμα του καλοκαιριού).
  • Τον Μάιο, οπότε και λειτούργησε για πρώτη φορά, το Μητρώο Καλλιτεχνών καλούσε εργαζομένους να κάνουν δηλώσεις απογραφής, ενώ δεν είχε ρητά διατυπωθεί ούτε ο σκοπός, ούτε οι όροι λειτουργίας του. Ακριβώς αντίθετα δηλαδή από ότι συμβαίνει παγκοσμίως με τέτοιου είδους πλατφόρμες συλλογής προσωπικών δεδομένων. Βάσει αυτού, τα σωματεία έκριναν ότι έπρεπε να είναι επιφυλακτικά έως ότου απαντηθούν οι σχετικές ερωτήσεις προς τα αρμόδια Υπουργεία (σημειωτέον ως τα τέλη Αυγούστου, το Μητρώο – κατά δήλωση και της Υπουργού Πολιτισμού ΔΕΝ θα ήταν χρηματοδοτικό εργαλείο) ενώ μάλιστα αρκετά έστελναν διαρκώς διορθώσεις, διευκρινίσεις, βελτιώσεις και προσθήκες ειδικοτήτων, (που διήρκεσαν μέχρι ΚΑΙ τις 20/10). Μπροστά στις κυβερνητικές παλινωδίες με το άνοιγμα του Πολιτισμού το φθινόπωρο, αποφασίστηκε – αιφνιδίως – να χρησιμοποιηθεί για επιδοματική κάλυψη των εργαζομένων στις τέχνες που δεν καλύπτονταν από κανένα άλλο μέτρο. Δικαίως τα Σωματεία, παρότι ακόμα δεν είχαν λάβει τις σχετικές απαντήσεις και μπροστά στην οικονομική διακινδύνευση των μελών τους, ενημέρωσαν – όσο μπορούσαν – τα μέλη τους για να εγγραφούν άμεσα. Το ιστορικό αναξιοπιστίας των Υπουργείων και έλλειψης σκοπών και όρων είναι που απέτρεψε, λοιπόν, μεγάλο αριθμό εργαζόμενων να απογραφούν.
  • Είναι τουλάχιστον παράλογο η κυβέρνηση να ισχυρίζεται ότι δεν μπορεί η ίδια να επικοινωνήσει τη δημιουργία του Μητρώου και ότι η ενημέρωση των εργαζομένων και δικαιούχων πρέπει να γίνει αποκλειστικά από τα ίδια τα Σωματεία. Η ανάγκη ωστόσο να οριστούν οι όροι εν γένει λειτουργίας του Μητρώου παραμένει γι’ αυτό και προτείνουμε τη σύσταση ειδικής ομάδας επεξεργασίας για αυτό το σκοπό.

 

Η Ομοσπονδία σημειώνει ότι «απέναντι σε αυτά τα δεδομένα, η κα Στρατινάκη – εκφράζοντας σαφώς την πολιτική της Κυβέρνησης – επιλέγει να παίζει το χαρτί της πίστωσης χρόνου και της μετάθεσης ευθυνών και ανακοίνωσε νέα τηλεδιάσκεψη την Παρασκευή 18/12/2020, με την ελπίδα να παραστεί ο ΓΓ του Υπουργείου Οικονομικών».

Η ΠΟΘΑ ζητά στην επικείμενη, νέα τηλεδιάσκεψη να μάθει τα εξής:

  • Ημερομηνίες εκταμίευσης (εντός του 2020) των αποζημιώσεων Νοεμβρίου και Δεκεμβρίου για όσους ενεγράφησαν εμπρόθεσμα στο Μητρώο, αλλά και όσους έχουν γραφτεί ήδη με καθορισμό καταληκτικής ημερομηνίας.
  • Άμεση σύνδεση όλων των επιδοτούμενων μέσω Μητρώου με τα μέτρα στήριξης που ισχύουν για τους εργαζόμενους όλων των υπόλοιπων κατηγοριών (μείωση ενοικίου, αναστολή πληρωμής παντός είδους ληξιπρόθεσμων οφειλών καθώς και απαγόρευση διακοπής ρεύματος και εξώσεων).
  • Άμεση δέσμευση για στήριξη για ΟΣΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ ΔΙΑΡΚΕΣΟΥΝ το Lockdown και τα υγειονομικά μέτρα περιορισμού στη λειτουργία των πολιτιστικών χώρων (όταν αυτοί ανοίξουν).
  • Ημερομηνία εκταμίευσης των αποζημιώσεων Σεπτεμβρίου και Οκτωβρίου, για όσους ενεγράφησαν στο Μητρώο μετά την παρέλευση της προθεσμίας της 20/10.

 

Η ΠΟΘΑ χαρακτηρίζει «αδιανόητα ψυχοφθόρο και υποτιμητικό για την ανθρώπινη αξιοπρέπεια, οι άνθρωποι του Πολιτισμού να εξαναγκαζόμαστε κάθε μήνα να πιέζουμε με κάθε τρόπο τους δημόσιους λειτουργούς να ενεργήσουν ως οφείλουν. Να τους υποδεικνύουμε τη δουλειά τους και να πρέπει κάθε φορά να αποδεικνύουμε τα αυτονόητα. Να επικαλούμαστε – εν τέλει – τα συσσίτια και τις δράσεις αλληλεγγύης, που αναγκαζόμαστε να οργανώνουμε, για να αντιληφθούν το αποτέλεσμα της απραξίας τους.

Όμως δεν θα σταματήσουμε. Όσο σιωπούν, θα είμαστε στο δρόμο μέχρι να ικανοποιηθεί και ο τελευταίος συνάδελφός μας.

Μέχρι τα μέτρα στήριξης να αφορούν πραγματικά όλους όσοι μένουν άνεργοι ΜΕ ΚΡΑΤΙΚΗ ΕΝΤΟΛΗ».

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ