Σάββατο, 11 Μαΐου, 2024
16.2 C
Athens

Με προσλήψεις και υπερωρίες, προσπαθεί ο e-ΕΦΚΑ να ξεμπλοκάρει τις απονομές εκκρεμών συντάξεων

Προσλήψεις προσωπικού από τον ιδιωτικό τομέα. Αυξημένες υπερωρίες για τους ήδη εργαζόμενους. Δουλειά ακόμα και σε νυχτερινές βάρδιες, τα σαββατοκύριακα και τις αργίες! Αυτή είναι η δέσμη μέτρων που πρόκειται να εφαρμόσει το υπουργείο Εργασίας, έτσι ώστε να ξεμπλοκάρει η απονομή συντάξεων το 2021. Ήδη, οι εκκρεμείς απονομές, είναι 360.000 για κύρια, επικουρική σύνταξη και εφάπαξ και φτάνουν στις 420.000 εάν προστεθούν και οι περιπτώσεις παράλληλης ασφάλισης, που επίσης δεν έχουν χορηγηθεί στους δικαιούχους.

 

Είναι ολοφάνερο ότι χρειαζόταν μια σειρά από μέτρα «έκτακτης ανάγκης» ώστε να επιχειρηθεί να διορθωθεί το πρόβλημα. Άλλωστε ο ίδιος ο πρωθυπουργός, Κυρ. Μητσοτάκης, στην ομιλία του κατά την ψήφιση του προϋπολογισμού χαρακτήρισε «πρώτη προτεραιότητα» την αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος, που το ονόμασε «σαράκι»…

 

Στην «πρώτη γραμμή» των νέων μέτρων είναι η στελέχωση του e-ΕΦΚΑ με ειδικευμένους υπαλλήλους, που θα επιφορτιστούν με την έκδοση των… κολλημένων συντάξεων! Ήδη υπάρχουν σκέψεις για πρόσληψη 250 εργαζόμενων από ιδιωτική εταιρία που θα αναλάβουν αυτό το δύσκολο ρόλο…

 

Την ίδια στιγμή, ενεργοποιούνται και μια σειρά από μέτρα, που είχαν εφαρμοστεί και επί ΣΥΡΙΖΑ και είχαν αποφέρει κάποιο θετικό αποτέλεσμα. Πρόκειται για την απασχόληση κατά τα σαββατοκύριακα, αλλά και για την υπερωριακή απασχόληση, ακόμα και σε αργίες ή νυχτερινά ωράρια, από τις γνωστές «ομάδες εργασίας» που θα αποτελούνται από υπαλλήλους του e-ΕΦΚΑ.

 

Για το λόγο αυτό, το ΔΣ του υπερταμείου, που πραγματοποιείται σήμερα Πέμπτη, αναμένεται να δώσει την έγκρισή του για να πραγματοποιηθούν πάνω από 2,5 εκατ. υπερωριακές ώρες απασχόλησης, που κοστολογούνται στα 10 εκατ. ευρώ, για το επόμενο έτος!

 

Ουσιαστικά, θα προκύψουν περίπου 20 ώρες το μήνα για κάθε υπάλληλο. Βέβαια, σε αρκετές περιπτώσεις θα υπάρχουν εργαζόμενοι οι οποίοι θα δουλεύουν έως τις 10 το βράδυ για να φέρουν σε πέρας τις απονομές συντάξεων που εκκρεμούν…

 

Επιπρόσθετα, αναμένεται να εγκριθούν άλλες 600.000 ώρες υπερωριακής απασχόλησης για όσους θα δουλεύουν στα νεοσύστατα Περιφερειακά Ελεγκτικά Κέντρα Ασφάλισης  (ΠΕΚΑ) του  e-ΕΦΚΑ για το 2021. Σε αυτές τις πρόσθετες ώρες, εμπεριέχονται και τυχόν υπερωρίες που θα γίνουν από τη διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών και Στέγασης καθώς και από τη γενική διεύθυνση Πληροφορικής και Επικοινωνιών. Άλλο ένα μέτρο που θα κοστίσει επιπλέον 10 εκατ. ευρώ στον προϋπολογισμό του e-ΕΦΚΑ για το νέο έτος.

Ξεχωριστή απόφαση αναμένεται να ληφθεί για να ανανεωθεί η διάθεση προσωπικού επικουρικής ασφάλισης (ΕΤΕΑΕΠ) προς το Ταμείο Επικουρικής  Ασφάλισης  και  Πρόνοιας Απασχολούμενων  στα  Σώματα  Ασφαλείας  (ΤΕΑΠΑΣΑ) καθώς και η παράταση του χρόνου απόσπασης ή διάθεσης προσωπικού του ΟΤΕ Α.Ε., των Τραπεζών, του πρώην ΗΣΑΠ, του πρώην ΗΛΠΑΠ και της Ασφαλιστικής  Εταιρείας  «Η  Εθνική»  στο ταμείο.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ