Τρίτη, 18 Ιουνίου, 2024
29.3 C
Athens

Οι εργαζόμενοι καταφεύγουν στα δικαστήρια ενάντια στο νομοσχέδιο για τον ΕΦΚΑ

Σκληρή αναμένεται η αντιπαράθεση ανάμεσα στο υπουργείο Εργασίας και στους εργαζόμενους του ΕΦΚΑ με αφορμή το επικείμενο νομοσχέδιο που προωθείται. Ένα νομοσχέδιο που με μια σειρά διατάξεις του, έχει προκαλέσει πολλές αντιδράσεις. Εκτός από απεργιακές κινητοποιήσεις, ήδη οι εργαζόμενοι επεξεργάζονται σενάρια για να προσφύγουν στην Δικαιοσύνη, ζητώντας να κριθεί ως αντισυνταγματικό το «επίμαχο» νομοσχέδιο.

Τα πεδία διαφωνίας του δεν περιορίζονται μόνο στο γεγονός ότι εφεξής θα επιλέγονται οι διευθυντές και οι γενικοί διευθυντές από τον ιδιωτικό τομέα. Επεκτείνεται και στον τρόπο αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας, αλλά και στην εφαρμογή του πειθαρχικού ελέγχου.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, το σκέλος της ένταξης ιδιωτών στον ΕΦΚΑ και μάλιστα σε επιτελικές θέσεις αποτελεί casus belli. Μετά και την συνάντηση που είχαν οι συνδικαλιστικοί εκπρόσωποι των εργαζομένων με τον υπουργό Εργασίας, Κωστή Χατζηδάκη, η εντύπωση που έχουν σχηματίσει είναι ότι επίκειται η διάλυση της Δημόσιας Κοινωνικής Ασφάλισης!

Οι συνδικαλιστές του Φορέα καταγγέλλουν τον αρμόδιο υπουργό – εμπνευστή του νομοσχεδίου, ότι στο βωμό της όποιας «μεταρρύθμισης», θα δημιουργήσει τα επόμενα «golden boys», που θα προέρχονται από τον ιδιωτικό τομέα.

Ειδική αναφορά κάνουν οι εργαζόμενοι στο σκέλος της ακίνητης περιουσίας, καθώς θεωρούν ότι με τη δημιουργία μιας εταιρίας ειδικού σκοπού, ο ΕΦΚΑ δεν θα μπορεί να ασκεί τον παραμικρό έλεγχο. Έτσι δημιουργούνται πολλά «θολά σημεία», που ειδικά όταν πρόκειται για αξιοποίηση δημόσιας περιουσίας εγείρουν πολλές αμφιβολίες και ερωτηματικά. Στο σκέλος του πειθαρχικού ελέγχου, οι εργαζόμενοι πιστεύουν ότι οι τροποποιήσεις που προτείνονται οδηγούν στη δημιουργία ενός καθεστώτος που θα παράγει ενόχους, σε πλήρη αναντιστοιχία με ό,τι ισχύει στον υπόλοιπο δημόσιο τομέα.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ