Τρίτη, 25 Ιουνίου, 2024
27.9 C
Athens

Πρόστιμα σε πάνω από 100.000 εκπρόθεσμες φορολογικές δηλώσεις – Αντιδρούν οι λογιστές

Δεκάδες χιλιάδες φορολογούμενοι έχασαν την προθεσμία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων και τιμωρήθηκαν με πρόστιμο ύψους 100 ευρώ, όπως και χιλιάδες επιχειρήσεις στις οποίες επιβλήθηκαν πρόστιμα 250 και 500 ευρώ.

Το γεγονός αυτό έχει προκαλέσει τις αντιδράσεις των λογιστών- φοροτεχνών όλης της χώρας, καθώς οι περισσότερες δηλώσεις που δεν πρόλαβαν να υποβληθούν, ήταν στα λογιστικά γραφεία κατ΄ εξουσιοδότηση των φορολογουμένων.

Στις περιπτώσεις αυτές τα πρόστιμα επωμίζονται οι λογιστές, καθώς από δικό τους σφάλμα δεν υποβλήθηκε η φορολογική δήλωση, ωστόσο επειδή το πρόβλημα είναι τεράστιο και αφορά σε χιλιάδες δηλώσεις, ζητούν παρέμβαση του υπουργείου Οικονομικών ώστε να ακυρωθούν τα πρόστιμα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ, σε ότι αφορά στα φυσικά πρόσωπα, μέχρι την 30η Αυγούστου 2022, που έληξε η προθεσμία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων, είχαν υποβληθεί 6.399.973 φορολογικές δηλώσεις.

Όμως σήμερα ο αριθμός των υποβληθεισών δηλώσεων ανέρχεται σε 6.467.630 δηλώσεις που σημαίνει, ότι μετά την 30η Αυγούστου, υποβλήθηκαν εκπρόθεσμες 67.657 δηλώσεις, αριθμός που αποτελεί ρεκόρ των τελευταίων ετών.

Συγχρόνως, οι λογιστές εκτιμούν, ότι, μαζί με τις εκπρόθεσμες δηλώσεις των επιχειρήσεων, ο συνολικός αριθμός των εκπρόθεσμων υπερβαίνει τις 100.000.

Σε όλους τους «εκπρόθεσμους» ήδη βεβαιώθηκε πρόστιμο ύψους 100 ευρώ, ανεξάρτητα εάν το αποτέλεσμα της εκκαθάρισης της δήλωσης είναι χρεωστικό, μηδενικό ή πιστωτικό, αλλά για τις επιχειρήσεις φτάνει έως και 500 ευρώ.

Ειδικότερα τα πρόστιμα για τις εκπρόθεσμες δηλώσεις κλιμακώνονται ως εξής:

Φυσικά πρόσωπα

Στις εκπρόθεσμες αρχικές δηλώσεις των φυσικών προσώπων επιβάλλεται πρόστιμο 100 ευρώ, ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα της εκκαθάρισης, δηλαδή είτε είναι μηδενικό, είτε πιστωτικό, είτε χρεωστικό.

Επιπλέον όταν η αρχική εκπρόθεσμη δήλωση είναι χρεωστική ή στην εκπρόθεσμη τροποποιητική δήλωση αυξάνεται το χρεωστικό υπόλοιπο, επιβάλλεται και προσαύξηση φόρου 0,73% ανά μήνα καθυστέρησης από την καταληκτική ημερομηνία πληρωμής του φόρου.

Φυσικά Πρόσωπα και Νομικά Πρόσωπα με απλογραφικά βιβλία

Στις εκπρόθεσμες αρχικές δηλώσεις των φυσικών και των νομικών προσώπων που τηρούν απλογραφικά βιβλία, οι οποίες είναι πιστωτικές ή μηδενικές επιβάλλεται πρόστιμο ύψους 100 ευρώ ενώ στις χρεωστικές αρχικές δηλώσεις επιβάλλεται πρόστιμο ύψους 250 ευρώ.

Φυσικά Πρόσωπα και Νομικά Πρόσωπα με διπλογραφικά βιβλία

Στις εκπρόθεσμες αρχικές δηλώσεις των φυσικών και των νομικών προσώπων που τηρούν διπλογραφικά βιβλία, οι οποίες είναι πιστωτικές ή μηδενικές επιβάλλεται πρόστιμο ύψους 100 ευρώ, ενώ στις χρεωστικές αρχικές δηλώσεις επιβάλλεται πρόστιμο ύψους 500 ευρώ.

Τι έφταιξε

Το αίτημα 11 λογιστικών συλλόγων για τη μη επιβολή προστίμων σε χιλιάδες εκπρόθεσμες αρχικές δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος, έφτασε στη Βουλή και ζητείται να μην επιβληθούν πρόστιμα σε όσες δηλώσεις υποβληθούν έως την 31η Δεκεμβρίου 2022.

Στην επιστολή τους οι «11» κάνουν λόγο για «άστοχες και καθυστερημένες αποφάσεις και ενέργειες της Πολιτείας, που επιφέρουν πρόστιμα και κυρώσεις σε φορολογούμενους και επιχειρήσεις».

Ζητείται δε να μην επιβάλλονται πρόστιμα σε όλες τις εκπρόθεσμες δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος που υποβάλλονται μέχρι και τις 31-12-2022.

Στην επιστολή των 11 λογιστικών συλλόγων τονίζονται, μεταξύ άλλων, τα εξής:

Η ηλεκτρονική εφαρμογή για την υποβολή των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος μπορεί να «άνοιξε» τέλος Μαρτίου, αλλά καμία δήλωση δεν μπορούσε να υποβληθεί καθώς δεν ήταν εμπλουτισμένη με τα απαραίτητα δεδομένα – όπως άλλωστε συμβαίνει κάθε χρονιά!

Κατά την αποθήκευση των δηλώσεων εξαφανίζονταν δεδομένα όπως τόκοι, μερίσματα, κ.λπ.

Η ηλεκτρονική εφαρμογή για την υποβολή των δηλώσεων των εταιρειών (των εντύπων Ν) «άνοιξε» στις 18/05/2022.

Οι βεβαιώσεις ΕΦΚΑ καταβολής εισφορών μη μισθωτών για το 2021, αναρτήθηκαν στον ΕΦΚΑ περί τα μέσα Απριλίου 2022 και ακόμη μέχρι και σήμερα δεν έχει διεκπεραιωθεί και αναρτηθεί η εκκαθάριση των ασφαλιστικών εισφορών του έτους 2021 για τους παράλληλα ασφαλισμένους, γεγονός που καθιστά αναγκαία την υποβολή τροποποιητικής δήλωσης.

Το σύστημα κατέρρευσε στις 29-30/08/2022 και με Δελτίο Τύπου έγινε αναφορά για παράταση στις δηλώσεις Νομικών Προσώπων ισόχρονη με την τεχνική αδυναμία του συστήματος, προκαλώντας ασάφεια ως προς την τελική ημερομηνία υποβολής, αφήνοντας ανενημερωτους φορολογούμενους και λογιστές για τον χρόνο αποκατάστασης.

Για τα δε φυσικά πρόσωπα, δεν θα έπρεπε η πρώτη αντίδραση της Πολιτείας – αρνούμενη την παράταση – να είναι η επιβολή προστίμου, όταν υφίσταται αδυναμία λειτουργίας του όλου συστήματος.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ