Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
19.3 C
Athens

Επίθεση στο νομοσχέδιο Χατζηδάκη από τον πρόεδρο της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων

Ολομέτωπη επίθεση, ενάντια στο εργασιακό νομοσχέδιο «Χατζηδάκη», που μόλις χθες τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση, εξαπέλυσε ο πρόεδρος της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων. Ο κ. Χριστόφορος Σεβαστίδης, βάλει κατά των αλλαγών που προωθούνται κάνοντας λόγο για «αντιμεταρρύθμιση» αναφερόμενος στην αύξηση της εργασίας στις 10 ώρες ημερησίως χωρίς πρόσθετη αμοιβή.

Ο κ. Σεβαστίδης, σε ένα μακροσκελές άρθρο, αφού πραγματοποιεί μια ιστορική αναδρομή θυμίζοντας τους αγώνες ανά τον κόσμο για να θεσμοθετηθεί το 8άωρο, βάλει κατά της λογικής του νόμου που θέλει τον εργαζόμενο «εθελοντικά» να ζητάει αύξηση του χρόνου εργασίας του, αποστερώντας από τον εαυτό του, ελάχιστο χρόνο που θα μπορούσε να έχει για ξεκούραση, μόρφωση, οικογενειακές και κοινωνικές επαφές. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο πρόεδρος, «δίνεται η δυνατότητα στον εργαζόμενο, σύμφωνα με τις αρχές του νομοσχεδίου, να φθείρει τη σωματική και ψυχική υγεία του, να μεταβληθεί σε ζωντανό εξάρτημα της επιχείρησης».

Ο κ. Σεβαστίδης προσθέτει και μια άλλη παράμετρο στην κριτική που ασκεί στο νομοσχέδιο: «Η υπερένταση του ανθρώπινου οργανισμού για μεγάλα χρονικά διαστήματα προκαλεί μόνιμη και ανυπολόγιστη φθορά στη σωματική και ψυχική υγεία, που δεν αποκαθίσταται με τον συμψηφισμό των μειωμένων ωρών απασχόλησης σε άλλη χρονική περίοδο». «Αποκρύπτεται επίσης», συνεχίζει ο πρόεδρος, «η δυνατότητα που έχει ο εργοδότης να απολύσει τον εργαζόμενο, μετά το πέρας της περιόδου αυξημένης απασχόλησης, έχοντας εξοικονομήσει τις επιπλέον ώρες απασχόλησης χωρίς την πρόσθετη αμοιβή».

Σκληρή κριτική ασκεί ο κ. Σεβαστίδης και για την κατάργηση της αργίας την Κυριακή, για συγκεκριμένους κλάδους της οικονομίας, συνδυαστικά με την αύξηση στις 150 ώρες ετησίως του ανώτατου ορίου επιτρεπόμενων υπερωριών. Εκτιμά ότι «η κατάργηση της κυριακάτικης αργίας ωφελεί και πάλι τις επιχειρήσεις οι οποίες έχουν τη δυνατότητα να κάνουν χρήση των αυξημένων υπερωριών με τις οποίες θα επιβαρύνουν τους εργαζόμενους και να μεγιστοποιήσουν τα έσοδά τους.

Ειδική αναφορά όμως γίνεται και στο σκέλος της απεργίας. Ο Πρόεδρος της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, υπογραμμίζει ότι η θεσμοθέτηση της υποχρέωσης εφεξής να υπάρχει στις ΔΕΚΟ προσωπικό ασφαλείας 33%, ισοδυναμεί με κατάργηση των απεργιών. «Η παροχή ενός επιπέδου λειτουργίας μιας επιχείρησης σε ποσοστό 33% δεν συνδέεται με τους παραπάνω σκοπούς αλλά αποτυπώνει έναν αυθαίρετο και αντισυνταγματικό νομοθετικό προσδιορισμό του «ανεκτού ποσοστού απεργίας» για το Κράτος, αποκαλύπτοντας ταυτόχρονα την πρόθεση μείωσης της αποτελεσματικότητας του εργατικού αγώνα».

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ