Τετάρτη, 19 Ιουνίου, 2024
29.1 C
Athens

Πρόγραμμα 100.000 θέσεων εργασίας – Όροι και προϋποθέσεις

Ιδιαίτερα φιλόδοξο χαρακτηρίζουν παράγοντες της αγοράς, το πρόγραμμα 100.000 νέων θέσεων εργασίας, που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός το περασμένο σαββατοκύριακο στη Θεσσαλονίκη και σπεύδει να υλοποιήσει το υπουργείο Εργασίας, από την 1η Οκτωβρίου. Η σχετική τροπολογία που υπερψηφίστηκε μαζί με το νομοσχέδιο για τον Αθλητισμό, περιγράφει αναλυτικά, τους όρους και τις προϋποθέσεις εφαρμογής του εν λόγω προγράμματος, που στοχεύει στο να λειτουργήσει ως «ανάχωμα» στην αύξηση της ανεργίας. Υπενθυμίζεται ότι το πρόγραμμα κοστολογείται από το υπουργείο Οικονομικών στα 345 εκατ. ευρώ και βασική του παράμετρος είναι η πλήρης κάλυψη των ασφαλιστικών εισφορών, εργοδότη και εργαζομένων, για έξι μήνες. Ας δούμε τα βασικά χαρακτηριστικά του προγράμματος:

  • Αφορά όλες τις επιχειρήσεις, χωρίς περιορισμό και επιδοτεί τις ασφαλιστικές εισφορές του νέου εργαζόμενου για έξι μήνες μετά από δήλωση που θα κάνει η επιχείρηση στο Π.Σ ΕΡΓΑΝΗ.
  • Εάν η νέα πρόσληψη αφορά μακροχρόνια άνεργο εγγεγραμμένο στον ΟΑΕΔ, τότε επιδοτείται επιπλέον με 200 ευρώ επί του καθαρού μηνιαίου μισθού.
  • Μετά το πέρας των έξι μηνών ο εργαζόμενος μπορεί να συνεχίσει την εργασία του στην επιχείρηση που τον προσέλαβε, εφόσον και τα δύο συμβαλλόμενα μέρη συμφωνούν, αμειβόμενος εξ ολοκλήρου πλέον από αυτή.
  • Οι εργαζόμενοι που θα τοποθετηθούν στις νέες θέσεις εργασίας δεν μπορούν να ενταχθούν ούτε στο πρόγραμμα «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ», αλλά ούτε και οι συμβάσεις εργασίας τους μπορούν να τεθούν σε αναστολή.
  • Η επιχείρηση που θα προβαίνει σε νέες προσλήψεις, θα πρέπει να δηλώνει ότι:

α) Είναι φορολογικά και ασφαλιστικά ενήμερη, ή  έχει ρυθμίσει τις βεβαιωμένες οφειλές της προς το Δημόσιο και τον e-ΕΦΚΑ.

β) Θα διατηρήσει τον ίδιο αριθμό εργαζομένων για έξι μήνες, διάστημα κατά το οποίο θα επιδοτείται η νέα θέση εργασίας.

* Το πρόγραμμα θα ξεκινήσει 1.10.2020 και θα παραμείνει ενεργό μέχρι να καλυφθούν οι θέσεις εργασίας που επιδοτούνται.

* Εάν η επιχείρηση δεν πληροί τις προϋποθέσεις αυτές, τότε εκπίπτει του προγράμματος. Αναλαμβάνει δε την υποχρέωση να καταβάλει η ίδια τις συνολικές αποδοχές που αναλογούν για τους έξι μήνες πρόσληψης του εργαζομένου, μαζί με τις ασφαλιστικές εισφορές. Εάν πρόκειται για εργαζόμενο που προέρχεται από τους εγγεγραμμένους μακροχρόνια άνεργους στον ΟΑΕΔ η οικονομική ενίσχυση των 200 ευρώ θα καταβληθεί επίσης από την ίδια την επιχείρηση.

* Η κάλυψη των ασφαλιστικών εισφορών θα αφορά και τις ασφαλιστικές εισφορές που αναλογούν σε δώρα και επιδόματα αδείας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ