Σάββατο, 13 Ιουλίου, 2024
30.2 C
Athens

Πανό με τη λέξη «Πεινάμε» μπροστά στο Μέγαρο Μαξίμου από συνδικαλιστές του τουρισμού – Τρεις προσαγωγές…

Τρεις προσαγωγές συνδικαλιστών του τουρισμού, ήταν το αποτέλεσμα της ακτιβιστικής τους προσπάθειας, μετά την ανάρτηση πανό με τη λέξη «Πεινάμε» μπροστά από το Μέγαρο Μαξίμου! Τηρώντας όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στον Επισιτισμό και Τουρισμό (ΠΟΕΕΤ), Γιώργος Χόντζογλου, ο γγ Παναγιώτης Κούκος και ο γγ του ΕΚΑ Κώστας Κουλούρης μετέβησαν το πρωί της Τετάρτης, μπροστά από το Μέγαρο Μαξίμου, θέλοντας έτσι να αναδειχθεί το τεράστιο πρόβλημα επιβίωσης που αντιμετωπίζουν χιλιάδες εργαζόμενοι του κλάδου.

Τηρώντας τις αποστάσεις, προχώρησαν στην ανάρτηση του εν λόγω πανό, λίγο μετά τις 9 το πρωί. Η πρώτη αντίδραση της αστυνομίας ήταν πολύ ήρεμη: τους ζητήθηκε να μετατοπιστούν λίγο πιο μακριά, για να μην εμποδίζουν τη διέλευση των πολιτών, κάτι που έπραξαν. Στη συνέχεια όμως, άλλοι αστυνομικοί, με πολιτικά, πιθανότατα εξερχόμενοι του Μεγάρου Μαξίμου, απαίτησαν από τους τρεις συνδικαλιστές να κατεβάσουν το πανό, διαφορετικά θα τους μετέφεραν στο Αστυνομικό Τμήμα, κάνοντας χρήση της αυτόφωρης διαδικασίας.

Ακολούθησε μικρή ένταση και στη συνέχεια οι τρεις συνδικαλιστές, προσήχθησαν στο ΑΤ Συντάγματος. Είναι χαρακτηριστικό ότι, αφού τους έγινε εξακρίβωση στοιχείων, επιδιώχθηκε να τους επιβληθεί πρόστιμο για παράνομη μετακίνηση. Όμως κάτι τέτοιο δεν κατέστη εφικτό, καθώς από τα χαρτιά που είχαν μαζί τους, φαινόταν ότι η παρουσία τους στο σημείο, ήταν καθόλα νόμιμη, μιας και είναι συδνικαλιστές! Έτσι, δεν τους επιδόθηκε πρόστιμο και μετά από περίπου δύο ώρες, οι προσαχθέντες αποχώρησαν από το Αστυνομικό Τμήμα…

Για το θέμα υπήρξε παρέμβαση σύσσωμη από τα συνδικάτα.

Η ΓΣΕΕ χαρακτήρισε «απαράδεκτη και αντιδημοκρατική τη σημερινή προσαγωγή στο αστυνομικό τμήμα του Προέδρου και του Γενικού Γραμματέα της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Επισιτισμού – Τουρισμού, καθώς επίσης και του Γενικού Γραμματέα του Εργατικού Κέντρου Αθήνας, επειδή προχώρησαν σε μία συμβολική διαμαρτυρία, με σύνθημα #ΠΕΙΝΑΜΕ, έξω από το Μέγαρο Μαξίμου.»

Όπως τονίζει η Συνομοσπονδία σε σχετική μακροσκελή ανακοίνωση, «οι εργαζόμενοι στην εστίαση και στον τουρισμό έχουν βιώσει κατά κόρον τα τραγικά -και στην αγορά εργασίας- αποτελέσματα της πανδημίας και σήμερα οι τρεις συνδικαλιστές προχώρησαν σε μία συμβολική κίνηση τηρώντας όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα, έχοντας μαζί τους νόμιμη άδεια μετακίνησης ως εκλεγμένα μέλη του ΔΣ της Ομοσπονδίας και του ΕΚΑ. Μία Ομοσπονδία, η οποία, σεβόμενη τα περιοριστικά μέτρα λόγω covid, ανέστειλε την 24ωρη απεργία που είχε αποφασίσει για τις 10 Νοεμβρίου και την απεργιακή της συγκέντρωση.

Οι συγκεκριμένοι συνάδελφοι, όπως και οι εργαζόμενοι που εκπροσωπούν, ενδιαφέρονται για την προστασία του κοινωνικού συνόλου και θέλουν να τελειώσει εδώ και τώρα αυτός εφιάλτης για να επιστρέψουν στις δουλειές τους και να ζήσουν με αξιοπρέπεια. Γι’ αυτό, αντί των χιλιάδων μελών τους που πεινάνε λόγω πανδημίας, στο δρόμο σήμερα απέναντι από το Μέγαρο Μαξίμου, βρέθηκαν μόνο τρεις συνδικαλιστές για να αναρτήσουν ένα πανό. Μάλλον παίζει ρόλο ο τόπος για να χαρακτηριστεί μία μετακίνηση άσκοπη ή παράνομη.»

 

Η ΓΣΕΕ προσθέτει με νόημα ότι, «αφού η κυβέρνηση ενδιαφέρεται τόσο για την προστασία του κοινωνικού συνόλου, να φροντίσει άμεσα να τερματίσει τις παράνομες μετακινήσεις στους χώρους εργασίας, με τις ψευδείς βεβαιώσεις αδήλωτων και σε αναστολή εργαζομένων ή δηλωμένων με τηλεργασία. Να κλείσει κάθε “παράθυρο” νομικό που επιτρέπει να δηλώνονται οι αναστολές των εργαζομένων στο τέλος κάθε μήνα και όχι, όπως είναι το σωστό, στην έναρξη της αναστολής εργασίας. Να λάβει εδώ και τώρα μέτρα προστασίας των εργαζομένων στον Επισιτισμό – Τουρισμό, αλλά και όλων των εργαζομένων σε εποχικά επαγγέλματα», σύμφωνα με τη διάταξη νόμου που απέστειλε η ΓΣΕΕ στους αρμόδιους Υπουργούς.

«Οι παραλείψεις και τα λάθη δεν μπορούν να κρυφτούν πίσω από την τακτική των προσαγωγών πεινασμένων εργαζομένων και συνδικαλιστών. Τα συνδικάτα έχουν φωνή και έχουν δείξει διαχρονικά την αγωνιστικότητα τους αλλά και την υπευθυνότητα τους».

 

Ανάλογη ήταν και η αντίδραση από το ΕΚΑ, που κάνει λόγο για «επικίνδυνο αντεργατικό κατήφορο που διολισθαίνει η κυβέρνηση, καθώς αντί να σκύψει πάνω στα προβλήματα των εργαζομένων προχωρά σε συλλήψεις των εκπροσώπων τους».

Το Εργατικό Κέντρο Αθήνας καταγγέλλει τις συλλήψεις του Γενικού Γραμματέα του ΕΚΑ Κώστα Κουλούρη και των Γιώργου Χότζογλου και Παναγιώτη Κούκο, προέδρου και γενικού γραμματέα της Ομοσπονδίας Επισιτισμού Τουρισμού αντίστοιχα, «γιατί διεκδίκησαν τα αυτονόητα… να κάνουν όλοι οι εργαζόμενοι Χριστούγεννα. Καταγγέλλουμε τον κυβερνητικό αυταρχισμό και απαιτούμε την οικονομική στήριξη όλων των ανέργων εν όψει εορτών».

ΣΥΡΙΖΑ: Οι συνδικαλιστές «χάλασαν» το κλίμα… ανεμελιάς της κυβέρνησης!

Παρέμβαση για το θέμα έγινε και από το ΣΥΡΙΖΑ. Με κοινή τους δήλωση, οι τομεάρχες Εργασίας, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου και Ανάπτυξης Αλέξης Χαρίτσης, υπογράμμισαν ότι «σήμερα το πρωί τρεις εκλεγμένοι εκπρόσωποι των εργαζόμενων στην εστίαση, προσήχθησαν από την αστυνομία. Ο λόγος; Τόλμησαν να προχωρήσουν σε συμβολική διαμαρτυρία έξω από το Μέγαρο Μαξίμου για την τραγική οικονομική κατάσταση των εργαζόμενων στον κλάδο, τηρώντας όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας».

Όπως πρόσθεσαν οι κ. Χαρίτσης και Ξενογιαννακοπούλου, «η Κυβέρνηση της Ν.Δ. αντί να στηρίξει τους εργαζόμενους στην εστίαση και να απολογηθεί για την απουσία σχεδίου αντιδρά με απαράδεκτο αυταρχισμό και καταστολή! Προφανώς, γιατί τέτοιες φωνές αγωνίας, καταστρέφουν το κλίμα «ανεμελιάς» που προσπαθεί να δημιουργήσει η κυβέρνηση»…

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ