Δευτέρα, 11 Δεκεμβρίου, 2023
11.6 C
Athens

«Παγωμένες» οι τριετίες παρά την αύξηση του κατώτατου μισθού – Τι χάνουν οι εργαζόμενοι

Για άλλη μια χρονιά οι τριετίες στον ιδιωτικό τομέα θα παραμείνουν «παγωμένες». Έτσι, παρά την αύξηση του κατώτατου μισθού στα 780 ευρώ, δεν θα μπορέσουν να καρπωθούν το επιπλέον ποσό που δικαιούνται, περίπου 120.000 χαμηλόμισθοι εργαζόμενοι. Πρόκειται για όλους εκείνους που τον Φεβρουάριο του 2012, όταν θεσπίστηκε το συγκεκριμένο μνημονιακό «πάγωμα», ή δεν είχαν ενταχθεί στην αγορά εργασίας, ή είχαν ξεκινήσει να εργάζονται, αλλά δεν είχαν προλάβει να συμπληρώσουν κάποια ή το σύνολο από τα εννέα χρόνια προϋπηρεσίας που απαιτούνται, για να προκύψουν τρεις τριετίες. Όλοι αυτοί οι εργαζόμενοι, έχουν εγκλωβιστεί στη συγκεκριμένη διάταξη και, όσο δεν αλλάζει, αναγκάζονται να καρπώνονται τις όποιες αυξήσεις, χωρίς το πρόσθετο ποσοστό, που είναι 10% για κάθε τριετία. Αυτό σημαίνει ότι στο ανώτατο πεδίο, η αύξηση θα έπρεπε να είναι 30% επί του βασικού μισθού, για όσους έχουν συμπληρώσει ή θα συμπληρώσουν τρεις τριετίες.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας ισχύουν τα εξής:

Τριετίες

Προϋπηρεσία Με 14 μισθούς Απώλεια
Μία τριετία 858* 78
Δύο τριετίες 936 156
Τρεις τριετίες 1.014 234

*Ποσά σε ευρώ

Με δεδομένο ότι από την 1η Απριλίου, ο νέος κατώτατος μισθός θα είναι 780 ευρώ, μικτές αποδοχές, αυτό σημαίνει ότι οι απώλειες για όσους έχουν μία τριετία είναι 78 ευρώ το μήνα, ανέρχονται στα 156 ευρώ για όσους έχουν δύο τριετίες και φτάνουν στα 234 ευρώ, σε μηνιαία βάση, για όσους έχουν συμπληρώσει τρεις τριετίες.

Σύμφωνα με τις κυβερνητικές εξαγγελίες, όπως έγιναν από τον αρμόδιο υπουργό Εργασίας, δεν διαφαίνεται η πρόθεση να αλλάξει το συγκεκριμένο στάτους, όπως έχει διαμορφωθεί εδώ και 11 χρόνια. Αντίθετα, η όποια επανεξέταση του μέτρου θα πραγματοποιηθεί τον Ιανουάριο του 2024, σε συνάρτηση με το ετήσιο ποσοστό της ανεργίας. Όπως τονίζεται αρμοδίως, η διάταξη αυτή θα καταργηθεί, όταν γίνει μονοψήφιο το ετήσιο ποσοστό της ανεργίας στη χώρα. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, τον Ιανουάριο υποχώρησε στο 10,8% η ανεργία, έστω και αν η μείωση αυτή δεν αφορά τις όποιες τελικές προσαρμογές γίνουν και οι οποίες ενδεχομένως να καταλήξουν σε ένα πιο υψηλό ποσοστό για το συγκεκριμένο μήνα.

Όπως προκύπτει από τον προϋπολογισμό για το τρέχον έτος, η εκτίμηση που υπάρχει είναι ότι το ετήσιο ποσοστό της ανεργίας θα υποχωρήσει στο 10,6%, ελάχιστα σε σχέση με το 10,7% που ήταν η πρόβλεψη για το 2022. Άρα, αυτό σημαίνει ότι οι τριετίες δεν θα μπορέσουν να «ξεπαγώσουν» ούτε κατά το 2024. Ο επόμενος επανέλεγχος θα γίνει τον Ιανουάριο του 2025, με την ελπίδα ότι τότε, θα έχει επιτευχθεί ο στόχος του μονοψήφιου ποσοστού στην ανεργία της χώρας.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, όσοι εργαζόμενοι είχαν προλάβει τον Φεβρουάριου του 2012, να συμπληρώσουν κάποια ή κάποιες από τις τριετίες στην προϋπηρεσία τους, θα λάβουν τις αυξήσεις στον κατώτατο μισθό, με την ανάλογη προσαύξηση. Σε αυτή την περίπτωση, το ετήσιο όφελος σε 12μηνη αναπροσαρμογή, θα είναι από 2.002 ευρώ για μία τριετία, που ανέρχεται στα 2.184 ευρώ για δύο τριετίες και φτάνει στα 2.366 ευρώ για τρεις τριετίες.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ