Δευτέρα, 17 Ιουνίου, 2024
26.8 C
Athens

Παγίδα φορολόγησης οι δωρεές με μετρητά

Δεκτές θα γίνονται και οι δωρεές χρηματικών ποσών υπό τη μορφή μετρητών, σύμφωνα με την τροποποίηση της σχετικής διάταξης στην οποία προχωρεί το υπουργείο Οικονομικών.

Πρόκειται για την «παγίδα» της νομοθετικής ρύθμισης, με την οποία αυξήθηκε σε 800.000 ευρώ το αφορολόγητο των δωρεών και των γονικών παροχών, για στενούς συγγενείς σε ευθεία γραμμή, αλλά υπό την προϋπόθεση ότι θα γινόταν μόνο με μεταφορά του ποσού της δωρεάς, από τραπεζικό λογαριασμό σε τραπεζικό λογαριασμό.

Καθώς όμως αρκετοί φορολογούμενοι αγνόησαν ή δεν πρόσεξαν τη συγκεκριμένη διάταξη, προέβησαν σε δωρεές και γονικές παροχές, με μετρητά, με αποτέλεσμα να χρεωθούν με φόρο10%, επί του δωριζόμενου ποσού.

Ήδη έχουν καταγραφεί τουλάχιστον δύο περιπτώσεις στις οποίες επιβλήθηκαν φόροι ύψους 10%.

Ωστόσο πρόκειται για ελάχιστες περιπτώσεις από το σύνολο στις οποίες επιβλήθηκαν πρόστιμα, καθώς αυτές έγιναν γνωστές επειδή προσέφυγαν στη Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών.

Στην τελευταία περίπτωση, μια γονική παροχή 50.000 ευρώ από μητέρα στον γιό της, κόστισε 5.000 ευρώ, ενώ σε άλλη περίπτωση, για δωρεά 31.000 ευρώ, μέσω κατάθεσης μετρητών επιβλήθηκε φόρος (10%) ύψους 3.100 ευρώ.

Οι περιπτώσεις είναι πολλές περισσότερες και επειδή έχουν φτάσει τα μηνύματα στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών αποφασίστηκε η αλλαγή της διάταξης, ώστε να πάψει να λειτουργεί ως παγίδα.

Συγκεκριμένα, με διάταξη που θα περιληφθεί σε νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών, θα προβλέπεται πλέον ότι το αφορολόγητο ποσό των 800.000 ευρώ, που θεσπίστηκε με τις διατάξεις του ν. 4839/2021, «ισχύει και για τις δωρεές και γονικές παροχές χρημάτων που πραγματοποιήθηκαν, από την 1η.10.2021 μεταξύ των δικαιούχων της Α΄ κατηγορίας της φορολογικής κλίμακας με ανάληψη χρημάτων από τον λογαριασμό του δωρητή και κατάθεση του ίδιου ποσού στον λογαριασμό του δωρεοδόχου εντός 3 εργάσιμων ημερών».

Η αλλαγή

Μέχρι τώρα προβλέπονταν ότι το αφορολόγητο αναγνωρίζεται μόνο όταν η δωρεά γινόταν με μεταφορά του ποσού από τον τραπεζικό λογαριασμό του δωρητή στον λογαριασμό του αποδέκτη.

Όταν, ο δωρητής έκανε ανάληψη του ποσού από τον τραπεζικό του λογαριασμό και στη συνέχεια τα κατέθετε στον λογαριασμό του γιού του ή του εγγονού του (και το αντίστροφο), χανόταν το αφορολόγητο και η Εφορία καταλόγιζε φόρο 10% επί του ποσού της δωρεάς.

Στο εξής, θα αναγνωρίζεται το αφορολόγητο των 800.000 ευρώ ακόμα και στις περιπτώσεις κατά τις οποίες γίνεται ανάληψη του ποσού από τον δωρητή και κατατίθεται το ίδιο ποσό στον λογαριασμό του αποδέκτη της δωρεάς, εντός τριών ημερών από την ημερομηνία ανάληψης.

Επιστροφή φόρων

Μάλιστα, το νέο καθεστώς θα ισχύσει αναδρομικά, από την 1η Οκτωβρίου 2021, που σημαίνει ότι όσοι πλήρωσαν φόρο, για δωρεές χρηματικών ποσών ή γονικές παροχές θα διαγραφούν τα σχετικά ποσά ή θα τους επιστραφούν αν έχουν καταβληθεί.

Σ.Σ. Δηλαδή έπρεπε να φωνάξουμε ότι έτσι όπως φτιάξατε το νόμο θα αναγκάσετε σε αποτροπή της δωρεές και οτι θα επιστρατευτούν αλλά μέσα αποφυγής υψηλής φορολογίας για να τον διορθώσετε……

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ