Σάββατο, 20 Ιουλίου, 2024
30.3 C
Athens

Ο κατώτατος μισθός έχασε τον Απρίλιο το 18% της αγοραστικής του δύναμης

Ο κατώτατος μισθός στην Ελλάδα απώλεσε τον Απρίλιο το 18% της αγοραστικής του δύναμης. Πρόκειται για μια εξαιρετικά δυσμενής εξέλιξη που έχει την αιτία της στην δραματική αύξηση κατά 10,2% την ίδια περίοδο, του πληθωρισμού στην χώρα. Η εν λόγω απώλεια, που έχει ευθεία αρνητική επίδραση στο βιοτικό επίπεδο 600.000 και πλέον, εργαζόμενων στον ιδιωτικό τομέα, καταγράφηκε από ειδικούς επιστημονικούς φορείς της αγοράς εργασίας,  πριν ενεργοποιηθεί η αύξηση στον κατώτατο  μισθό κατά 7,5% που τέθηκε σε ισχύ την 1η Μαΐου.

Η αύξηση των κατώτατων αποδοχών στα 714 ευρώ μικτά, ασφαλώς και θα περιορίσει κάπως το πρόβλημα. Δεν αναμένεται όμως να ανατρέψει καίρια, τα δεδομένα που έχουν ήδη δημιουργηθεί. Το γεγονός ότι ο πληθωρισμός «έτρεχε» με 10,2% τον Απρίλιο και ότι υπάρχουν εκτιμήσεις για περαιτέρω άνοδο και τον Μάιο, δεν αφήνει περιθώρια εφησυχασμού. Οι εκτιμήσεις των ειδικών, θέλουν η όποια μείωση της αγοραστικής δύναμης του κατώτατου μισθού, να κυμαίνεται στα επίπεδα 10 – 12%, ακόμα και μετά την αύξησή του. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι τα 50 ευρώ αύξησης που έδωσε η κυβέρνηση το μήνα (714 ευρώ, από 663 ευρώ), καταφέρνουν να απορροφήσουν ένα μικρό μέρος της απώλειας της αγοραστικής δύναμης του κατώτατου μισθού, που προκαλεί η ραγδαία άνοδος των τιμών των βασικών αγαθών.

Στο υπουργείο Εργασίας γνωρίζουν το πρόβλημα και εκτιμούν ότι ίσως κατά τους θερινούς μήνες, που η επίδραση από το πετρέλαιο θέρμανσης δεν θα υπάρχει, καταστεί εφικτό η επίδραση στην αγοραστική δύναμη του κατώτατου μισθού να περιοριστεί κάπως. Σε κάθε περίπτωση, εκτιμάται ότι μεγάλοι χαμένοι είναι οι νεοεισερχόμενοι στην αγορά εργασίας και οι ανειδίκευτοι εργάτες, που λαμβάνουν τις πιο χαμηλές αποδοχές. Επίσης, χαμένοι θεωρούνται όσοι έχουν λιγότερα από 10 έτη προϋπηρεσίας, καθώς δεν λαμβάνουν το bonus από τις τριετίες (έως 30%). Έτσι, πιέζονται πολύ περισσότερο τα εισοδήματά τους, με συνέπεια σε περιόδους αλματώδους αύξησης του πληθωρισμού, να αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα να «βγει ο μήνας».

Τα στοιχεία αυτά, θα περιγράφονται με σαφήνεια στην ετήσια έκθεση του ΙΝΕ της ΓΣΕΕ, που  αναμένεται να δοθεί στη δημοσιότητα έως το τέλος του τρέχοντος μήνα. Εκεί θα φαίνεται και ευρύτερη ανάλυση της πορείας της αγοράς εργασίας στην χώρα.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ