Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024
21.8 C
Athens

ΕΦΚΑ: H νέα διαδικασία συνταξιοδότησης στο Δημόσιο – Τι πρέπει να προσέξουν οι ενδιαφερόμενοι

Δικαίωμα εξόφλησης εισφορών έως δύο έτη, αποκτούν και οι Δημόσιοι Υπάλληλοι, ώστε να μπορούν να θεμελιώσουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα, σε περίπτωση που υποβάλλουν, ή έχουν υποβάλλει αίτηση αποχώρησης από την εργασία τους και προκύψει κενό χρόνου ασφάλισης.

Σε εγκύκλιο που εξέδωσε ο ΕΦΚΑ, μετά την ενεργοποίηση της διπλής διαδικασίας επιτάχυνσης απονομής των συντάξεων (fast track & εμπιστοσύνης), παρέχονται οι απαραίτητες διευκρινήσεις ως προς την νέα διαδικασία. Υπενθυμίζεται ότι, οι «συντάξεις εμπιστοσύνης», αφορούν αιτήσεις οι οποίες είχαν υποβληθεί πριν από την 1η Μαρτίου 2022. Έτσι, έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες και οι συντάξεις αυτές θα απονέμονται λαμβάνοντας υπόψη, όπου χρειάζεται, την έγγραφη συγκατάθεση του ενδιαφερόμενου, αναφορικά με τον χρόνο ασφάλισής του. Σε αυτή την περίπτωση όμως, οι ασφαλισμένοι, τους οποίους εμπιστεύεται το Ασφαλιστικό Σύστημα, ώστε να εκδώσει την σύνταξή τους, θα πρέπει να διατηρούν όλα εκείνα τα στοιχεία που έχουν στην διάθεσή τους και με τα οποία τεκμηριώνουν το δικαίωμά τους στην συνταξιοδότηση. Η διατήρηση όλων αυτών των στοιχείων, θα πρέπει να γίνεται για μία δεκαετία από την υποβολή της αίτησης, έτσι ώστε να μπορούν να ελεγχθούν από τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΕΦΚΑ, κατά το αντίστοιχο χρονικό διάστημα.

Η έκδοση συντάξεων fast track, αφορά αιτήσεις που υποβλήθηκαν μετά την 1η Απριλίου 2022 και θα συνεχίσουν και στο μέλλον να υποβάλλονται. Αυτές οι αιτήσεις θα διεκπεραιώνονται εντός τριμήνου το αργότερο, άρα πριν προλάβουν να καταστούν ληξιπρόθεσμες. Τα παραστατικά που έχουν στην διάθεσή τους οι ασφαλισμένοι αυτής της κατηγορίας, θα πρέπει να τα διατηρούν ανέπαφα για χρονικό διάστημα έως πέντε έτη μετά την υποβολή της σχετικής αίτησης, ώστε να γίνει ο απαιτούμενος έλεγχος.

Με τον τρόπο αυτό, θα περιοριστεί σημαντικά το στοκ των εκκρεμών αιτήσεων απονομής κύριας σύνταξης, που ανέρχονται στις 109.231, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του συστήματος Άτλας, που αφορούν τον Μάρτιο. Από αυτές, οι 78.173 είναι ληξιπρόθεσμες.

Η εγκύκλιος ξεκαθαρίζει ότι, στην περίπτωση που προκύψει χρόνος ασφάλισης, ο οποίος δεν μπορεί άμεσα να τεκμηριωθεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες, θα γίνεται αποδεκτός για την έκδοση της σύνταξης. Όμως γι’ αυτόν ακριβώς τον χρόνο ασφάλισης, θα λογίζονται ως εισφορές που καταβλήθηκαν, τα κατώτατα θεσμοθετημένα όρια, δηλαδή ο βασικός μισθός αν πρόκειται για μισθωτούς και η 1η ασφαλιστική κατηγορία, αν πρόκειται για μη μισθωτούς ασφαλισμένους. Με αυτό ως δεδομένο, εκτιμάται ότι θα προκύψουν σε πρώτη φάση, μικρότερες συντάξεις από τις αναμενόμενες, οι οποίες, όταν γίνει ο έλεγχος από τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΕΦΚΑ, θα πρέπει να διορθωθούν.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ