Τετάρτη, 11 Σεπτεμβρίου, 2024
28.1 C
Athens

Ο Βρούτσης βάζει στο «γύψο» (και) τις απεργίες!

Η πρόσφατη απόφαση για τον περιορισμό των διαδηλώσεων και την προσπάθεια χειραφέτησής τους, ήταν μόνο η αρχή. Το υπουργείο Εργασίας ετοιμάζεται να επιβάλλει συνθήκες «ασφυκτικού κλοιού» γύρω από εργαζόμενους αλλά και από τους συνδικαλιστικούς εκπροσώπους τους. Οι αλλαγές φέρουν την υπογραφή του αρμόδιου υπουργού Γιάννη Βρούτση και θα εμπεριέχονται στο σχέδιο νόμου για τις εργασιακές σχέσεις που επίκειται να κατατεθεί άμεσα στη Βουλή. Μετά την προσπάθεια που έγινε (δια νόμου) να εξαλειφθούν οι αγωγές των συνταξιούχων για τα αναδρομικά που τους οφείλονται, τώρα το υπουργείο Εργασίας επιδιώκει να χειραφετήσει και το συνδικαλιστικό κίνημα.

Όλες οι αλλαγές που ετοιμάζονται, δικαιολογούνται από την κυβέρνηση ως… εκσυγχρονισμός της λειτουργίας των συνδικάτων. Στην ουσία όμως δημιουργούν ένα… ανάχωμα που θα είναι πολύ χρήσιμο ώστε να περιοριστούν οι αντιδράσεις για τα μέτρα που έχουν ήδη ληφθεί στα εργασιακά,  αλλά και για τις πιο σκληρές παρεμβάσεις που έρχονται με τη «δικαιολογία» της υγειονομικής κρίσης…

Το πιο σκληρό «χτύπημα» από τα μέτρα που ετοιμάζει το υπουργείο Εργασίας, αναμένεται να το δεχτεί η βασική έκφραση του συνδικαλιστικού κινήματος, δηλαδή η ίδια η απεργία!

Έγκυρες πηγές αναφέρουν ότι τα μέτρα που θα παρουσιάσει εντός των επομένων ημερών η κυβέρνηση, χτυπούν τον πυρήνα του συνδικαλισμού: Την απεργία. Έτσι, προωθούνται διατάξεις που θα κάνουν ολοένα και πιο δύσκολη τη λήψη απόφασης για μια απεργιακή κινητοποίηση, με προφανή στόχο την εξάλειψή της.

Ας δούμε όμως τις παρεμβάσεις που προωθεί στο συνδικαλιστικό πεδίο, η κυβέρνηση:

  • Θα υπάρχει συγκεκριμένος αριθμός εργαζομένων, ο οποίος θα απασχολείται ως προσωπικό ασφαλείας στην περίπτωση απεργιών σε επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα. Το μέτρο ισχύει ήδη για το δημόσιο τομέα και αναμένεται η επέκτασή του. Ουσιαστικά, θα παρατηρείται το οξύμωρο φαινόμενο να υπάρχει απεργία σε μια επιχείρηση, αλλά εκείνη να λειτουργεί έστω και με μειωμένο προσωπικό! Βέβαια, τα μεροκάματα στους απεργούς θα αφαιρούνται κανονικά…
  • Οι εργοδότες αποκτούν το δικαίωμα να διεκδικούν μέχρι και αποζημίωση, στην περίπτωση που μια απεργία στην επιχείρησή τους, κηρυχθεί από το αρμόδιο δικαστήριο, ως «παράνομη και καταχρηστική»!
  • Οι συνδικαλιστές θα κινδυνεύουν με απόλυση, εάν δεχτούν μήνυση από τον ίδιο τον εργοδότη τους για τη συνδικαλιστική δράση τους…
  • Ανάλογο κίνδυνο θα διατρέχουν οι συνδικαλιστές που θα αποδεικνύεται ότι παρεμπόδισαν εργαζόμενους να επιστρέψουν στη δουλειά τους, σε ημέρα απεργίας. Ουσιαστικά, εάν ο συνδικαλιστής θέλει να περιφρουρήσει την απεργία του, κινδυνεύει να απολυθεί!
  • Θα μειωθεί ο αριθμός των μελών μιας συνδικαλιστικής οργάνωσης, που προστατεύεται νομικά.
  • Η προκήρυξη μιας απεργίας θα γίνεται ολοένα και δυσκολότερη. Ήδη ισχύει, επί εποχής ΣΥΡΙΖΑ, ο όρος της παρουσίας του 50% των οικονομικά ενεργών μελών μιας πρωτοβάθμιας οργάνωσης σε μια γενική συνέλευση για να ληφθεί μια σχετική απόφαση για απεργιακή κινητοποίηση. Στο εξής, θα υπάρχει και ο όρος της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας.

Θα υπάρχουν διατάξεις στο σχέδιο νόμου που θα αφορούν την τηλεργασία .Ένα μέτρο που μπορεί να φαίνεται «βολικό» εν μέσω υγειονομικής κρίσης, προκαλεί όμως αλυσιδωτές αντιδράσεις σε σχέση με την αδυναμία διεκδίκησης από την πλευρά των εργαζομένων. Άλλωστε υπάρχουν συγκεκριμένες καταγγελίες από συνδικάτα που τονίζουν ότι το μέτρο αυτό χρησιμοποιήθηκε καταχρηστικά από επιχειρήσεις που ήθελαν να απομακρύνουν εκλεγμένους συνδικαλιστές από τους χώρους εργασίας…

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ