Σάββατο, 20 Ιουλίου, 2024
30.3 C
Athens

Οριστικό: Πετσοκομμένο δώρο Χριστουγέννων για όσους τέθηκαν σε αναστολή σύμβασης – 10 μέτρα στήριξης για μισό εκατ. πολίτες

Η βαθιά οικονομική ύφεση αναγκάζει την κυβέρνηση να ανακοινώσει ξανά, μέτρα στήριξης για ευάλωτες ομάδες της κοινωνίας. Παρά το γεγονός ότι κάποια από αυτά υπάρχουν ήδη, οι υπουργοί Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης και Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, ανακοίνωσαν δέσμη 10 μέτρων που απευθύνονται, συνολικά, σε 482.335 θα πολίτες.

Τα μέτρα θα εφαρμοστούν τον Δεκέμβριο και θα καλύψουν 256.562 νοικοκυριά που θα λάβουν κάποιας μορφής οικονομική βοήθεια.

Σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας, θα υλοποιηθούν δέκα μέτρα για να στηριχθούν οι άνεργοι, αλλά και για να «αντέξει» η αγορά εργασίας, εν μέσω βαθιάς υγειονομικής, αλλά και οικονομικής κρίσης.

Πάντως, από τις εξαγγελίες του αρμόδιου υπουργού Γιάννη Βρούτση, έγινε σαφές ότι φέτος, το δώρο Χριστουγέννων για όσους τέθηκαν σε αναστολή σύμβασης, θα καταβληθεί μειωμένο, αφού δεν θα υπολογιστεί επί του ονομαστικού τους μισθού, αλλά επί των 534 ευρώ που λάμβαναν ως αποζημίωση ειδικού σκοπού, κάθε μήνα…

Πιο αναλυτικά:

1) Οι δικαιούχοι του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος θα λάβουν ειδική οικονομική ενίσχυση, ίση με το επίδομα που ήδη λαμβάνουν. Αυτή είναι:

-Για κάθε μονοπρόσωπο νοικοκυριό: 200 ευρώ.

-Για κάθε επιπλέον ενήλικο μέλος του νοικοκυριού: προσαύξηση του εγγυημένου ποσού κατά 100 ευρώ.

-Για κάθε ανήλικο μέλος του νοικοκυριού: προσαύξηση του εγγυημένου ποσού κατά 50 ευρώ.

2) Για την αποζημίωση ειδικού σκοπού ύψους 800 ευρώ, σχετικά με την αναστολή συμβάσεων εργασίας το Νοέμβριο εργοδότες και εργαζόμενοι στις κλειστές επιχειρήσεις υποβάλουν τις υπεύθυνες δηλώσεις στην ειδική πλατφόρμα του συστήματος ΕΡΓΑΝΗ έως και 24 του μηνός.

Η καταβολή των χρημάτων στους εργαζόμενους, θα πραγματοποιηθεί από 27 Νοεμβρίου έως και 3 Δεκεμβρίου.

Αντίστοιχα, εργοδότες και εργαζόμενοι σε πληττόμενες επιχειρήσεις υποβάλουν υπεύθυνες δηλώσεις για την αναστολή συμβάσεων εργασίας έως και τις 7 Δεκεμβρίου.

Η πληρωμή θα γίνει έως το τέλος Δεκεμβρίου.

Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι για αναστολές σύμβασης που πραγματοποιήθηκαν στις 7 Νοεμβρίου, ημερομηνία έναρξης του lockdown, η αποζημίωση ειδικού σκοπού θα καταβληθεί μετά από 45 μέρες. Άρα, επί της ουσίας το ποσό των 800 ευρώ, αυτόματα μειώνεται στα 534 ευρώ το μήνα…

3) Την Παρασκευή 20 Νοεμβρίου, θα καταβληθεί σε 123.000 δικαιούχους το ποσό που αντιστοιχεί στην επιμήκυνση κατά δύο μήνες των τακτικών επιδομάτων ανεργίας τα οποία έληξαν τους μήνες Σεπτέμβριο, Οκτώβριο, Νοέμβριο και Δεκέμβριο.

4) Έως το τέλος της εβδομάδας θα υπογραφεί η υπουργική απόφαση για την έκτακτη οικονομική ύψους 400 ευρώ 130.000 μακροχρόνια ανέργων, η καταβολή της οποίας θα πραγματοποιηθεί το συντομότερο δυνατό.

5) Από τον ΟΑΕΔ υλοποιούνται και παραμένουν ανοιχτά 7 προγράμματα 38.600 νέων θέσεων εργασίας, με ποσοστό επιχορήγησης 60-100% μισθού και ασφαλιστικών εισφορών. Στην επιδότηση του μισθολογικού και μη μισθολογικού συμπεριλαμβάνονται τα αντίστοιχα δώρα Χριστουγέννων, Πάσχα, επιδόματος αδείας στον ιδιωτικό τομέα.

6) Οι συμβάσεις των εργαζομένων σε επιχειρήσεις που επιδοτούνται από το Πρόγραμμα 100.000 νέων θέσεων και αναστέλλεται η λειτουργία τους με κρατική εντολή, μπορούν να τεθούν σε αναστολή και παρατείνονται για ισόχρονο χρονικό διάστημα με αυτό της αναστολής, όταν και εφόσον επαναλειτουργήσουν οι επιχειρήσεις αυτές.

Αντιθέτως, δεν δύναται να τεθούν σε αναστολή οι συμβάσεις εργασίας επιδοτούμενων εργαζομένων σε επιχειρήσεις-εργοδότες που πλήττονται βάσει ΚΑΔ.

7) Επιχειρήσεις που έχουν υποβάλει αίτηση για την ένταξη των εργαζομένων τους στο πρόγραμμα ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ, μπορούν να θέσουν σε αναστολή συμβάσεις, αφού προηγουμένως τροποποιήσουν τις αρχικές αιτήσεις ένταξης τους στο πρόγραμμα.

8) Μειωμένο τελικά το δώρο Χριστουγέννων για τους εργαζόμενους με αναστολή σύμβασης ή υπαγωγή στο πρόγραμμα ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ, καθώς θα υπολογιστεί βάσει του πραγματικού καταβαλλόμενου και όχι του ονομαστικού μισθού έως τις 21 Δεκεμβρίου.

Η αναλογία του δώρου που αντιστοιχεί στις μέρες αναστολής ή ένταξης στο πρόγραμμα, θα καταβληθεί από το Κράτος απευθείας στους εργαζόμενους μέσω του «Π.Σ. ΕΡΓΑΝΗ».

9) Έκτακτη και εφάπαξ οικονομική ενίσχυση σε δικηγόρους, μηχανικούς και οικονομολόγους οι οποίοι επλήγησαν από τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης λόγω πανδημίας. Το κονδύλι για έκτακτη αυτή ενίσχυση θα καλυφθεί από τις εισφορές υπέρ του κλάδου ανεργίας των παραπάνω επιστημόνων.

10) Μεταφορά της ετήσιας κανονικής άδειας των εργαζομένων έως τις 30 Ιουνίου 2021 για εργαζόμενους των οποίων οι συμβάσεις έχουν τεθεί σε αναστολή από το Μάρτιο και συνεχίζουν να τελούν σε αναστολή ή τίθενται σε αναστολή ανά διαστήματα έως και την 31η Δεκεμβρίου.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ