Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024
13 C
Athens

Ο Βρούτσης είπε τη «μισή αλήθεια» – Πάνω από 300.000 οι συντάξεις που δεν έχουν απονεμηθεί! Αποκάλυψη endisy.gr

Τα στοιχεία που έδωσε την Τετάρτη στη δημοσιότητα το υπουργείο Εργασίας, περιγράφουν τη «μισή αλήθεια»! Το σύστημα Άτλας γνωστοποίησε τις εκκρεμείς απονομές μόνο για τις κύριες συντάξεις. Η πραγματικότητα όμως είναι εντελώς διαφορετική! Στις 163.224 εκκρεμότητες για την κύρια σύνταξη, πρέπει να προστεθούν και οι αντίστοιχες που υπάρχουν για τις επικουρικές αλλά και για τις διεθνείς συντάξεις.

 

Όπως αποκαλύπτει το endisy.gr, υπάρχουν ακόμα 121.572 εκκρεμείς υποθέσεις επικουρικών συντάξεων που παραμένουν επί σειρά ετών σε αναμονή, όπως και άλλες 18.527 υποθέσεις διεθνών συντάξεων! Όπως είναι σαφές από μία απλή πρόσθεση προκύπτει ότι εκτινάσσεται στις 303.323 το σύνολο των εκκρεμών υποθέσεων συνταξιοδότησης! Και όλα αυτά για το μήνα Σεπτέμβριο, κάτι που σημαίνει ότι τους τρεις επόμενους μήνες είναι πιθανό να αυξηθεί ακόμα περισσότερο αυτό το τραγικό νούμερο…

 

Αν τώρα θελήσουμε να βρούμε το «κρυφό χρέος» που υπάρχει πίσω από αυτές τις εκκρεμείς απονομές συντάξεων, θα διαπιστωθεί ότι αυτό υπερβαίνει το 1 δισ. ευρώ! Εξηγούμαστε:

 

Με βάση τις «εξαγγελίες Βρούτση», οι 163.224 περιπτώσεις κύριων συντάξεων που δεν έχουν απονεμηθεί «κοστίζουν» στο ασφαλιστικό σύστημα 619 εκατ. ευρώ. Με δεδομένο ότι η μέση κύρια σύνταξη, σύμφωνα με το σύστημα «Ήλιος» ανέρχεται σε 726,70 ευρώ για το μήνα Σεπτέμβριο, τότε προκύπτει ότι από τις διεθνείς συντάξεις, υπάρχει μια πρόσθετη επιβάρυνση της τάξης των 13,4 εκατ. ευρώ το μήνα, περίπου. Αντίστοιχα, η μέση επικουρική σύνταξη, πάλι από το σύστημα «Ήλιος» υπολογίστηκε στα 194,37 ευρώ για το μήνα Σεπτέμβριο. Άρα, το σύνολο της οφειλής του ασφαλιστικού συστήματος προς τους συνταξιούχους, φτάνει στα 23,6 εκατ. ευρώ το μήνα.

 

Με μέσο όρο αναμονής το ένα έτος, τότε προκύπτει ότι οι διεθνείς συντάξεις κοστίζουν 160,8 εκατ. ευρώ και οι επικουρικές άλλα 283,2 εκατ. ευρώ!

Άρα, πάλι με μια απλή πρόσθεση γίνεται αντιληπτό ότι το συνολικό χρέος από μη καταβληθείσες συντάξεις υπερβαίνει το 1,06 δισ. ευρώ! Και όλα αυτά με την πολύ «ευνοϊκή» για το υπουργείο Εργασίας εκτίμηση, ότι ο μέσος όρος αναμονής είναι ένα έτος. Είναι γνωστό ότι υπάρχουν χιλιάδες περιπτώσεις δικαιούχων συνταξιούχων που περιμένουν πάνω από τρία χρόνια για να λάβουν τη σύνταξή τους…

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ