Τρίτη, 25 Ιουνίου, 2024
27.9 C
Athens

Οι 4 άξονες του Εθνικού Σχεδίου για τα δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία

Μια σειρά από δράσεις, περιλαμβάνονται στους τέσσερις άξονες «ευθύνης» του υπουργείου Εργασίας, για να λάβει «σάρκα και οστά» το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία. Μετά την παρουσίαση που έγινε χθες στη Βουλή από τον Υπουργό Επικρατείας κ. Γεραπετρίτη και από την Υφυπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Δόμνα Μιχαηλίδου, τονίστηκαν οι βασικές παράμετροι του σχεδίου.

Συγκεκριμένα οι πολιτικές που σχεδιάζει και θα υλοποιήσει το υπουργείο Εργασίας είναι:

  • Η θεσμοθέτηση του Προσωπικού Βοηθού

Η δράση αυτή έχει ως αντικείμενο την υποστήριξη των ατόμων με αναπηρία στην καθημερινή και την επαγγελματική τους ζωή, την ανεξάρτητη διαβίωση τους και την πρόληψη και την αποφυγή της ιδρυματοποίησης.  Το δεκαοκτάμηνο Πιλοτικό Πρόγραμμα αφορά 3.000 πολίτες με αναπηρία, με εκτιμώμενο κόστος 32.434.000€ και έχει ενταχθεί στις προτάσεις χρηματοδότησης από το Ταμείο Ανάκαμψης

  • Η κατάρτιση Εθνικής Στρατηγικής Αποϊδρυματοποίησης

Σε  συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Συνομοσπονδία Παρόχων Ατόμων με Αναπηρία (ΕASPD) το Υπουργείο Εργασίας επισπεύδει το Πρόγραμμα αποϊδρυματοποίησης στα Κέντρα Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Αττικής και Δυτικής Ελλάδας.

  • Η θεσμοθέτηση Κάρτας Αναπηρίας

Η κάρτα θα χορηγείται σε όλα τα άτομα με αναπηρία άνω του 67% και οι κάτοχοι της θα μπορούν, με την επίδειξή της, να απολαμβάνουν σειρά παροχών, υπηρεσιών και δικαιωμάτων, χωρίς να χρειάζεται κάθε φορά να επιδεικνύουν το πιστοποιητικό αναπηρίας τους ή κάποια ιατρική γνωμάτευση ή άλλες κάρτες ή δελτία αναπηρίας που υφίστανται αποσπασματικά σήμερα.

  • Η δημιουργία της Εθνικής Πύλης Παροχών Αναπηρίας

Με τη σύμπραξη και των υπόλοιπων Υπουργείων θα δημιουργηθεί  Ενιαίο Πληροφοριακό Σύστημα, στο οποίο θα συγκεντρωθούν όλα τα απαραίτητα data για τη χορήγηση όλων των παροχών προς άτομα με αναπηρίες και μέσω του οποίου θα διεκπεραιώνονται οι σχετικές αιτήσεις.

Σημειώνεται ακόμη ότι στο πλαίσιο της θεσμοθέτησης του νέου προγράμματος  Βρεφονηπιακών σταθμών, η κ. Μιχαηλίδου έχει δώσει έμφαση στη δημιουργία ενός ολοκληρωμένου πλαισίου Πρώιμης Παρέμβασης για παιδιά με αναπηρία και αναπτυξιακές διαταραχές, όπως για παράδειγμα οι διαταραχές Φάσματος Αυτισμού.

Στο πλαίσιο των πολιτικών αποϊδρυματοποίησης, προβλέπεται η ενίσχυση των δράσεων υιοθεσίας και αναδοχής. Ειδικότερα στο πλαίσιο ενίσχυσης του θεσμού της αναδοχής, το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, έχει προχωρήσει σε Μνημόνιο Συνεργασίας με τη UNICEF και, μεταξύ άλλων, από τον Μάρτιο του 2021 προβλέπεται ότι θα ξεκινήσει η καταβολή του επιδόματος αναδοχής. Παράλληλα, η επαγγελματική αναδοχή, η οποία αφορά ανηλίκους με αναπηρία άνω του 80%, έχει προταθεί για χρηματοδότηση από το Recovery & Resiliency Fund.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ