Τετάρτη, 22 Μαΐου, 2024
26.3 C
Athens

Οι «νέοι» εργαζόμενοι που δημιουργούνται από την καινούργια βεβαίωση μετακίνησης

Το lockdown και για όσο διαρκέσει, δημιουργεί νέα δεδομένα στις μετακινήσεις των πολιτών. Αλλάζει όμως και το status που υπάρχει στις μετακινήσεις και των εργαζομένων. Από σήμερα Δευτέρα 15 Φεβρουαρίου, έχει τεθεί σε ισχύ η διαδικασία έκδοσης των νέων βεβαιώσεων μετακίνησης για δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενους, οι οποίοι εν μέσω lockdown, υποχρεώνονται να μεταβούν στους χώρους εργασίας τους. Η πρακτική εφαρμογή της διαδικασίας θα ισχύει μετά από ένα διήμερο, καθώς η κυβέρνηση έδωσε μικρή περίοδο χάριτος έως την Τετάρτη, 17 Φεβρουαρίου, για την επιβολή προστίμων στους παραβάτες.

Η διαδικασία έκδοσης των βεβαιώσεων θα είναι ηλεκτρονική, μέσω του συστήματος ΕΡΓΑΝΗ (https://eservices.yeka.gr/) και από τον ιστότοπο https://forma.gov.gr, κατόπιν υπεύθυνης δήλωσης – αίτησης του εργοδότη.

Οι νέες κατηγορίες εργαζομένων που δημιουργούνται, εξ αυτής της συνθήκης είναι οι εξής:

 

  1. Αποκλειόμενοι: Από τα νέα έντυπα αποκλείονται όσοι εργαζόμενοι βρίσκονται:

α) σε καθεστώς αναστολής σύμβασης εργασίας

β) τηλεργασίας και

γ) νόμιμης άδειας

Οι εργαζόμενοι αυτής της κατηγορίας θα μπορούν πλέον να μετακινούνται μόνο μέσω της χρήσης των 6 ειδικών κατηγοριών, που επιτρέπουν την κατ΄ εξαίρεση μετακίνηση πολιτών με αποστολή SMS στο 13033.

  1. Εργαζόμενοι κλειστών επιχειρήσεων: Οι κλειστές επιχειρήσεις με εντολή δημόσιας αρχής, βάσει ΚΑΔ, μπορούν να χορηγούν τις αντίστοιχες βεβαιώσεις μόνο σε όσους εργαζόμενους απασχολούνται σε επιτρεπόμενες δραστηριότητές τους.
  2. Μη Μισθωτοί:Με νέο έντυπο μπορούν, επίσης, να μετακινούνται οι αυτοαπασχολούμενοι χωρίς εργοδότη, οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι επιτηδευματίες. Σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει υποχρεωτικά το έντυπο να συνοδεύεται από τη φορολογική ταυτότητα τους, η οποία παρέχεται μέσω του TAXISNET (στοιχεία Μητρώου Φυσικού Προσώπου και Επιχειρηματικής Δραστηριότητας).
  3. Μέλη οργάνου διοίκησης: Με νέο έντυπο μέσω του ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ θα μπορούν επίσης να μετακινούνται τα μέλη οργάνου διοίκησης, κατόπιν υπεύθυνης δήλωσης της επιχείρησης που μετέχουν.
  4. Εργαζόμενοι με εργόσημο: Για τους εργαζόμενους, οι οποίοι αμείβονται και ασφαλίζονται με εργόσημο, τίθεται σε εφαρμογή νέο έντυπο «ΒΕΒΑΙΩΣΗ ΚΙΝΗΣΗΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥ ΜΕ ΕΡΓΟΣΗΜΟ», το οποίο εκδίδεται μέσω του ιστότοπου forma.gov.gr/.

Η βεβαίωση αυτή χορηγείται από τον εργοδότη στον εργαζόμενο για την μετάβαση από και προς την εργασία για τις εργάσιμες ώρες ή κατά τη διάρκεια της εργασίας του.

  1. Εργαζόμενοι εκ περιτροπής: Σε περίπτωση κατά την οποία η εξ’ αποστάσεως εργασία παρέχεται εκ περιτροπής, ο εργοδότης δύναται να εφοδιάζει τον εργαζόμενο με απόσπασμα του εντύπου ειδικού σκοπού Ε4.1. (σύστημα ΕΡΓΑΝΗ).
  2. Εργαζόμενοι με κυλιόμενο ωράριο: Σε περίπτωση κατά την οποία η εργασία παρέχεται με κυλιόμενο ωράριο, ο εργοδότης δύναται να εφοδιάζει τον εργαζόμενο με απόσπασμα του καταχωρημένου στο σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ» προγράμματος εργασίας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ