Παρασκευή, 12 Ιουλίου, 2024
34.3 C
Athens

Οι ιδιώτες διευθυντές «αλώνουν» τον ΕΦΚΑ – Έλεγχος εργαζομένων και νέο οργανόγραμμα

Η ιδιωτικοποίηση του ΕΦΚΑ προχωράει με γοργό ρυθμό. Ο Φορέας αποκτά διευθυντές προερχόμενους από τον ιδιωτικό τομέα, θα έχει τμήμα Εσωτερικών Υποθέσεων που θα ελέγχει καταγγελίες σε βάρος εργαζομένων. Παράλληλα σε λίγο καιρό θα έχει νέο οργανόγραμμα, το οποίο θα εφαρμοστεί σχεδόν αμέσως με την ενεργοποίηση του προηγούμενου! Το νομοσχέδιο που παρουσίασε χθες ο υπουργός Εργασίας, Κωστής Χατζηδάκης, έχει 8 αλλαγές, που όλες δημιουργούν ένα εντελώς νέο τοπίο. Όσο και αν ο ΕΦΚΑ διατηρείται ως Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου (ΝΠΔΔ), αποκτάει χαρακτηριστικά λειτουργίας που παραπέμπουν στον ιδιωτικό τομέα. Ας δούμε τις βασικές παρεμβάσεις, που θα δημιουργήσουν την «επόμενη μέρα» στο Υπερ-Ταμείο κύριας και επικουρικής ασφάλισης με τους 6,5 εκατ. συναλλασσόμενους (ασφαλισμένους και συνταξιούχους).

  • Ιδιώτες διευθυντές – γενικοί διευθυντές: Με στόχο το καλύτερο management, θα δίνεται το δικαίωμα σε στελέχη του ιδιωτικού τομέα, να προσληφθούν στον ΕΦΚΑ σε θέσεις διευθυντών ή γενικών διευθυντών. Η διαδικασία θα τρέχει παράλληλα, με τυχόν ανάλογες προσλήψεις από το δημόσιο τομέα και θα γίνεται τελική επιλογή. Θα υπογράφονται συμβόλαια τριετούς διάρκειας, με δικαίωμα άπαξ ανανέωσης.
  • Οργανόγραμμα: Θα καταρτιστεί νέο οργανόγραμμα για τον Φορέα, που θα προκύψει σε συνεργασία με εξειδικευμένο σύμβουλο. Έτσι θα αναδειχθεί μέσω καινούργιας διαδικασίας ο Διοικητής και οι Υποδιοικητές, ενώ θα υπάρξει συνολικός ανασχεδιασμός των αρμοδιοτήτων του Διοικητικού Συμβουλίου.
  • Προσλήψεις: Προχωράει άμεσα η διαδικασία προσλήψεων μόνιμου αλλά και έκτακτου προσωπικού. Όπως υπογράμμισε ο κ. Χατζηδάκης, σε συνεργασία με τα υπουργείο Εσωτερικών, ξεκινούν οι διαδικασίες πρόσληψης 500 μόνιμων υπαλλήλων εντός του πρώτου εξαμήνου του 2022 (κυρίως από επιλαχόντες προηγούμενων διαγωνισμών του ΑΣΕΠ). Θα υπάρξει προτεραιοποίηση προσλήψεων σύμφωνα με στοχευμένες ανάγκες (Πληροφορικοί, ΠΕ Διοικητικού-Οικονομικού). Προβλέπεται επίσης η άμεση πρόσληψη 100 υπαλλήλων με συμβάσεις έργου για την επιτάχυνση της απονομής συντάξεων.
  • Υπάλληλοι – πριμ παραγωγικότητας: Θα συνδέεται με συγκεκριμένους μετρήσιμους στόχους (και συντελεστές βαρύτητας) που θα τίθενται ανά Γενική Διεύθυνση, ανάλογα με το αντικείμενο και τις προτεραιότητες του Φορέα. Τροποποιείται η καταβολή του bonus για την εκκαθάριση συντάξεων (που έχει ήδη θεσπιστεί), ώστε να είναι περισσότερο συνδεδεμένο με τα αποτελέσματα της δουλειάς των εισηγητών και περισσότερο αναλογικό. Προβλέπεται επίσης καταβολή πριμ συνδεδεμένου με τα αποτελέσματα της δουλειάς τους στους υπαλλήλους που εργάζονται στο back office του τηλεφωνικού κέντρου.
  • Έλεγχος υπαλλήλων: Συστήνεται νέα Μονάδα Εσωτερικών Υποθέσεων για άμεση διερεύνηση των καταγγελιών των πολιτών. Επικεφαλής θα είναι πρώην ανώτερος δικαστικός (π.χ. Αντιεισαγγελέας Αρείου Πάγου). Η μονάδα θα επιφορτιστεί με την άμεση διερεύνηση καταγγελιών και αιτημάτων και τη διενέργεια αυτεπάγγελτων ελέγχων (π.χ. επί υπέρμετρων καθυστερήσεων), σε συνεργασία με την Εθνική Αρχή Διαφάνειας.
  • Πειθαρχική διαδικασία: Προβλέπονται συντομότερες προθεσμίες για την διενέργεια των πειθαρχικών διαδικασιών, ώστε να μην «σέρνονται» για χρόνια. Στην παρούσα φάση εκκρεμούν 115 έλεγχοι, εκ των οποίων οι 97 είναι ακόμα στα Πρωτοβάθμια Συμβούλια, με μέσο χρόνο ολοκλήρωσης τα 2 έτη. Ειδικότερα, η άσκηση της πειθαρχικής δίωξης θα γίνεται σε 1 μήνα (αντί 3 μηνών) και θα ολοκληρώνεται σε ένα μήνα από την κλήση σε απολογία (αντί 2 μηνών). Στο πλαίσιο της ενίσχυσης της αμεροληψίας των ελέγχων, οι ΕΔΕ θα διενεργούνται υποχρεωτικά από υπάλληλο άλλου Υπουργείου.
  • Προμήθειες: Μπαίνει τέλος σε φαινόμενα όπως η μη έγκαιρη προμήθεια αναλώσιμων, ανταλλακτικών και η δυσκολία αντικατάστασης παρωχημένου εξοπλισμού (π.χ. Η/Υ, κλιματιστικά κλπ). Μεταξύ άλλων, εισάγεται εξαίρεση ισχύοντος νόμου (ν. 4412/2016), εντός των ορίων που θέτει η ευρωπαϊκή οδηγία. Στόχος να γίνουν απλούστερες οι διαδικασίες ανάθεσης έργων και προμηθειών και να καταργηθούν τυχόν παρωχημένες και χρονοβόρες διαδικασίες έγκρισης από το Υπουργείο για δαπάνες που αφορούν τον ΕΦΚΑ (μηχανοργάνωση, εργασίες συντήρησης)0
  • Ακίνητη περιουσία: Συστήνεται Εταιρεία Ειδικού Σκοπού. Θα γίνεται διαχωρισμός των ακινήτων για ιδιόχρηση και για αξιοποίηση. Η εταιρεία θα υπόκειται σε αυστηρό πλαίσιο εταιρικής διακυβέρνησης με αυξημένα εχέγγυα διαφάνειας και λογοδοσίας, αλλά και δυνατότητα αξιοποίησης των καλών πρακτικών του ιδιωτικού τομέα για τη διαχείριση του χαρτοφυλακίου ακινήτων που θα διαθέτει.

Η αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ

Η προαναγγελία της ένταξης ιδιωτών στον ΕΦΚΑ, προκάλεσε αντιδράσεις από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ. Η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, τομεάρχης Εργασίας του κόμματος έκανε λόγο για «πρωτοφανή αντικοινωνική και αντισυνταγματική απόφαση» και μάλιστα, εν μέσω έξαρσης της πανδημίας και γενικευμένης κοινωνικής κρίσης. Κάνει λόγο για πληγή στον «σκληρό πυρήνα του Κοινωνικού Κράτους με την παράδοση του ΕΦΚΑ στους ιδιώτες».

«Η πραγματικότητα είναι ότι ο κ. Χατζηδάκης από την πρώτη μέρα που ανέλαβε τα καθήκοντα του εξαπέλυσε συστηματική επίθεση και δυσφήμιση στον ΕΦΚΑ και στους δημοσίους υπαλλήλους», προσθέτει η κ. Ξενογιαννακοπούλου, υπογραμμίζοντας την «προφανή πολιτική σκοπιμότητα. Αφενός, συγκάλυψη των τεράστιων ευθυνών της κυβέρνησης της ΝΔ και του ιδίου για το φιάσκο των αναδρομικών και τον υπερτριπλασιασμό των εκκρεμών συντάξεων, και μετάθεση ευθυνών στα στελέχη του Υπουργείου και του ΕΦΚΑ. Αφετέρου, η προετοιμασία του εδάφους, μέσω της απαξίωσης του ΕΦΚΑ και συνολικά του δημοσίου τομέα, για τη σταδιακή ιδιωτικοποίηση δημοσίων υπηρεσιών και την προώθηση ιδιωτικών συμφερόντων. Κάτι που επιχειρήθηκε ήδη στον ΕΦΚΑ με πλήρη αποτυχία με την εμπλοκή ιδιωτών, δικηγόρων και λογιστών, στην έκδοση των συντάξεων».

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ