Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
19 C
Athens

ΣΕΠΕ – Rapid Test: Επιβολή προστίμων αυτόματα – Χιλιάδες οι κυρώσεις που πρέπει να ελεγχθούν

Ο τρόπος με τον οποίο ελέγχονται οι εργαζόμενοι που είναι ανεμβολίαστοι και έχουν υποχρέωση υποβολής δύο rapid test σε εβδομαδιαία βάση, αλλά και η διαδικασία επιβολής προστίμων, αποτελούν σημείο τριβής ανάμεσα στο ΣΕΠΕ και στο Υπουργείο Εργασίας. Οι Επιθεωρητές Εργασίας, που έχουν επιφορτιστεί με αυτή την ευθύνη, ζητούν να καθιερωθεί αυτοματοποιημένη διαδικασία επιβολής προστίμων καθώς το σύστημα, όπως λειτουργεί έως τώρα, παρουσιάζει πρακτικά, διοικητικά και νομικά προβλήματα. Με επιστολή προς τον υπουργό Εργασίας, οι εκπρόσωποι των εργαζομένων στο ΣΕΠΕ επισημαίνουν τις δυσκολίες που έχουν εντοπιστεί.

Αυτές είναι οι εξής:

  • Καμία υπηρεσία του ελληνικού δημοσίου δεν μπορεί να διαχειριστεί τις χιλιάδες κυρώσεις που πρέπει να επιβληθούν. Ήδη ο πρώτος έλεγχος από το σύστημα Εργάνη, ανέδειξε 21.000 περιπτώσεις εργαζομένων που δεν είχαν υποβληθεί σε rapid test ή το είχαν δηλώσει λάθος (πχ εκπρόθεσμα). Και όλα αυτά ενώ το μέτρο αυτό, μόλις που συμπλήρωσε ένα μήνα εφαρμογής.
  • Προστίθεται τεράστιο διοικητικό βάρος στην Επιθεώρηση Εργασίας.
  • Επέρχεται διάρρηξη της σχέσης εμπιστοσύνης μεταξύ των εργαζομένων και των επιθεωρητών εργασίας.
  • Καταργείται η ισχύουσα φιλoσοφία της συνολικής ευθύνης του εργοδότη σχετικά με την υγιεινή και την ασφάλεια του προσωπικού.
  • Η επιβολή προστίμων είναι καθαρά κατασταλτικό μέτρο σε βάρος των εργαζομένων και ακρωτηριάζει τον ρόλο της Επιθεώρησης Εργασίας, η οποία έχει προληπτικό – συμβουλευτικό ρόλο απέναντι στους εργαζόμενους.
  • Σε ό,τι αφορά στις επιχειρήσεις, πολλές φορές επιβάλλονται πρόστιμα όχι εξαιτίας ουσιαστικού λόγου, αλλά λόγω προβληματικής καταχώρησης των στοιχείων στο σύστημα ΕΡΓΑΝΗ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ