Κυριακή, 21 Απριλίου, 2024
13 C
Athens

Νομική παρέκκλιση για τα αναδρομικά (αναδημοσίευση)

Νομική παρέκκλιση για τα αναδρομικά: Η κυβέρνηση προδικάζει την απόφαση της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου

Μια δυσάρεστη έκπληξη περίμενε τους συνταξιούχους του δημόσιου τομέα, οι οποίοι περίμεναν την υλοποίηση των πρόσφατων εξαγγελιών του πρωθυπουργού για την καταβολή των αναδρομικών περικοπών του 2012 και στους συνταξιούχους του Δημοσίου.

Από τον Κων. Τσουκαλά*

αναδημοσιεύουμε από «δημοκρατία»

Με την τροπολογία, επιλέγει με έναν άτσαλο τρόπο να μη χορηγήσει στους δικαιούχους τις περικοπές του ν.4051/2012 (περικοπή κατά 12% του ποσού των κύριων συντάξεων, που υπερέβαινε τα 1.300 ευρώ μεικτά) σε αντίθεση με τους συνταξιούχους του ιδιωτικού τομέα, που θα τα λάβουν.

Η κυβέρνηση επικαλείται τα πρακτικά της 5ης γενικής συνεδρίασης της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου της 29ης Μαρτίου 2017 (αφορούν συζήτηση ατομικής ένστασης συνταξιούχου κατά απόφασης του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους) και δηλώνει με την τροπολογία ότι βάσει αυτών (των πρακτικών) οι περικοπές του ν.4051/2012 κρίθηκαν συνταγματικές. Η κυβέρνηση δεν αναφέρεται, όμως, στην εκκρεμότητα που υφίσταται με την πιλοτική δίκη για τις περικοπές στην Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Προδικάζει την απόφαση της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου, θεωρώντας ότι θα κρίνει συνταγματικές τις περικοπές του ν.4051/2012. Ταυτόχρονα δε προδικάζει ότι το Ελεγκτικό Συνέδριο θα αποφασίσει ότι τα αναδρομικά περιορίζονται χρονικά στο 11μηνο Ιούνιος 2015 – Μάιος 2016.

Πέραν του ότι με τρόπο νομικά απαράδεκτο ερμηνεύει την κρίση μιας μελλοντικής απόφασης, αφαιρεί το δικαίωμα από τους συνταξιούχους να διεκδικήσουν στο μέλλον τα χρήματα, εφόσον οι περικοπές κριθούν αντισυνταγματικές από την Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου (απόφαση που αναμένεται στο άμεσο μέλλον), καθώς η τροπολογία προβλέπει ότι με την καταβολή των ποσών των περικοπών του ν.4093/2012 αποσβένεται κάθε άλλη απαίτηση από κύριες – επικουρικές συντάξεις και δώρα. Εξαιρούνται μόνο όσοι θα έχουν ασκήσει αγωγή έως την ημέρα όπου καταβληθούν τα αναδρομικά.

Το παράδοξο είναι ότι, ενώ η κυβέρνηση διαφήμισε ως κεντρική πολιτική επιλογή της την πιλοτική δίκη, προκειμένου να υπάρξει ενιαία δίκαιη λύση, να μην μπαίνουν σε περιττά δικαστικά έξοδα οι συνταξιούχοι και να αποσυμφορηθούν οι δικαστικές αίθουσες, τελικά «σπρώχνει» διά της τροπολογίας τούς συνταξιούχους, και μάλιστα σε στενά χρονικά περιθώρια, να καταθέσουν αγωγές, αφού μόνο «οι εκκρεμείς δίκες εξαιρούνται» από την παραγραφή των απαιτήσεων.

Τέλος, πέραν από τα νομικά ζητήματα που εγείρονται, βασικότερο είναι το πολιτικό ζήτημα που ανακύπτει, καθώς η κυβέρνηση, αντί για ενιαία λύση, επιλέγει να διαμορφώσει διαφορετικές ταχύτητες αναδρομικών, αφενός αποκλείοντας όσους συνταξιούχους είχαν κάτω από 1.000 ευρώ από τα αναδρομικά (δεν χορηγεί δώρα, επιδόματα και μειώσεις επικουρικών συντάξεων, ενώ κρίθηκε παράνομη η περικοπή τους), αφετέρου επιφυλάσσοντας διαφορετική μεταχείριση στους συνταξιούχους του Δημοσίου, εξαιρώντας τους από την επιστροφή των περικοπών του ν.4051/2012.

* Ο κ. Κωνσταντίνος Τσουκαλάς είναι δικηγόρος

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ