Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024
26.6 C
Athens

Νέα ρύθμιση για χρέη προς τα Ασφαλιστικά Ταμεία – Επιστροφή στις… 120 δόσεις, ελέω πανδημίας!

Η ρύθμιση των 120 δόσεων για χρέη προς τα Ασφαλιστικά Ταμεία, επιστρέφει! Η τραγική κατάσταση που έχει περιέλθει η ελληνική οικονομία και ο κίνδυνος περαιτέρω εκτίναξης του χρέους προς την Κοινωνική Ασφάλιση, αναγκάζουν το υπουργείο Εργασίας να επανεξετάσει την ενεργοποίηση της εν λόγω ρύθμισης.

Όλα αυτά, παρά το γεγονός ότι η συγκεκριμένη πολιτική ηγεσία του υπουργείου είχε ταχθεί στο παρελθόν, ως αντιπολίτευση, ενάντια σε αυτή τη ρύθμιση. Τώρα φαίνεται έτοιμη να πραγματοποιήσει «ολική ανατροπή» αποδεχόμενη μια διαδικασία ελέω… κορονοϊού!

Η πανδημία και τα προβλήματα που έχει προκαλέσει αναγκάζουν σε αναδίπλωση από τις αρχικές θέσεις. Έτσι, ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης, δήλωσε σε τηλεοπτική του συνέντευξη ότι υπάρχει σχέδιο επαναφοράς των 120 δόσεων, για όσους υπέστησαν τις οικονομικές συνέπειες της νόσου και απώλεσαν τη ρύθμιση.

Πρόκειται για μια διαδικασία, στο «μοντέλο» που πρόσφατα προανήγγειλε και το υπουργείο Οικονομικών.

Βέβαια, για να πάρει «σάρκα και οστά» η επανέναρξη της ρύθμιση, πρέπει να δοθεί η έγκριση των θεσμών. Γεγονός που μόνο εύκολο δεν είναι, καθώς είναι γνωστό ότι οι τεχνοκράτες των Βρυξελλών, βλέπουν με μεγάλη επιφυλακτικότητα, τέτοιου είδους παρεμβάσεις. Θεωρούν ότι σε βάθος χρόνου καλλιεργούν ασφαλισμένους-κακοπληρωτές, οι οποίοι περιμένουν πότε θα ξαναμπούν στην επόμενη ρύθμιση, συσσωρεύοντας χρέη προς την Κοινωνική Ασφάλιση.

Από την άλλη πλευρά όμως, το οικονομικό επιτελείο διαπιστώνει στην πράξη ότι είναι τόσο μεγάλη η επίδραση της οικονομικής κρίσης, ώστε σε αυτή τη φάση θα έπρεπε να υιοθετηθεί μια ρύθμιση, ανάλογη με εκείνη που είχε εφαρμοστεί και επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Βέβαια, επικεντρώνουν την εφαρμογή της, μόνο για χρέη που έχουν βεβαιωθεί στο Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ) και τα οποία προέκυψαν στην περίοδο που η χώρα βυθίστηκε στην υγειονομική κρίση.

Οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Εργασίας διαπίστωσαν ότι, μετά το τρίμηνο «πάγωμα» που εφαρμόστηκε στο αρχικό στάδιο της πανδημίας και ίσχυε έως τα τέλη Ιουνίου, αρκετοί οφειλέτες δεν κατέβαλλαν τις δύο επόμενες δόσεις. Έτσι έχασαν τη ρύθμιση και ενεργοποιήθηκαν αυτόματα όλες οι διαδικασίες προστίμων και προσαυξήσεων. Μάλιστα, σε πολλές περιπτώσεις είναι ελεύθεροι επαγγελματίες εκείνοι που έμειναν «εκτός ρύθμισης».

Τώρα, στόχος είναι να δοθεί η ευκαιρία στους κακοπληρωτές να ξοφλήσουν ένα μικρό μέρος από το χρέος τους, αλλά ταυτόχρονα να αποφύγουν τα πρόστιμα και τις προσαυξήσεις που ορίζει ο νόμος.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ