Τρίτη, 27 Φεβρουαρίου, 2024
16.5 C
Athens

Νέα αναβολή στη σύνδεση ταμειακών μηχανών και POS – Τι προβλέπει το χρονοδιάγραμμα της ΑΑΔΕ

Σε «γεφύρι της Άρτας» εξελίσσεται η υπόθεση της διασύνδεσης των ταμειακών μηχανών και γενικά των φορολογικών ηλεκτρονικών μηχανισμών, με τα POS, καθώς η ΑΑΔΕ αναβάλει ξανά το εγχείρημα, λόγω τεχνικών δυσκολιών.

Σύμφωνα με το τελευταίο, επίσημο, σχέδιο της ΑΑΔΕ, η υποχρεωτική διασύνδεση των φορολογικών ηλεκτρονικών μηχανισμών, με τα POS επρόκειτο να έχει ολοκληρωθεί την 1η Ιανουαρίου 2023, όπως ανέφερε η υπ. αρ. Α 1098/13.7.2022 απόφαση του διοικητή της ΑΑΔΕ.

Επισημαίνεται ότι η διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με τα POS αποτελεί και προαπαιτούμενο για την εκταμίευση της β’ δόσης από το Ταμείο Ανάκαμψης και κανονικά έπρεπε να ολοκληρωθεί έως το τέλος του 2022.

Όμως διαπιστώνεται ότι αυτό δεν είναι εφικτό, και θα χρειαστεί ολιγόμηνη αναβολή, η οποία ωστόσο μπορεί να παραταθεί.

Η διασύνδεση των Φορολογικών Ηλεκτρονικών Μηχανισμών με τα EFT/POS Τερματικά, αποσκοπεί στη διασφάλιση της έκδοσης των φορολογικών συναλλαγών μέσω της πληρωμής με κάρτα για την αποτελεσματική φορολογική παρακολούθηση αυτών και την περιστολή της φοροδιαφυγής.

Η υποχρέωση της διασύνδεσης, θα αφορά στις επιχειρήσεις που εκδίδουν λογιστικά στοιχεία μέσω Φ.Η.Μ. και ταυτόχρονα έχουν την υποχρέωση χρήσης EFT POS.

Με τη σύζευξη ταμειακών μηχανών και POS, διασφαλίζεται ότι μια πληρωμή που γίνεται μέσω POS, θα καταγράφεται στη μνήμη της ταμειακής μηχανής, αλλά και ταυτόχρονα θα πιστώνεται συγκεκριμένος λογαριασμός του επιχειρηματία, ο οποίος θα είναι από πριν δηλωμένος στην εφορία.

Σύμφωνα με το νέο χρονοδιάγραμμα, η υποχρεωτική διασύνδεση των μηχανισμών έκδοσης αποδείξεων και πληρωμών, θα γίνει σταδιακά εντός του 2023, αρχής γενομένης από τον Απρίλιο του επόμενους έτους.

Ειδικότερα:

  • Μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου θα εκδοθεί νέα απόφαση της ΑΑΔΕ για την αλλαγή των προδιαγραφών λειτουργίας των φορολογικών ηλεκτρονικών μηχανισμών Φ.Η.Μ. (Ε.Α.Φ.Δ.Σ.Σ.), (όχι των ταμειακών μηχανών), ώστε να λειτουργούν κι αυτοί ως μηχανισμοί «κλειστού τύπου» και να μην είναι δυνατή καμία παρέμβαση για την παραποίηση των δεδομένων των αποδείξεων που εκδίδονται.
  • Από την 1 Ιανουαρίου 2023 έως την 31η Μαρτίου 2023 οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις που διαθέτουν ταμειακές μηχανές και POS θα μπορούν να υποβάλλουν τις αιτήσεις τους για να λάβουν τα vouchers προκειμένου να αναβαθμίσουν τις ταμειακές μηχανές τους, ώστε να διασυνδέονται με τα POS.
  • Από την 1η Απριλίου 2023 έως την 31η Μαΐου θα πραγματοποιηθεί η διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με τα POS από όλες τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που θα έχουν λάβει τα vouchers.
  • Από την 1η Ιουνίου 2023 οι ταμειακές μηχανές των επιχειρήσεων που θα έχουν λάβει την επιδότηση για την αναβάθμισή τους, θα πρέπει να λειτουργούν διασυνδεδεμένες με τα POS.
  • Από την 1η Ιουνίου 2023 και μέχρι την 31η Αυγούστου 2023, οι επιχειρήσεις που διαθέτουν λοιπούς φορολογικούς ηλεκτρονικούς μηχανισμούς (Ε.Α.Φ.Δ.Σ.Σ.) θα υποβάλλουν τις αιτήσεις για να λάβουν τα vouchers για την αντικατάσταση των μηχανισμών με νέου τύπου που θα μπορούν να διασυνδεθούν με τα POS, κάτι που θα γίνει στο διάστημα από την 1η Σεπτεμβρίου έως και την 30η Νοεμβρίου 2023.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ