Τρίτη, 18 Ιουνίου, 2024
33.3 C
Athens

Με παρέμβαση ΕΝΔΙΣΥ το ΣτΕ αποφασίζει για τα αναδρομικά των συνταξιούχων! Στις 15 Ιανουαρίου κρίνεται η «επίμαχη» απόφαση Βρούτση

Νέα ημερομηνία-ορόσημο «για την τύχη» των αναδρομικών των 2,5 εκατ. συνταξιούχων, ορίστηκε η 15η Ιανουαρίου του νέου έτους! Τότε πρόκειται να πραγματοποιηθεί η τακτική δικάσιμος στο ΣτΕ, αναφορικά με την αίτηση ακύρωσης της υπουργικής απόφασης «Βρούτση». Μια αίτηση που υποβλήθηκε στο ανώτατο δικαστήριο, με πρωτοβουλία του Ενιαίου Δικτύου Συνταξιούχων (ΕΝΔΙΣΥ), στην οποία συμπορεύτηκαν και οι Ομοσπονδίες ΑΤΕ, ΗΣΑΠ και ΟΑΣΑ.

Σύμφωνα με τον γνωστό εργατολόγο Λουκά Αποστολίδη, που έχει αναλάβει τη νομική υπεράσπιση της υπόθεσης, ζητείται από όσους άσκησαν αγωγές «και δεν έγινε σεβαστό το δεδικασμένο με την απόφαση Ολομέλεια ΣτΕ 1439/2020, να επιστραφούν αναδρομικά σύνταξη – επικούρηση και δώρα, σε όλους τους συνταξιούχους στον ιδιωτικό τομέα». Επίσης, ζητείται κάτι ανάλογο «για όσους πληρώθηκαν αναδρομικά για τη σύνταξη στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα και δεν άσκησαν αγωγές μέχρι τη δημοσίευση του ν. 4734/2020 (άρθρα 33,34) αποσβένονται  οι νόμιμες αξιώσεις τους για επικούρηση και δώρα».

Σύμφωνα με τον κ. Αποστολίδη, «η βασιμότητα των νομικών μας ισχυρισμών που έχουμε προβάλει στην Αίτηση Ακύρωσης για την παραβίαση της συνταγματικότητας των ρυθμίσεων, καθώς και του άρθρου 1 του ΠΠΠ της ΕΣΔΑ επιβεβαιώνονται με τρόπο σαφή, ειδικό και συγκεκριμένο από σχετική, ειδική γνωμοδότηση της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου στις 23 Σεπτεμβρίου, λίγες μέρες πριν την ψήφιση των τροπολογιών».

Αξίζει να σημειωθεί ότι η αίτηση ακύρωσης εισήχθη στην Ολομέλεια από την πρόεδρο του ΣτΕ, κυρία Ειρήνη Σαρπ, ενδεικτικό και της σπουδαιότητας που έχει η συγκεκριμένη απόφαση.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ