Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024
25.3 C
Athens

ΠΟΕΕΤ: Λύση με τις αναστολές συμβάσεων των εποχικά εργαζόμενων

Την επίλυση μιας πολύμηνης «στρέβλωσης» αναφορικά με τους εποχικά εργαζόμενους στον κλάδο του τουρισμού και του επισιτισμού, προωθεί το υπουργείο Εργασίας. Αν και με μεγάλη καθυστέρηση, επίκειται νομοθετική ρύθμιση η οποία θα αναφέρεται στην παράταση αναστολής συμβάσεων για το μήνα Οκτώβριο. Εκεί αποφασίστηκε να ενταχθούν στο μέτρο της αποζημίωσης ειδικού σκοπού και όλοι οι εποχικοί εργαζόμενοι με δικαίωμα επαναπρόσληψης. Μάλιστα, οι χιλιάδες εργαζόμενοι που βρίσκονται σε αυτή την κατηγορία, θα μπορούν μονομερώς, χωρίς να χρειάζεται η αίτηση του εργοδότη τους, να ενταχθούν στη διαδικασία της χορήγησης του βοηθήματος των 534 ευρώ το μήνα και για τον Οκτώβριο. Το μέτρο αυτό θα ισχύει ανεξάρτητα εάν οι εργαζόμενοι υπέβαλλαν το προηγούμενο διάστημα, μονομερή δήλωσή ή όχι.

 

Την ίδια στιγμή, θα παραταθούν όλες οι συμβάσεις ορισμένου χρόνου για τους εργαζόμενους, καλύπτοντας έτσι και το χρονικό διάστημα που είχε απομείνει πριν από την επιβολή της αναστολής.

 

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στον Επισιτισμό και το Τουρισμό (ΠΟΕΕΤ), χαρακτηρίζει «θετική» αυτή την εξέλιξη. Έχει  λάβει δε τη δέσμευση ότι η πολυαναμενόμενη νομοθετική ρύθμιση, θα ψηφιστεί από τη Βουλή αύριο Πέμπτη, 5 Νοεμβρίου.

 

Την ίδια στιγμή όμως, διαπιστώνει ότι τα νέα περιοριστικά μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση για το συγκεκριμένο κλάδο, ως συνέπεια της έξαρσης της πανδημίας, αναγκάζουν την ΠΟΕΕΤ να συνεχίσει τον αγώνα της. Στο πλαίσιο αυτό, βασικό αίτημα είναι να καλυφθούν μέσω της αποζημίωσης ειδικού σκοπού και οι εργαζόμενοι για τους οποίους δεν υπήρχε ο όρος της υποχρεωτικής επαναπρόσληψης, αλλά και συνολικά οι εργαζόμενοι του κλάδου «χωρίς όρους και προϋποθέσεις».

 

Στο πλαίσιο αυτό η ΠΟΕΕΤ έχει εξαγγείλει 24άωρη απεργία για την ερχόμενη Τρίτη, 10 Νοεμβρίου, με απεργιακές συγκεντρώσεις, που θα πραγματοποιηθούν σε όλη την Ελλάδα.

 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ