Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024
28 C
Athens

Μίνι lockdown και υποχρεωτική παύση εργασιών λόγω καύσωνα – Με καθυστέρηση η επίμαχη εγκύκλιος

Υποχρεωτική παύση εργασιών σε συγκεκριμένα επαγγέλματα, τις ώρες που, λόγω καύσωνα, η θερμοκρασία θα ανεβαίνει επικίνδυνα (12:00 – 17:00), προβλέπεται για σήμερα Τετάρτη και αύριο Πέμπτη 13 Ιουνίου. Εγκύκλιος του υπουργείου Εργασίας, η οποία όμως εκδόθηκε με καθυστέρηση καθώς δημοσιεύθηκε χθες απόγευμα Τρίτης 11 Ιουνίου και περιελάμβανε παρεμβάσεις που επρόκειτο να γίνουν… την ίδια ημέρα, αποσαφηνίζει ότι το μέτρο αφορά εργαζόμενους επιχειρήσεων σε Αττική, Ανατολική Στερεά, Ανατολική Πελοπόννησο και Θεσσαλία, όπου αναμένεται να επικρατήσουν πολύ υψηλές θερμοκρασίες το ανωτέρω διάστημα. Το μέτρο επικεντρώνεται σε χειρωνακτικές εργασίες που εκτελούνται σε εξωτερικό χώρο, όπως είναι ενδεικτικά τεχνικά και οικοδομικά έργα, εργοτάξια, διανομή και μεταφορά προϊόντων και αντικειμένων με δίτροχο όχημα (delivery), όταν η θερμοκρασία είναι ίση ή ανώτερη των 400 C. Για εργασίες σε ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη, ισχύει το ίδιο όταν η θερμοκρασία υπερβαίνει τους 38οC.

 

Η παύση εργασιών δεν εφαρμόζεται σε οικονομικές δραστηριότητες που αφορούν σημαντικές και κοινωνικά κρίσιμες υποδομές στους τομείς της υγείας, των μεταφορών και της κοινής ωφέλειας (υγειονομικές μονάδες, ύδρευση, ηλεκτρισμός, αεροπορικές μεταφορές, handling, θαλάσσιες, χερσαίες και σιδηροδρομικές μεταφορές).

 

Το πρόστιμο που θα επιβάλλεται σε επιχειρήσεις που δεν θα τηρήσουν τα ανωτέρω προστατευτικά μέτρα, θα ανέλθει σε 2.000 ευρώ ανά εργαζόμενο.

 

Παρέχεται επίσης το δικαίωμα της τηλεργασίας για την ίδια περίοδο, για εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα, οι οποίοι ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου, εφόσον είναι εφικτό από τη φύση της εργασίας τους.

 

Για τη διευκόλυνση των εργαζομένων κατά την τυχόν αλλαγή χρόνου προσέλευσης και αποχώρησής τους από την εργασία, οι εργοδότες δύνανται να μην καταχωρούν εκ των προτέρων στο Π.Σ. ΕΡΓΑΝΗ κάθε αλλαγή της οργάνωσης του χρόνου εργασίας.

 

Εφόσον εφαρμοστεί το μέτρο της παύσης εργασιών διανομής, μπορεί να διατηρείται ενεργή η επιλογή της λήψης της όποιας παραγγελίας, με παραλαβή του χρήστη απευθείας από το κατάστημα (takeaway) καθώς και ενδεχόμενη δυνατότητα να εκτελείται διανομή με οχήματα ιδιωτικής χρήσης εκτός των δίκυκλων και λοιπών μέσων, εφόσον διαθέτουν κλιματισμό.

 

Σε κάθε περίπτωση, μετά το Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων, της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, σύμφωνα με το οποίο αναμένεται να επικρατήσουν ιδιαίτερα υψηλές θερμοκρασίες, το Υπουργείο Εργασίας απευθύνει αυστηρή σύσταση στους εργοδότες να προβούν τόσο στη λήψη των απαραίτητων τεχνικών και οργανωτικών μέτρων, όσο και σε μείωση απασχόλησης ή παύση εργασιών κατά τις ώρες θερμοκρασιακής αιχμής (12.00 – 17.00), όπου αυτό κριθεί, κατά περίπτωση, απαραίτητο, για την αποφυγή των φαινομένων θερμικής καταπόνησης υπό συνθήκες καύσωνα.

 

Τηλεργασία

Δικαίωμα στην τηλεργασία, αλλά με την ανοχή του εργοδότη τους και χωρίς να το προβλέπει η εγκύκλιος του υπουργείου Εργασίας, έχουν για το διήμερο της Τετάρτης και της Πέμπτης (12 – 13 Ιουνίου), οι εργαζόμενοι γονείς, των οποίων τα παιδιά τους δεν θα πάνε σχολείο, λόγω καύσωνα. Η απόφαση που ελήφθη σε διάφορες περιοχές της Αττικής, να παραμείνουν κλειστά ή να λειτουργήσουν με μειωμένο ωράριο τα δημοτικά σχολεία, τα νηπιαγωγεία και οι βρεφονηπιακοί σταθμοί τις επόμενες δύο ημέρες, ώστε να μην επιβαρυνθούν οι μικροί μαθητές από τη θερμική καταπόνηση, προκαλεί μια σειρά από αλυσιδωτές αντιδράσεις.

Κυριότερη αυτών είναι το αδιέξοδο που δημιουργείται σε χιλιάδες γονείς οι οποίοι δεν γνωρίζουν πώς θα μεταβούν στην εργασία τους, μιας και τα παιδιά τους, ξαφνικά και απρογραμμάτιστα, θα μείνουν στο σπίτι και δεν θα πάνε στο σχολείο! Ήδη το Εργατικό Κέντρο Πειραιά ζήτησε  χωρίς να υπάρξει ανταπόκριση, να χορηγηθεί άμεσα άδεια ειδικού σκοπού με αποδοχές σε εργαζόμενους γονείς.

Το υπουργείο Εργασίας, άτυπα, προτρέπει τους εργαζόμενους αυτής της κατηγορίας να αιτηθούν τηλεργασία εξ αυτής της αιτίας. Όμως στην εγκύκλιο που εκδόθηκε το απόγευμα της Τρίτης για το θέμα των εργασιακών συνθηκών που θα εφαρμοστούν το επίμαχο διήμερο, λόγω καύσωνα, δεν υπάρχει τέτοια πρόβλεψη! Άρα, πρακτικά, η επιλογή της τηλεργασίας, θα μπορεί να γίνει πράξη, μόνο εάν και οι εργοδότες συναινέσουν σε κάτι τέτοιο, χωρίς να έχουν ανάλογη υποχρέωση.

Υπενθυμίζεται ότι η συγκεκριμένη εγκύκλιος ορίζει ξεκάθαρα ότι τηλεργασία αφορά μόνο «εργαζόμενους με σχέση εξαρτημένης εργασίας στον ιδιωτικό τομέα της οικονομίας που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου, ειδικά δε στις περιπτώσεις έκθεσής τους σε επιβαρυντικές συνθήκες στις περιοχές που, σύμφωνα με το από 10.06.2024 Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού (ΕΔΕΚ), αναμένεται να επικρατήσουν ιδιαίτερα υψηλές θερμοκρασίες περιοχές δίδεται η δυνατότητα,  εξ αποστάσεως εργασίας με το σύστημα της τηλεργασίας εφόσον είναι εφικτό από τη φύση της εργασίας τους».

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ