Τρίτη, 5 Δεκεμβρίου, 2023
16.8 C
Athens

Μέγα-κάζο με τους δικηγόρους και τους λογιστές στην απονομή συντάξεων! Μόλις 179 πήραν πιστοποίηση…

Ανυπέρβλητο εμπόδιο στάθηκε τελικά η διαδικασία της πιστοποίησης, για την πλειονότητα των δικηγόρων και των λογιστών, που επιθυμούσαν να ενταχθούν στο νέο μοντέλο απονομής συντάξεων. Μόλις 179 εξ αυτών, (ποσοστό 14,9%), από τους 1.200 που ήταν οι αρχικοί υποψήφιοι, κατάφεραν να πιστοποιηθούν! Η διαδικασία ολοκληρώθηκε επιτυχώς με τη δεύτερη προσπάθεια, καθώς την περασμένη Δευτέρα είχε προκύψει τεχνικό πρόβλημα και είχε ακυρωθεί.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ΕΦΚΑ, από τους 1.200 αρχικά εγγεγραμμένους στον πρώτο κύκλο εκπαίδευσης-πιστοποίησης:

-Οι 1.147 (96%) συμμετείχαν κανονικά στην εκπαίδευση ενώ οι υπόλοιποι 53 δεν συμμετείχαν καθόλου.

-790 είχαν δηλώσει πως θα συμμετάσχουν στην χθεσινή εξέταση και 357 ζήτησαν εξαίρεση από την διαδικασία εξετάσεων λόγω υποχρεώσεων. Οι τελευταίοι θα έχουν την δυνατότητα να εξεταστούν μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα.

-Στις χθεσινές εξετάσεις συμμετείχαν τελικά 547 εκ των οποίων οι επιτυχόντες είναι 179. Τουλάχιστον, οι μισοί από τους επιτυχόντες σημείωσαν πολύ υψηλές βαθμολογίες άνω του 8/10, αποτέλεσμα της καλής προετοιμασίας τους.

Σήμερα, πρόκειται να εκδοθεί διαπιστωτική πράξη από τον Διοικητή του e-ΕΦΚΑ για τους επιτυχόντες και μέσα στις επόμενες μέρες πρόκειται να ενταχθούν στη διαδικασία απονομής συντάξεων. Σε πρώτη φάση, θα έχουν την δυνατότητα να αναλάβουν συνταξιοδοτικές υποθέσεις του τ. ΙΚΑ, τ. ΟΓΑ και τ. ΟΑΕΕ. Οι κατηγορίες αυτών των συντάξεων καλύπτουν περίπου το 75% του συνόλου των νέων συνταξιοδοτικών αιτημάτων.

Μέσα στις επόμενες ημέρες πρόκειται να ανακοινωθεί η έναρξη του 2ου κύκλου εκπαίδευσης-πιστοποίησης για 1.200 ακόμα λογιστές και δικηγόρους.

Οι πιστοποιημένοι δικηγόροι και λογιστές θα έχουν δικαίωμα να λάβουν μόνο από τις καινούργιες αιτήσεις που θα υποβάλλονται εφεξής και όχι από το «στοκ» που έχει δημιουργηθεί. Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τοποθετήσεις του ίδιου του υπουργού Εργασίας, Κωστή Χατζηδάκη, τα στοιχεία Σεπτεμβρίου δείχνουν ότι υπάρχουν ακόμα περίπου 122.000 αιτήσεις για απονομή κύριας σύνταξης, που βρίσκονται σε εκκρεμότητα.

Επίσης, οι δικηγόροι και οι λογιστές που έλαβαν την σχετική πιστοποίηση θα έχουν το δικαίωμα να επεξεργάζονται και να διεκπεραιώνουν αιτήσεις απονομής σύνταξης, που θεωρούνται οι πιο «βατές». Έτσι, δεν θα αναλαμβάνουν περιπτώσεις για παράδειγμα διαδοχικής ή παράλληλης ασφάλισης, που είναι από τις πιο δύσκολες και χρονοβόρες συνάμα.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ