Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
13.1 C
Athens

«Μάχη» για να σωθούν 70 θέσεις απασχόλησης – Τριμερής διαδικασία για την Pipe Life στο υπ. Εργασίας

Πριν από μερικές εβδομάδες, εντελώς απροειδοποίητα η εταιρία Pipe Life, που δραστηριοποιείται στη βιομηχανία σωληνώσεων για σπίτια, για ύδρευση, αλλά και για μεγάλες επιχειρήσεις, ανακοίνωσε το κλείσιμο του εργοστασίου της, στη Θήβα. Το «λουκέτο» προγραμματίστηκε για την 31η Μαρτίου και αν τελικά η επιθυμία της εταιρίας, γίνει πράξη, τότε 70 εργαζόμενοι θα βρεθούν στην ανεργία.

 

Η τριμερής διαδικασία πραγματοποιήθηκε μέσω τηλεδιάσκεψης, την περασμένη Παρασκευή με το Υπουργείο Εργασίας. Όλα τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν επιβεβαιώνουν ότι υπάρχει σημαντικό παραγωγικό έργο και διασφαλισμένη βιωσιμότητα.

 

Στη διαδικασία συμμετείχαν και εκπρόσωποι της Ομοσπονδίας Χημικής Βιομηχανίας (ΟΕΧΒΕ), όπου υπογράμμισαν ότι «την περίοδο 2010-2019, οι εργαζόμενοι της PIPE LIFE πλήρωσαν το «μάρμαρο» της κρίσης και «έβαλαν πλάτη» με καθεστώς εκ περιτροπής εργασίας ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Από το 2019 έως σήμερα, όμως, η παραγωγική κανονικότητα στην επιχείρηση είχε αποκατασταθεί, ο όγκος εργασιών και παραγγελιών είχε αυξηθεί σημαντικά, οι εργαζόμενοι δούλευουν με πλήρη απασχόληση σε 3 βάρδιες/24ωρη λειτουργία και τίποτε δεν προμήνυε αυτή την απόφαση, η οποία έπεσε ως «κεραυνός εν αιθρία».

 

Το Υπουργείο Εργασίας, έκανε έκκληση στους εκπροσώπους της Εταιρείας να επανεξετάσουν την απόφαση του «λουκέτου» και ζήτησε τα οικονομικά στοιχεία. Ταυτόχρονα, κατέστησε σαφές ότι οι επικείμενες ομαδικές απολύσεις θα συναντήσουν την άρνηση του Ανωτάτου Συμβουλίου Εργασίας (Α.Σ.Ε.) αν δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις και δεν ακολουθηθούν οι προβλεπόμενες, με βάση το εργατικό δίκαιο, διαδικασίες.

 

Η πλευρά των εργαζομένων –με τη συμμετοχή εκπροσώπων του επιχειρησιακού Σωματείου PIPE LIFE, της Ο.Ε.Χ.Β.Ε., του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Θήβας, της ΓΣΕΕ, καθώς και των νομικών τους συμβούλων– καταδίκασαν την απόφαση της Εταιρείας για τον «ξαφνικό θάνατο» του Εργοστασίου και κάλεσαν την εργοδοτική πλευρά να μεταβάλλει τη στάση της. Παράλληλα, ανέδειξαν την υφιστάμενη κατάσταση βιωσιμότητάς της επιχείρησης όπως προκύπτει από το σοβαρό παραγωγικό της έργο και τα οικονομικά της στοιχεία που κάθε άλλο παρά τεκμηριώνουν την εν λόγω απόφαση ενώ επισήμαναν ότι θα εξαντλήσουν το σύνολο του κοινοτικού και εθνικού νομικού «οπλοστασίου». Τέλος, υπογράμμισαν την ανάγκη το Υπουργείο Εργασίας και η Κυβέρνηση να προστατέψει τις θέσεις εργασίας και να σταθεί αρωγός στην προσπάθεια των εργαζομένων.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ