Πέμπτη, 2 Μαΐου, 2024
17.9 C
Athens

Πληρωμές για συνταξιούχους: Το χρονοδιάγραμμα και οι δικαιούχοι έως τον… Μάιο

Η καταβολή των αναδρομικών σε δεκάδες χιλιάδες συνταξιούχους, που ανήκουν σε διαφορετικές «ειδικές» κατηγορίες, πονοκεφαλιάζει το υπουργείο Εργασίας. Προ ημερών μια ομάδα δικαιούχων-κληρονόμων, έλαβε τα ποσά που υπήρχαν ως οφειλή. Υπάρχουν όμως αρκετές άλλες «ειδικές» κατηγορίες συνταξιούχων, που περιμένουν να λάβουν τα οφειλόμενα. Η διαδικασία θα πραγματοποιηθεί, παράλληλα με την καταβολή των τρεχουσών υποχρεώσεων, δηλαδή της μηνιαίας χορήγησης των συντάξεων. Ας δούμε πιο αναλυτικά το χρονοδιάγραμμα των πληρωμών για τους συνταξιούχους, που προγραμματίζει το υπουργείο Εργασίας:

Τρίτη 23 έως και την Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου: Καταβολή κύριων και επικουρικών συντάξεων Μαρτίου στους περίπου 2,5 εκατομμύρια δικαιούχους, ως εξής:

* Την Τρίτη 23 Φεβρουαρίου θα καταβληθούν οι κύριες και επικουρικές συντάξεις των μισθωτών με ΑΜΚΑ σε μονό αριθμό.

* Την Τετάρτη 24 Φεβρουαρίου θα καταβληθούν οι συντάξεις των μισθωτών με ΑΜΚΑ σε ζυγό αριθμό.

*Την Πέμπτη 25 Φεβρουαρίου θα πιστωθούν στους τραπεζικούς λογαριασμούς οι συντάξεις ελευθέρων επαγγελματιών, αυτοαπασχολουμένων και αγροτών.

*Την Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου θα πληρωθούν οι συνταξιούχοι του Δημοσίου, της ΔΕΗ και του ΝΑΤ, ενώ θα καταβληθούν οι συντάξεις Ανασφάλιστων Υπερηλίκων από τον ΟΠΕΚΑ.

– Σχετικά με τους δικαιούχους- κληρονόμους των αναδρομικών, οι πληρωμές που έχουν προγραμματιστεί είναι οι ακόλουθες:

*Στις 10 Μαρτίου, θα εξοφληθούν οι κληρονόμοι που θα υποβάλουν οριστικά τα απαιτούμενα έγγραφα στην ηλεκτρονική πλατφόρμα έως τις 28 Φεβρουαρίου.

*Στις 12 Απριλίου θα καταβληθούν τα ποσά που οφείλονται σε όσους έχουν κληρονομικό δικαίωμα από διαθήκη.

Συνταξιούχοι-εργαζόμενοι: Μια πολύ ειδική κατηγορία 25.000 δικαιούχων, οι οποίοι θα διαπιστώσουν αυξήσεις στις συντάξεις τους, ενώ θα τους καταβληθούν και αναδρομικά, αρχής γενομένης τον Απρίλιο.

Προκαταβολή σύνταξης: Σύμφωνα με τον έως τώρα προγραμματισμό, η διαδικασία αναμένεται να εκκινήσει το Μάιο. Θα δίνεται ένα ποσό 360 ή 384 ευρώ το μήνα για όλους όσοι έχουν υποβάλλει αίτηση απονομής σύνταξης και βρίσκονται στην αναμονή. Η διαφορά του ποσού εξαρτάται από το έτος ηλικίας αποχώρησης από την εργασία και από τις ημέρες ασφάλισης. Όριο θεωρείται το 62ο έτος ηλικίας και τα 20 έτη ασφάλισης. Με βάση τις σημερινές εκκρεμότητες, το μέτρο αφορά 105.000 δικαιούχους.

Επανυπολογισμός συντάξεων: Διαδικασία που αφορά τουλάχιστον 300.000 συνταξιούχους, οι οποίοι περιμένουν να λάβουν αναδρομικές αυξήσεις 18 μηνών, εξαιτίας της βελτίωσης που έγινε στα ποσοστά αναπλήρωσης. Μια διαδικασία που μεταφέρεται για μετά τη χορήγηση της προκαταβολής σύνταξης, άρα θα εκκινήσει τον Μάιο ή τον Ιούνιο…

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ