Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024
26.6 C
Athens

«Κρυφή» επιδότηση απόλυσης μέσω του προγράμματος για 100.000 νέες θέσεις εργασίας!

Το υπουργείο Εργασίας μόλις την Δευτέρα, 28 Σεπτεμβρίου, έδωσε στη δημοσιότητα τη διάταξη, με βάση την οποία ξεκινάει από την Πέμπτη, 1η Οκτωβρίου, το… πολυθρύλητο πρόγραμμα που επιδοτεί έως 100.000 νέες θέσεις εργασίας στον ιδιωτικό τομέα. Ένα πρόγραμμα που εξαγγέλθηκε από τον ίδιο τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, στις αρχές Σεπτεμβρίου από τη Θεσσαλονίκη και που στοχεύει στο να περιορίσει την αύξηση της ανεργίας. Βασική παράμετρος του προγράμματος είναι η στήριξη των νέων θέσεων εργασίας με επιδότηση του συνόλου των ασφαλιστικών εισφορών για ένα εξάμηνο.

 

Και όμως: Στην τροπολογία που κατέθεσε το αρμόδιο υπουργείο στη Βουλή για την εφαρμογή του προγράμματος, υπάρχει «κρυφή» επιδότηση των απολύσεων και όχι των προσλήψεων!

 

Εξηγούμαστε:

Έως τώρα, όλα τα προγράμματα που ανακοινώνονται από τον ΟΑΕΔ έχουν βασική «δικλείδα ασφαλείας». Απαγορεύουν τη συμμετοχή σε επιχειρήσεις που το λιγότερο τρεις μήνες πριν από την έναρξη του προγράμματος, είχαν προβεί σε απολύσεις. Εδώ, στο πρόγραμμα αυτό, κάτι τέτοιο δεν υπάρχει!

 

Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι δόθηκε η ευκαιρία, στις επιχειρήσεις που απέλυσαν εργαζόμενους έως τις 18 Σεπτεμβρίου, τώρα λίγες μέρες αργότερα, να πραγματοποιήσουν νέες «πολύ πιο φτηνές» προσλήψεις…

Δείτε τα «θολά σημεία» στις προϋποθέσεις ένταξης:

α) Στις επιχειρήσεις-εργοδότες που εντάσσονται στο πρόγραμμα ο μέσος όρος του αριθμού των εργαζομένων για το χρονικό διάστημα των έξι μηνών που επιδοτείται κάθε νέα θέση εργασίας πρέπει να είναι τουλάχιστον ίσος με τον αριθμό εργαζομένων που είχαν στις 18.9.2020, προσαυξημένος κατά τον αριθμό των νέων επιδοτούμενων εργαζομένων.

β) Ο εργαζόμενος δεν θα πρέπει να εργάζεται τον προηγούμενο μήνα πρόσληψης, ενώ θα μπορεί να εργαστεί και εξ αποστάσεως.

Με τη φράση «τουλάχιστον ίσος αριθμός εργαζομένων» ουσιαστικά ο νομοθέτης «κλείνει το μάτι» στις επιχειρήσεις που απέλυσαν νωρίτερα εργαζόμενους να ενταχθούν στο νέο πρόγραμμα. Άρα να λάβουν επιδότηση για νέες θέσεις εργασίας, ώστε να καλύψουν τις «κενές θέσεις» από τις απολύσεις που πραγματοποίησαν έως και πριν από λίγες μέρες…

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ