Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
21.1 C
Athens

«Παράθυρο» πρόωρης συνταξιοδότησης: Πώς ωφελούνται όσοι έχουν ανήλικο παιδί

Έως 8.000 εκτιμάται ότι αναμένεται να είναι οι ωφελούμενοι της πρόσφατης απόφασης του Ελεγκτικού Συνεδρίου, για να βγουν πρόωρα στη σύνταξη. Έστω και στο «παρά 1» της εφαρμογής του γενικού ορίου συνταξιοδότησης (67 έτη ή 62 έτη με 40 χρόνια προϋπηρεσίας) που πρόκειται να τεθεί σε ισχύ καθολικά από την 1.1.2022, υπάρχουν κατηγορίες ασφαλισμένων, που προλαβαίνουν να συνταξιοδοτηθούν πολύ νωρίτερα!

Η συγκεκριμένη απόφαση δικαιώνει άνδρες-πατέρες-εργαζόμενους στο Δημόσιο-με ανήλικο τέκνο. Ουσιαστικά αποτελεί εξίσωση της θεμελίωσης του δικαιώματος στη συνταξιοδότηση ανάμεσα σε γονείς ανήλικων ή γονείς με τρία τέκνα και άνω. Άρα, το πλεονέκτημα που είχε, έως τώρα, η μητέρα με ανήλικο στο Δημόσιο, το αποκτά και ο πατέρας.

Βέβαια, επειδή η συγκεκριμένη διάταξη έχει καταργηθεί, το όφελος από αυτή την απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου έχει αναδρομική ισχύ. Αυτό σημαίνει ότι χρήση αυτής της ευνοϊκής διάταξης για πρόωρη συνταξιοδότηση μπορεί να κάνει ένας γονέας-υπάλληλος στο Δημόσιο, που το 2010, όταν δηλαδή ίσχυε η εν λόγω διάταξη, είχε συμπληρώσει 25 έτη προϋπηρεσίας. Ακόμα και αν τότε δεν είχε ανήλικο τέκνο και το απέκτησε αργότερα (πχ το 2015), πάλι μπορεί να κάνει χρήση αυτής της διάταξης. Εναλλακτικά, η ίδια διάταξη ισχύει και όσους άνδρες, εργαζόμενους στο δημόσιο, είναι γονείς τριών τέκνων και άνω.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η συγκεκριμένη απόφαση, έγινε αντικείμενο συζήτησης και δυσμενών σχολίων, ακόμα και στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή! Στην 7η έκθεση της ενισχυμένης εποπτείας, κατά την εποχή μετά τα μνημόνια, οι θεσμοί υπογραμμίζουν ότι με τη συγκεκριμένη απόφαση παρέχεται το δικαίωμα σε άνδρες δημοσίους υπαλλήλους με μικρά παιδιά, να συνταξιοδοτηθούν πρόωρα. Εκφράζουν δε την ανησυχία τους γι’ αυτό το «έμμεσο ξήλωμα» διατάξεων που επιβλήθηκαν στα χρόνια των μνημονίων και αφορούν τα όρια ηλικίας…

Στην ίδια έκθεση, οι τεχνοκράτες των Βρυξελλών παραδέχονται το «ευεργετικό σκέλος» της διάταξης γι’ αυτούς που πληρούν τις προϋποθέσεις. Επισημαίνουν όμως ότι στο εξής όσοι υποβάλλουν αίτηση για πρόωρη συνταξιοδότηση, αυτή θα αξιολογείται σύμφωνα με τις νέες διατάξεις του Ασφαλιστικού Συστήματος, που δεν είναι και τόσο… γενναιόδωρες….

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ