Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024
26.6 C
Athens

Κομισιόν: Τέλος στις εκκρεμείς αιτήσεις συνταξιοδότησης έως τον Αύγουστο

Μικρή παράταση, μέχρι τον Αύγουστο, πήρε το υπουργείο Εργασίας, ώστε να εξαλείψει το φαινόμενο με τις δεκάδες χιλιάδες ληξιπρόθεσμες αιτήσεις συνταξιοδότησης. Η ΕΕ, στην 14η έκθεσή της για την ελληνική οικονομία, στο πλαίσιο της ενισχυμένης εποπτείας, ζητάει να τακτοποιηθεί ένα χρονίζον πρόβλημα που η κυβέρνηση, παρά τα όποια μέτρα έχει λάβει έως τώρα, δεν έχει καταφέρει να το περιορίσει.

Το αρχικό χρονοδιάγραμμα ήθελε έως τον Ιούνιο να έχουν απονεμηθεί όλες οι ληξιπρόθεσμες αιτήσεις συνταξιοδότησης. Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του συστήματος ΑΤΛΑΣ, τον περασμένο Μάρτιο ανήλθαν σε 109.231 οι εκκρεμείς αιτήσεις για κύρια σύνταξη. Από αυτές, οι 78.173 αιτήσεις, ήταν ληξιπρόθεσμες. Άρα, εκτιμήθηκε ότι, παρά την απόφαση που ελήφθη για απονομή συντάξεων fast track, δεν θα καταστεί εφικτό να επιτευχθεί ο συγκεκριμένος στόχος. Δόθηκε συνεπώς, μια άτυπη δίμηνη παράταση, ώστε να τελεσφορήσει η διαδικασία αυτή, έως τον Αύγουστο.

Το υπουργείο Εργασίας και η διοίκηση του ΕΦΚΑ έχοντας πλέον όλα τα «όπλα» στα χέρια τους, με τις νέες διατάξεις για fast track συντάξεις και συντάξεις εμπιστοσύνης, έχουν περιθώριο έως τον Αύγουστο, προκειμένου να επιτύχουν το στόχο. Η Κομισιόν στην έκθεσή της είναι ξεκάθαρη. Διαπιστώνει επιβράδυνση στην έκδοση νέων συντάξεων, από τον Δεκέμβριο, λόγω «καθυστερήσεων στην υλοποίηση των προγραμματισμένων βελτιώσεων της πληροφορικής και χαμηλότερων από τις αναμενόμενες αποδόσεις των προηγούμενων μέτρων». Έτσι, το  ποσό που αντιστοιχεί στις ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις του ΕΦΚΑ προς τους συνταξιούχους τον Μάρτιο του 2022 έφτασε τα 200 εκατ. ευρώ έναντι 267 εκατ. ευρώ τον Δεκέμβριο του 2021, δηλαδή 105 εκατ. ευρώ πάνω από τον στόχο που είχε τεθεί τον Οκτώβριο του 2021.

Αυτό σημαίνει ότι έγιναν κάποια βήματα προς την σωστή κατεύθυνση αλλά δεν αρκούν για να επιλυθεί το πρόβλημα. Τώρα, με την εφαρμογή του μοντέλου για τις fast track συντάξεις, εκτιμάται ότι κάτι τέτοιο, θα καταστεί εφικτό.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ