Κυριακή, 1 Οκτωβρίου, 2023
21.7 C
Athens

Κοινωφελής Εργασία: Τον Οκτώβριο η έναρξη υποβολής αιτήσεων – Προς υπογραφή η ΚΥΑ

Οι «τελικές πινελιές» απομένουν για να πραγματοποιηθεί η εκκίνηση του νέου προγράμματος της Κοινωφελούς Εργασίας που έχει ως στόχο να παρέχει οκτάμηνη απασχόληση σε έως 25.000 ανέργους. Μόνο που αυτές οι… πινελιές είναι πιθανό να μεταφέρουν την έναρξη της διαδικασίας υποβολής αιτήσεων για τον Οκτώβριο. Βέβαια, σε μια τέτοια περίπτωση, θα καταγραφεί καθυστέρηση που θα φτάσει τους 10 μήνες, ανάμεσα στο προηγούμενο (που είχε και 36.000 ωφελούμενους) και στο επόμενο αντίστοιχο πρόγραμμα…

Τα βασικά σημεία του προγράμματος, όπως εμπεριέχονται σε σχέδιο Κοινής Υπουργικής Απόφασης (ΚΥΑ), εγκρίθηκαν στο πρόσφατο Διοικητικό Συμβούλιο (ΔΣ) του Οργανισμού. Σε αυτή τη φάση οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Εργασίας, «συλλέγουν» τις διαθέσιμες θέσεις απασχόλησης που θα προσφέρουν οι δήμοι και οι περιφέρειες της χώρας, καθώς και τα Κέντρα Κοινωνικής Πρόνοιας και οι υπηρεσίες των Υπουργείων, αφού εκεί θα εστιάσει και πάλι το πρόγραμμα. Ο στόχος είναι η έναρξη υποβολής αιτήσεων να πραγματοποιηθεί εντός Οκτωβρίου,  έτσι ώστε μέσα στο επόμενο δίμηνο, δηλαδή στα τέλη Νοεμβρίου με αρχές Δεκεμβρίου, να έχει ολοκληρωθεί και η διαδικασία ελέγχου των όποιων ενστάσεων, να δημοσιευθούν οι οριστικοί πίνακες ωφελούμενων, έτσι ώστε να μπορούν να «πιάσουν δουλειά».

Το φετινό πρόγραμμα Κοινωφελούς Εργασίας, κοστολογείται από τον ΟΑΕΔ στα 188.645.000 ευρώ. Από τον καταμερισμό της δαπάνης προκύπτει ότι το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στο 2022, καθώς εκεί προγραμματίζεται να εκταμιευθεί το μεγαλύτερο μέρος του ποσού. Ακριβέστερα θα δοθούν τα 153.854.500 ευρώ ως συγχρηματοδότηση και τα 28.790.500 από εθνικούς πόρους. Απομένουν μόλις άλλα 6 εκατ. ευρώ που θα μοιραστούν το 2021 ως αφετηρία και το 2023 ως «ουρά» του εν λόγω προγράμματος. Σημειώνεται ότι το προηγούμενο πρόγραμμα Κοινωφελούς Εργασίας είχε 36.000 ωφελούμενους και ολοκληρώθηκε στις αρχές του τρέχοντος έτους.

Όροι απασχόλησης και αποδοχές

Η απασχόληση για τους ωφελούμενους θα είναι οκτάμηνης διάρκειας. Σε πολύ ειδικές περιπτώσεις όμως, που αφορούν ζητήματα του υπουργείου Παιδείας, θα παρέχεται το δικαίωμα περαιτέρω επέκτασης του προγράμματος κατά δυο μήνες και 15 μέρες. Οι ωφελούμενοι που θα προκύψουν θα λάβουν αποδοχές που θα είναι ίσες με τον κατώτατο μισθό (650 ευρώ μικτά για το τρέχον έτος). Αυτή τη φορά θα δοθεί έμφαση στην κάλυψη των θέσεων που θα προκηρυχθούν, κυρίως από τις Περιφέρειες της Αττικής και του Νοτίου Αιγαίου. Για άλλη μια φορά το πρόγραμμα θα εστιάσει σε ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, όπως είναι οι μακροχρόνια άνεργοι και οι άνεργοι με χαμηλά προσόντα.

Θα υπάρχει όμως και σύνδεση με την αναβάθμιση γνώσεων και δεξιοτήτων, ώστε οι συμμετέχοντες να αποκτήσουν πρόσθετα εφόδια για να επιστρέψουν στην αγορά εργασίας. Η διαδικασία κατάρτισης θα πραγματοποιηθεί σε αδειοδοτημένα Κέντρα Δια Βίου Μάθησης με χρήση των γνωστών επιταγών (voucher). Το πρόγραμμα θεωρητικής κατάρτισης θα έχει συνολική διάρκεια 150 ώρες. Με την ολοκλήρωσή του θα παρέχεται και η σχετική πιστοποίηση των γνώσεων και των δεξιοτήτων που αποκτήθηκαν.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ