Την αύξηση του κατώτατου μισθού στα 830 ευρώ, περίπου, από την 1η Απριλίου , αντί των 780 ευρώ που ισχύει, αναμένεται να προβλέπει η απόφαση που θα λάβει το Υπουργικό Συμβούλιο, την Τετάρτη 27 Μαρτίου.
Ωστόσο, τα συνδικάτα αντιδρούν έντονα, χαρακτηρίζοντας αναντίστοιχη των αναγκών των εργαζομένων την επικείμενη αύξηση, παρατηρούν ότι η κυβέρνηση εναρμονίζεται με τις εργοδοτικές θέσεις και προετοιμάζονται πυρετωδώς για την Γενική Απεργία και τα συλλαλητήρια της 17ης Απριλίου.
Οι προτάσεις που έλαβε το υπουργείο Εργασίας από επιστημονικούς φορείς, τους εκπροσώπους των εργοδοτών και την ΓΣΕΕ για το ποσοστό αύξησης του κατώτατου μισθού κάλυπταν ένα ευρύ φάσμα από 3,5% έως και 16%.
Όπως εκτιμάται, η οριστική κυβερνητική απόφαση θα προβλέπει αύξηση της τάξης των 50 ευρώ (μικτά).
Για εργαζόμενους χωρίς προϋπηρεσία, ο νέος κατώτατος μισθός θα διαμορφωθεί στα 830 ευρώ, δηλαδή σχεδόν 706 ευρώ καθαρά, με τη μηνιαία διαφορά στα 39,11 ευρώ σε σχέση με σήμερα.
Για εργαζόμενους με μια τριετία θα αυξηθεί στα 913 ευρώ μεικτά, δηλαδή 762 ευρώ καθαρά (μηνιαία διαφορά 36,95).
Για εργαζόμενους με δύο τριετίες θα φθάσει τα 996 ευρώ μεικτά και 817,5 ευρώ καθαρά (μηνιαία διαφορά 40,29 ευρώ) ενώ για εργαζόμενους με τρεις τριετίες, ο νέος κατώτατος μισθός, θα ανέλθει στα 1.079 ευρώ μεικτά που αντιστοιχούν σε 872 ευρώ καθαρά (καθαρή αύξηση 42,5 ευρώ το μήνα).
Η αύξηση των κατώτατων αποδοχών θα συμπαρασύρει 19 επιδόματα που χορηγεί η ΔΥΠΑ αλλά και τις αμοιβές των προγραμμάτων απασχόλησης που θα υλοποιηθούν.
Πρόκειται -μεταξύ άλλων- για τα εξής:
– Επίδομα ανεργίας που λαμβάνουν περίπου 140.000 άνεργοι, το οποίο θα αυξηθεί στα 509 ευρώ από 479 ευρώ που είναι σήμερα.
– Ειδική παροχή μητρότητας
– Επίδομα γονικής άδειας
– Επίδομα αποφυλακισμένων
– Αφερεγγυότητας εργοδότη
– Εποχικό οικοδόμων
– Εποχικό σμυριδεργάτων
– Εποχικό για καλλιτέχνες, θέατρα, τουρισμό
– Ειδικά κλαδικά (δασεργατών–ρητινοσυλλεκτών, καπνεργατών, αγγειοπλαστών-κεραμοποιών-πλινθοποιών και μισθωτών ναυπηγ/κής ζώνης)
– Βοήθημα μη μισθωτών
– Επίδομα εργασίας
– Αποζημίωση μαθητών ΕΠΑ.Σ.
– Επίδομα πρακτικής άσκησης (ΙΕΚ ΔΥΠΑ)
– Απόκτησης εργασιακής εμπειρίας
– Προγράμματα απασχόλησης κοινωφελούς χαρακτήρα
– Προγράμματα απασχόλησης
– Εργαζόμενων φοιτητών για την συμμετοχή σε εξετάσεις
Συνδικάτα: “Απεργούμε”
Οι εκπρόσωποι των εργαζομένων από την πλευρά τους, εκφράζουν την πεποίθηση ότι η επικείμενη αύξηση των κατώτατων αποδοχών είναι αναντίστοιχη των αναγκών των εργαζομένων και προετοιμάζουν Γενική Απεργία για τις 17 Απριλίου.
Την ημέρα της κινητοποίησης, η ΓΣΕΕ καλεί στις 11 το πρωϊ σε συλλαλητήριο στην πλατεία Κλαυθμώνος και το ΠΑΜΕ μισή ώρα νωρίτερα στο Σύνταγμα.
Τόσο η Συνομοσπονδία Εργατών όσο και το ΠΑΜΕ διεκδικούν την αύξηση των κατώτατων αποδοχών τουλάχιστον στα 900 ευρώ, με παράλληλη αποκατάσταση των εργασιακών δικαιωμάτων.
Σύμφωνα με τους συνδικαλιστές, οι περικοπές που έχουν υποστεί οι εργαζόμενοι από το 2010 σε συνδυασμό με την παρούσα αρνητική οικονομική συγκυρία, οδηγούν αβίαστα στο συμπέρασμα ότι η αύξηση του 1,3 ευρώ (καθαρά) ημερησίως που προωθεί η κυβέρνηση δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να στηρίξει το εισόδημα.
Σε μια περίοδο, μάλιστα, κατά την οποία -σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat- ο πληθωρισμός στα τρόφιμα στην Ελλάδα, είναι υπερδιπλάσιος από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης και ο δεύτερος υψηλότερος μεταξύ των κρατών -μελών της ΕΕ, καθώς ανήλθε σε 6,7%, όταν στην Ευρωζώνη δεν υπερβαίνει το 3%.
Κοινό παρονομαστή για τους εκπροσώπους των εργαζομένων, αποτελεί η πεποίθηση ότι ο κατώτερος μισθός διατηρείται σε χαμηλά επίπεδα, με στόχο να συμπιεστεί και ο μέσος μισθός κατ’ απαίτηση των εργοδοτών.
Αναλύοντας τα στοιχεία του ΕΦΚΑ, οι συνδικαλιστές υπογραμμίζουν ότι ο μέσος πραγματικός μεικτός μισθός όλων των εργαζομένων είναι 1.038,23 ευρώ, όταν τον αντίστοιχο μήνα του 2010 ο μέσος πραγματικός μεικτός μισθός ήταν τα 1.417,84 ευρώ. Πρόκειται για μείωση της τάξεως του 26,77%.
Παράλληλα, το 50% των προσλήψεων του 2023, αφορούσε σε ευέλικτες μορφές απασχόλησης, με μειωμένες αποδοχές.
Επίσης, 122.375 εργαζόμενοι αναγκάστηκαν να καταφεύγουν σε δεύτερη απασχόληση το 2023, όταν το 2013 δεν ξεπερνούσαν τις 36.235, Πρόκειται για αύξηση κατά 338%!
Επίσης, το 31% των εργαζομένων αμείβεται με ονομαστικό μισθό έως 800€.
Τα συνδικάτα, διεκδικούν:
– Ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς.
– Κατάργηση των αντεργατικών νόμων και επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων στα συνδικάτα.
– Αύξηση του κατώτερου μισθού στα 900 ευρώ, με ρήτρα αναπροσαρμογής των μισθών που να καλύπτει τις συνεχούς αυξανόμενες τιμές στα προϊόντα λαϊκής κατανάλωσης.
– Καθολική επαναφορά των τριετιών ενσωματώνοντας την περίοδο 2012 – 2023.
– Επαναφορά της αρχής της ευνοϊκότερης σύμβασης, της μετενέργειας κ.ο.κ.
– Επίδομα ανεργίας στο 80% του κατώτερου μισθού για όλους τους ανέργους.
– Σταθερή δουλειά με δικαιώματα. 7ωρο – 5νθήμερο – 35ωρο. Καμιά ανοχή στα ωράρια εξόντωσης των εργαζομένων στις ελαστικές μορφές απασχόλησης και στις απλήρωτες υπερωρίες.