Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024
26.6 C
Athens

Η τραγωδία στα Τέμπη ξεσήκωσε πολίτες και συνδικάτα: Γενική Απεργία – Ποιοι κλάδοι συμμετέχουν

 Μορφή Γενικής Απεργίας λαμβάνουν οι σημερινές κινητοποιήσεις, που πραγματοποιούνται με αφορμή την τραγωδία στα Τέμπη, καθώς συμμετέχουν εργαζόμενοι τόσο από τον ιδιωτικό, όσο και από τον δημόσιο τομέα.

Καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας θα μείνουν ακινητοποιημένα λεωφορεία, τρόλεϊ, καθώς και οι αμαξοστοιχίες του ΟΣΕ και του Προαστιακού. Επίσης, δεμένα στα λιμάνια θα μείνουν τα πλοία ολόκληρο το 24ωρο.

Ηλεκτρικός και τραμ, θα εκτελέσουν δρομολόγια από τις 11 το πρωΐ,  έως τις 5 το απόγευμα ώστε να διευκολυνθεί η μετάβαση των απεργών στις διαδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν. Το Μετρό θα λειτουργήσει από τις 12 το μεσημέρι έως τις 4 το απόγευμα.

Στην κινητοποίηση συμμετέχουν, επίσης, οι εργαζόμενοι στην Υγεία, την Παιδεία, την Τοπική Αυτοδιοίκηση, τις εφορίες, τις πολεοδομίες και τα ασφαλιστικά ταμεία, καθώς καλύπτονται από την ΑΔΕΔΥ.

Τα Εργατικά Κέντρα Αθήνας, Πειραιά και Λαυρίου, προκήρυξαν απεργία, ενώ συγκέντρωση διαμαρτυρίας θα πραγματοποιηθεί στη μια το μεσημέρι στην πλατεία Συντάγματος.

Η ΑΔΕΔΥ, καλεί τους δημοσίους υπαλλήλους σε συλλαλητήριο στις 12.30 το μεσημέρι, στην πλατεία Κλαυθμώνος.

Την ίδια ώρα, το ΠΑΜΕ θα πραγματοποιήσει συγκέντρωση στα Προπύλαια.

Στο πλευρό των απεργών τάχθηκε επίσημα και το ΕΝΔΙΣΥ, καλώντας τους συνταξιούχους να πλαισιώσουν δυναμικά και ειρηνικά, όλες τις συγκεντρώσεις που θα πραγματοποιηθούν.

Μοναδική… παραφωνία η ΓΣΕΕ,  που δεν στήριξε επίσημα τις κινητοποιήσεις, ενώ αύριο, Πέμπτη 9 Μαρτίου, ξεκινάει το 38ο ετήσιο Συνέδριό της! Βέβαια, έχει ήδη γίνει γνωστό ότι στο συνέδριο θα συζητηθούν εκτενώς τα ζητήματα που αφορούν την υγεία και την ασφάλεια των εργαζόμενων στους χώρους δουλειάς και είναι πιθανό να αποφασιστούν περαιτέρω κινητοποιήσεις.

Απροσπέλαστο θα είναι για αρκετές ώρες το κέντρο της Αθήνας, από τις συγκεντρώσεις αλλά και τις προσυγκεντρώσεις επαγγελματικών κλάδων.

Κοινό αίτημα είναι η λήψη μέτρων ασφαλείας στους χώρους εργασίας, η διασφάλιση της αποτελεσματικής λειτουργίας σε υλικό και έμψυχο δυναμικό, καθώς και η απόδοση ευθυνών για το πολύνεκρο σιδηροδρομικό δυστύχημα.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ