Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
13.1 C
Athens

Πρόγραμμα «Κάλυψη»: Σπίτια για ευάλωτους νέους με ενοίκιο από το Δημόσιο

Σε ισχύ τίθεται εντός Μαρτίου, το πρόγραμμα «Κάλυψη», που αφορά στην στέγαση ευάλωτων νέων, ηλικίας 25 – 39 ετών, σε ιδιωτικές κατοικίες, με καταβολή του ενοικίου από το Δημόσιο.

Η σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση, που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα, θέτει ως βασική προϋπόθεση ένταξης στο πρόγραμμα είναι οι ενδιαφερόμενοι να λαμβάνουν το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα (ΕΕΕ). Στόχος σε αυτή τη φάση είναι να στεγαστούν 3.000 ωφελούμενοι 25-39 ετών με την αξιοποίηση τουλάχιστον 1.000 κατοικιών.

Οι κατοικίες που θα μισθωθούν για την στέγαση των νέων, σε 57 Δήμους όλης της χώρας, είναι εκείνες που διατέθηκαν για τη φιλοξενία αιτούντων άσυλο στο πλαίσιο του προγράμματος «Εστία», το οποίο ολοκληρώθηκε τον περασμένο Δεκέμβριο. Προϋπόθεση είναι οι ιδιοκτήτες τους να θέλουν να ενταχθούν στο νέο πρόγραμμα και να υποβάλουν σχετική αίτηση. Ήδη περισσότεροι από 600 ιδιοκτήτες ακινήτων έχουν κατ’ αρχήν ανταποκριθεί θετικά.

Τα κύρια χαρακτηριστικά του προγράμματος είναι:

– Οι ωφελούμενοι δεν πρέπει να έχουν ιδιόκτητη πρώτη κατοικία. Πρέπει να διαμένουν σε έναν από τους Δήμους που συμμετέχει στο πρόγραμμα. Οι εν λόγω Δήμοι θα απευθύνουν πρόσκληση προς τα νοικοκυριά να υποβάλουν αίτηση συμμετοχής.

– Θα υπάρχει μοριοδότηση σύμφωνα με τα εξής κριτήρια: πολύτεκνες οικογένειες, τρίτεκνες οικογένειες, άτομα με αναπηρία άνω του 67%, νοικοκυριά υπό έξωση από ενοικιαζόμενη κατοικία, μονογονεϊκές οικογένειες, οικογένειες με ένα ή δύο παιδιά, άνεργοι εγγεγραμμένοι στη ΔΥΠΑ (τ. ΟΑΕΔ), άτομα ή οικογένειες που φιλοξενούνται σε δομές φιλοξενίας γυναικών θυμάτων βίας και άτομα ή οικογένειες που φιλοξενούνται ως μέλη σε νοικοκυριά του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος.

– Καταρτίζεται λίστα προτεραιότητας με βάση τη μοριοδότηση. Κάθε νοικοκυριό επιλέγει έως τρία διαθέσιμα ακίνητα, μεταξύ των οποίων καλείται να διαλέξει το κατάλληλο προς ενοικίαση.

– Το ενοίκιο καταβάλλεται μηνιαίως σε τραπεζικό λογαριασμό του ιδιοκτήτη, ενώ είναι δυνατή η προκαταβολή σε μία δόση των μισθωμάτων του α’ εξαμήνου της μίσθωσης.

– Το πρόγραμμα καλύπτει τις δαπάνες μίσθωσης των κατοικιών για τρία χρόνια. Η δαπάνη για κάθε κατοικία δεν μπορεί να υπερβαίνει το ποσό με το οποίο είχε διατεθεί στο πλαίσιο των προγραμμάτων «Εστία» συν τον πληθωρισμό του 2022.

– Καλύπτονται επίσης δαπάνες για την επισκευή φθορών που διαπιστώνονται στα ακίνητα,  έως 500 ευρώ ανά κατοικία κατά τη διάρκεια της μίσθωσης με την προσκόμιση των σχετικών παραστατικών και έως το τετραπλάσιο του μηνιαίου μισθώματος κατά τη λήξη της μίσθωσης κατόπιν αιτήματος του ιδιοκτήτη, που συνοδεύεται από βεβαίωση ιδιώτη μηχανικού για το κόστος αποκατάστασης των φθορών. Τέλος καλύπτονται οι δαπάνες μετακόμισης, έως 1000 ευρώ ανά νοικοκυριό.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ