Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024
20.7 C
Athens

Η παράλληλη ασφάλιση φέρνει αυξήσεις σε 80.000 συντάξεις

Κρίσιμο θεωρείται από τη διοίκηση του ΕΦΚΑ το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, αναφορικά με την αντιμετώπιση του προβλήματος της παράλληλης ασφάλισης. Παρά τα «μπρος – πίσω» της τελευταίας χρονικής περιόδου, το απαραίτητο λογισμικό για να μπορούν να δοθούν οι προσαυξήσεις που οφείλονται σε περίπου 80.000 δικαιούχους – συνταξιούχους, βρίσκεται στη διάθεση των αρμόδιων υπηρεσιών. Οι επαφές με την ανάδοχο εταιρία είναι διαρκείς, σε μια προσπάθεια να ρυθμιστούν οι τελευταίες λεπτομέρειες και το λογισμικό να τεθεί σε λειτουργία. Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, η καταβολή των προσαυξήσεων, σημαίνει ότι θα δοθούν και τα αντίστοιχα αναδρομικά ποσά, που ανακύπτουν. Η εκτίμηση ειδικών της Κοινωνικής Ασφάλισης, είναι ότι κατά μέσο όρο οφείλονται προσαυξήσεις στα επίπεδα των 300 ευρώ το μήνα. Με δεδομένο ότι υπάρχουν περιπτώσεις δικαιούχων, που τους οφείλονται ποσά από την έναρξη εφαρμογής του «νόμου Κατρούγκαλου» (ν.4387/16), δηλαδή εδώ και πεντέμισι χρόνια, γίνεται σαφές ότι πρόκειται για μια «μαύρη τρύπα» στον ΕΦΚΑ, που ξεκινάει από τα 300 εκατ. ευρώ και μπορεί να ανέλθει έως και τα 800 εκατ. ευρώ!

Δικαιούχοι προσαύξησης είναι όσοι ήταν ασφαλισμένοι στο ΙΚΑ, αλλά στη διάρκεια του εργασιακού τους βίου, είχαν καταβάλλει εισφορές και στον ΟΑΕΕ, ως ελεύθεροι επαγγελματίες. Προσαύξηση δικαιούνται επίσης οι γιατροί και οι μηχανικοί, που ως αυτοαπασχολούμενοι, εργάζονταν παράλληλα και στο Δημόσιο, καθώς επίσης και οι δικηγόροι.

Αξίζει επίσης να επισημανθεί ότι οι συντάξεις αυτές, για τις οποίες απορρέουν αναδρομικά ποσά, λόγω παράλληλης ασφάλισης, δεν λογίζονται στις εκκρεμείς. Αιτία είναι ότι οι συντάξεις ήδη καταβάλλονται, αλλά δεν έχουν προσαρμόσει ακόμα σε αυτές, τις όποιες προσαυξήσεις. Άρα, η οφειλή που υπάρχει γι’ αυτές τις κατηγορίες συνταξιούχων, αποτελεί ένα κρυφό χρέος του ΕΦΚΑ προς δεκάδες χιλιάδες συνταξιούχους. Ένα χρέος που όσο περνούν οι μήνες και δεν λύνεται το πρόβλημα με την χρήση του κατάλληλου λογισμικού, αυξάνεται όλο και περισσότερο.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ