Πέμπτη, 18 Ιουλίου, 2024
37.6 C
Athens

Η καραντίνα στερεί επιδόματα από 37.500 ανάπηρους! Πρόβλημα σε ΚΕΠΑ και νοσοκομεία

Η καραντίνα αλλά και η αδυναμία πρακτικής λύσης του προβλήματος από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, έφεραν σε απόγνωση χιλιάδες ανάπηρους, οι οποίοι δεν μπορούν να λάβουν τα επιδόματά τους!

 

Ακριβέστερα, τα Κέντρα Πιστοποίησης Αναπηρίας καθυστερούν να δώσουν την «τελική έγκριση» ακόμα και σε φακέλους που έχουν κατατεθεί με όλα τα δικαιολογητικά. Την ίδια στιγμή, τα νοσοκομεία καθυστερούν δραματικά να χορηγήσουν τις απαραίτητες διαγνώσεις, ώστε να διευκολύνουν τα άτομα με αναπηρία για να επιταχυνθούν οι διαδικασίες καταβολής των επιδομάτων που δικαιούνται!

Σε όλο αυτό το  αλαλούμ το υπουργείο Εργασίας δεν προωθεί με διαδικασίες «κατεπείγοντως», μέσω του ΟΠΕΚΑ τη χορήγηση επιδομάτων σε τουλάχιστον 12.000 ανάπηρους που έχουν ήδη υποβάλλει πλήρεις φακέλους και βρίσκονται στην αναμονή…

 

Συνολικά, όπως έγινε γνωστό στη Βουλή, από ερώτηση που κατέθεσε η Θεανώ Φωτίου «ο συνολικός αριθμός εκκρεμών αιτημάτων για προνοιακά αναπηρικά επιδόματα, εν μέσω νέου lockdown, έχει εκτιναχθεί στις 37.500. Από αυτά, 23.500  αιτήματα είναι έτοιμα για  εξέταση στα ΚΕΠΑ, τα 12.100 για ανανέωση επιδόματος και τα 11.400 για χορήγηση για πρώτη φορά. Όμως, άλλοι 14.000 ανάπηροι δεν μπορούν να ολοκληρώσουν τις αιτήσεις τους γιατί τα νοσοκομεία, λόγω φόρτου από τον κορονοϊό, δεν έχουν δυνατότητα να χορηγούν τις απαραίτητες διαγνώσεις.»

 

Η ερώτηση που κατέθεσε η τομεάρχης Κοινωνικών Υποθέσεων του ΣΥΡΙΖΑ, προέκυψε ως συνέχεια ανάλογης ερώτησης που είχε κατατεθεί πριν από ένα μήνα από 39 βουλευτές του κόμματος και για την οποία, το υπουργείο Εργασίας, δεν έδωσε απαντήσεις! Τότε, είχε επισημανθεί ότι ανάλογο πρόβλημα είχε δημιουργηθεί και στο α’ lockdown, με «θύματα» 26.400 ανάπηρους στους οποίους δεν είχαν χορηγηθεί τα επιδόματά τους, λόγω αναστολής λειτουργίας των ΚΕΠΑ. Σήμερα, φαίνεται ότι η ιστορία επαναλαμβάνεται…

 

Όπως επισημάνθηκε από την κυρία Φωτίου «μεγάλο πρόβλημα υπάρχει και με τις δυσλειτουργίες του ηλεκτρονικού συστήματος στον ΟΠΕΚΑ και τη σύνδεσή του με τα ΚΕΠΑ, λόγω του ότι η κυβέρνηση πάγωσε την πανελλαδική επέκταση του ηλεκτρονικού φακέλου αναπήρου.» Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ χαρακτήρισε «εγκληματική την απόφαση της κυβέρνησης να αναστείλει, στο δεύτερο lockdown, τη λειτουργία των ΚΗΦΗ, αφήνοντας μόνους και αβοήθητους ηλικιωμένους τέταρτης ηλικίας».

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ