Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024
13.8 C
Athens

Η Ελλάδα έχει εφεδρείες – Έως 2,7 εκατ. εργατικά χέρια στην… αναμονή

Ανενεργά παραμένουν 2,7 εκατ. εργατικά χέρια στην Ελλάδα, δημιουργώντας μια σημαντική εφεδρεία στη δημογραφική γήρανση. Η Ελλάδα διαθέτει έως και 20% περισσότερο αναξιοποίητο ανθρώπινο δυναμικό εργάσιμης ηλικίας απ’ ό,τι άλλες χώρες της ΕΕ.

Η δημογραφική επιδείνωση δεν αποτελεί ελληνικό φαινόμενο αλλά ευρωπαϊκό, μόνο που στην περίπτωση της χώρας μας, προκύπτει μια ειδοποιός διαφορά που της προσδίδει συγκριτικό πλεονέκτημα σε σχέση με τους Ευρωπαίους.

Η Ελλάδα διαθέτει 2,7 εκατομμύρια άτομα σε παραγωγική ηλικία τα οποία αυτήν τη στιγμή είναι ανενεργά, παρότι θα μπορούσαν να ενταχθούν στο εργατικό δυναμικό. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι η Ελλάδα δυνητικά έχει μεγαλύτερες άμυνες στην επέλαση της δημογραφικής γήρανσης σε σύγκριση με την υπόλοιπη Ευρώπη.

Υπάρχει βέβαια «μαύρη» πρόβλεψη ότι το 2050, τα άτομα σε εργάσιμη ηλικία στην Ελλάδα θα είναι έως και 1,5 εκατομμύριο λιγότερα απ’ ό,τι σήμερα. Αυτό σημαίνει λιγότερα εργατικά χέρια και αισθητά περισσότεροι συνταξιούχοι, με συνεπαγόμενες αρνητικές συνέπειες για το ασφαλιστικό που θα επιβαρυνθεί περαιτέρω αλλά και για τη λειτουργία της οικονομίας.

Brain drain και επιστροφή εργατικών χεριών

Εντυπωσιακά data που καταδεικνύουν ότι η Ελλάδα διαθέτει τα φόντα να διαχειριστεί, με αυστηρά οικονομικούς όρους, τη δημογραφική επιδείνωση.

Ιδίως αν συνδυάσει την αξιοποίηση αυτού το υπάρχοντος δυναμικού, που λειτουργεί ως εν δυνάμει «χρυσή εφεδρεία», με το μπλόκο στο brain drain και την επιστροφή εργατικών χεριών από το εξωτερικό, θα έχει πετύχει εντυπωσιακά αποτελέσματα.

Για κάθε άνεργο που καταγράφεται σήμερα στην Ελλάδα, υπάρχουν περίπου έξι άτομα τα οποία είναι υπό απασχολούμενα και θα μπορούσαν να αποτελούν μέρος του εργατικού δυναμικού.

Στη χώρα μας, ανά 100 άτομα ηλικίας 20 έως 64 ετών απασχολείται μόλις το 66%. Στις ευρωπαϊκές χώρες, για παράδειγμα στις σκανδιναβικές, το ποσοστό αυτό αγγίζει το 82%.

Εν κατακλείδι αν ταυτόχρονα θα έχουμε ένα θετικό ισοζύγιο στη μετανάστευση, με φρένο στη φυγή εργατικού δυναμικού από τη χώρα, και με μια ήπια είσοδο ανθρώπινου δυναμικού από το εξωτερικό της τάξης των 15.000 ετησίως τότε το 2050 θα καταφέρουμε να έχουμε τον ίδιο αριθμό απασχολουμένων στη χώρα, παρά το γεγονός ότι θα έχει μειωθεί έως και κατά 1,5 εκατομμύριο το ανθρώπινο δυναμικό παραγωγικής ηλικίας….

Γ.Π.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ