Διατηρείται για άλλο ένα έτος η μείωση κατά τρεις ποσοστιαίες μονάδες των ασφαλιστικών εισφορών, όπως έχουν διαμορφωθεί από την 1η Ιουνίου 2020 και μετά. Εγκύκλιος του ΕΦΚΑ, ορίζει τη διαδικασία εφαρμογής των σχετικών διατάξεων. Υπενθυμίζεται ότι από το 2019 και μετά, οι ασφαλιστικές εισφορές έχουν υποχωρήσει κατά 3,9 ποσοστιαίες μονάδες (-2,3 μονάδες στον εργοδότη και -1,6 μονάδες στον εργαζόμενο). Εντός του 2022 προβλέπεται και η μείωση των εισφορών επικουρικής ασφάλισης κατά 0,5 μονάδες, ισόποσα για εργοδότες και εργαζόμενους.
Η απώλεια εσόδων που προκαλείται στον προϋπολογισμό του e-ΕΦΚΑ και του ΟΑΕΔ από τις μειώσεις αυτές καλύπτεται από τον Κρατικό Προϋπολογισμό.
Το κόστος του μέτρου για το 2021 διαμορφώνεται σε 816 εκατ. ευρώ, ενώ για το 2022 προβλέπεται να ανέλθει στα 849 εκατ. ευρώ.
Την ίδια στιγμή, διαπιστώνεται ότι θα προκύψει θετική επίδραση στα ασφαλιστικά ταμεία από τη μείωση της ανεργίας. Ακριβέστερα και σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, η ανεργία έχει μειωθεί κατά 3,9 ποσοστιαίες μονάδες (από 17,2% τον Ιούλιο του 2019 σε 13,3% τον Οκτώβριο του 2021).
Ταυτόχρονα, ο αριθμός των απασχολούμενων αυξήθηκε τους τελευταίους μήνες ξεπερνώντας για πρώτη φορά από τον Αύγουστο του 2011 το ψυχολογικό όριο των 4 εκατ. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, κατά το διάστημα Ιουλίου 2019 – Σεπτεμβρίου 2021 η Ελλάδα είχε τη μεγαλύτερη μείωση στο ποσοστό ανεργίας μεταξύ των χωρών της ΕΕ.
Οι εξελίξεις αυτές, εκτιμάται ότι θα έχουν θετική επίδραση στο ασφαλιστικό σύστημα. Ο λόγος είναι ότι θα αυξηθούν τα έσοδα των ασφαλιστικών ταμείων από τις ασφαλιστικές εισφορές. Και αυτό θα συμβεί παρά την περαιτέρω μείωση του ύψους των εισφορών για εργοδότες και εργαζόμενους (λόγω της μείωσης των εισφορών της επικουρικής ασφάλισης κατά μισή ποσοστιαία μονάδα εντός του 2022). Αναμένεται ότι η αύξηση των εσόδων του ΕΦΚΑ θα υπερκαλύψει τόσο την αναμενόμενη άνοδο της δαπάνης για συντάξεις (εξαιτίας της σταδιακής εκκαθάρισης των εκκρεμών φακέλων συνταξιοδότησης)όσο και την αύξηση του αριθμού αιτήσεων συνταξιοδότησης.