Παρασκευή, 19 Ιουλίου, 2024
36.1 C
Athens

ΕΦΚΑ: Επικουρική σύνταξη με υποβολή ηλεκτρονικής αίτησης

Με ηλεκτρονικό τρόπο θα υποβάλλεται εφεξής η αίτηση για τη χορήγηση επικουρικής σύνταξης γήρατος από τον ΕΦΚΑ. Σύμφωνα με τον Φορέα, τέθηκε στην ιστοσελίδα του σε ισχύ η σχετική διαδικασία και έτσι καταργείται η υποχρέωση των ασφαλισμένων να έχουν φυσική παρουσία για να υποβάλλουν την σχετική αίτηση. Αξίζει να επισημανθεί ότι έως τώρα, οι υποψήφιοι συνταξιούχοι, χρειαζόταν συχνά να επισκεφθούν 2-3 φορές τα υποκαταστήματα του e-ΕΦΚΑ για την υποβολή των αναγκαίων δικαιολογητικών.

Στο εξής, όταν ένας ασφαλισμένος θα υποβάλει ηλεκτρονικά το αίτημα για λήψη της κύριας σύνταξης μπορεί την ίδια ημέρα να υποβάλλει και ηλεκτρονικό αίτημα για τη λήψη της επικουρικής. Η ψηφιοποίηση της διαδικασίας στοχεύει στο να περιοριστεί η ταλαιπωρία για τους ασφαλισμένους, αλλά και να επιταχύνει σημαντικά την έκδοση των επικουρικών συντάξεων.

Πρόκειται για μια παρέμβαση που αφορά χιλιάδες ασφαλισμένους. Ενδεικτικά, κατά το προηγούμενο έτος ξεπέρασαν τις 70.000 τα αιτήματα για την έκδοση επικουρικών συντάξεων λόγω γήρατος που κατατέθηκαν στα υποκαταστήματα.

Η διαδικασία

Για την πρόσβαση στην ηλεκτρονική υπηρεσία «Αίτηση επικουρικής σύνταξης λόγω γήρατος» o χρήστης εισέρχεται είτε μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης  gov.gr, είτε μέσω του  διαδικτυακού τόπου του e-ΕΦΚΑ (https://www.efka.gov.gr) και ακολουθεί την διαδρομή: Ηλεκτρονικές υπηρεσίες =>Συνταξιούχοι =>ηλεκτρονική υποβολή Αίτησης συνταξιοδότησης (https://www.efka.gov.gr/el/syntaxioychoi/aitisi)

Η πλειονότητα των δικαιολογητικών που απαιτούνται αντλούνται μέσω διαλειτουργικότητας με το Μητρώο Πολιτών και άλλους φορείς του Δημόσιου Τομέα.Εφόσον απαιτηθεί, η αρμόδια υπηρεσιακή δομή θα επικοινωνεί κατά περίπτωση με τον αιτούντα, για τις τυχόν ελλείψεις που διαπιστώνονται.

Μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα πρόκειται να ψηφιοποιηθεί πλήρως το σύνολο των αιτήσεων για επικουρικές συντάξεις ξεκινώντας:

 • Η υποβολή αίτησης για μεταβίβαση επικουρικής σύνταξης λόγω θανάτου για συνταξιούχους του δημοσίου τομέα.
 • Η υποβολή αιτήματος λόγω αναπηρίας.

Σε εξέλιξη βρίσκεται η διαδικασία ψηφιοποίησης των υπηρεσιών και των διαδικασιών του Οργανισμού. Το 2021 τέθηκαν σε λειτουργία 17 ηλεκτρονικές υπηρεσίες, πλατφόρμες και λογισμικά. Κάθε μήνα πραγματοποιούνται πάνω από 1,3 εκατομμύρια ηλεκτρονικές συναλλαγές μέσα από τις 52 ηλεκτρονικές υπηρεσίες που είναι προσβάσιμες από την ιστοσελίδα του e-ΕΦΚΑ και την ενιαία δικτυακή πύλη του Δημοσίου gov.gr.

Οι 17 νέες ψηφιακές υπηρεσίες που τέθηκαν σε εφαρμογή το 2021 είναι οι εξής:

 1. Απογραφή και χορήγηση ασφαλιστικής ικανότητας προστατευόμενων μελών
 2. Ψηφιακή αίτηση Χορήγησης προκαταβολής σύνταξης
 3. Διαδικασίες, Απογραφής, Μεταβολής και λήξης Ασφάλισης
 4. Αίτηση χορήγησης Προκαταβολής Σύνταξης
 5. Αυτόματη λήξη ασφάλισης μελών νομικών προσώπων
 6. Εγγραφή των νέων δικηγόρων
 7. Λογισμικό για την ταχύτερη απονομή διεθνών συντάξεων και παροχών
 8. Υποβολή αίτησης-δήλωσης εισφορών παράλληλα απασχολούμενων ελεύθερων επαγγελματιών
 9. Υπηρεσία εξ αποστάσεως ραντεβού myEFKA live
 10. Ηλεκτρονικά Ραντεβού για υποθέσεις του τ.ΕΤΕΑΕΠ
 11. Έλεγχος εγκυρότητας ασφαλιστικής ενημερότητας
 12. Πλατφόρμα για τα αναδρομικά κληρονόμων συνταξιούχων με περισσότερα από 30 έτη ασφάλισης
 13. Ειδική πλατφόρμα για άμεση και προσωποποιημένη πληροφόρηση των συνταξιούχων σχετικά με τον επανυπολογισμό των συντάξεων τους
 14. Ολοκλήρωση καταχώρησης των ασφαλιστικών εισφορών από μονομερείς δηλώσεις στο ΟΠΣ του e-ΕΦΚΑ
 15. Ένταξη στο support.gov.gr για την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών
 16. Ψηφιακό επίδομα μητρότητας

17.         Ηλεκτρονική υπηρεσία για έμμισθους δικηγόρους, μισθωτούς μηχανικούς και υγειονομικούς

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ