Παρασκευή, 19 Ιουλίου, 2024
33.7 C
Athens

Εργαζόμενοι συνταξιούχοι στο Δημόσιο: Λύση στο μισθολογικό πρόβλημα

Λύση στο πρόβλημα που ταλαιπωρούσε χιλιάδες συνταξιούχους, οι οποίοι συνεχίζουν να εργάζονται στο Δημόσιο και κινδύνευαν να επιστρέψουν, ως αχρεωστήτως καταβληθέντα, πολύ μεγάλα ποσά, δίνει το υπουργείο Οικονομικών. Με ειδική διάταξη που προστέθηκε στο σχέδιο νόμου για τα ανασφάλιστα οχήματα, θα ορίζεται ότι όσοι συνταξιούχοι ανήκουν στην ανωτέρω κατηγορία, θα διατηρούν το μισθολογικό κλιμάκιο που είχαν όταν υπέβαλλαν αίτηση συνταξιοδότησης. Άρα, παύει να ισχύει η διάταξη που υπήρχε από το 2015 και η οποία αποτελούσε πεδίο διένεξης, καθώς το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους εκτιμούσε ότι οι εργαζόμενοι – συνταξιούχοι θα έπρεπε να επιστρέφουν στο 1ο μισθολογικό κλιμάκιο. Εξ αυτής της ερμηνείας, υπήρχαν Φορείς του Δημοσίου, που ζητούσαν από υπαλλήλους – συνταξιούχους να επιστρέψουν ποσά που σε κάποιες περιπτώσεις προσέγγιζαν τα 40.000 ευρώ.

Βέβαια, στην ίδια διάταξη θα ισχύει ότι όσοι συνταξιούχοι υπάγονται στη συγκεκριμένη κατηγορία δεν θα εξελίσσονται σε ανώτερα μισθολογικά κλιμάκια για όσο χρόνο θα συνεχίσουν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στο Δημόσιο. Όμως δεν θα επιστρέφουν και στο εισαγωγικό μισθολογικό κλιμάκιο. Επίσης, ποσά που έχουν ήδη καταβληθεί, δεν θα αναζητούνται  από τις αρμόδιες υπηρεσίες.

Η διάταξη όλους όσοι είναι συνταξιούχοι και συνέχισαν να απασχολούνται στο Δημόσιο, με  σχέση εξαρτημένης εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ