Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024
24.8 C
Athens

Επιστροφές εισφορών: Το υπουργείο Εργασίας «το παλεύει» για να κάνει πρωτοχρονιάτικο δώρο σε 345.000 δικαιούχους!

Έως και την… ύστατη ώρα θα ψάχνει το υπουργείο Εργασίας να βρει τα κονδύλια που απαιτούνται ώστε να πραγματοποιήσει την επιστροφή εισφορών, που οφείλονται σε 345.000 δικαιούχους. Συνολικά, το ποσό που απαιτείται ανέρχεται στα 208 εκατ. ευρώ. Έως τώρα, η διοίκηση του e-ΕΦΚΑ, μέσα από δύο διαδοχικά ΔΣ, έχει εγκρίνει την εκταμίευση ποσού που ισούται με 105 εκατ. ευρώ..

Αν κάτι τέτοιο δεν καταστεί εφικτό, έως τα τέλη του τρέχοντος έτους, τότε τα ποσά αυτά θα επιστραφούν τις πρώτες μέρες του νέου έτους.

Υπενθυμίζεται ότι ήδη ο e-ΕΦΚΑ έχει ενημερώσει τους μη μισθωτούς ασφαλισμένους ότι έχουν περιθώριο έως τις 31 Ιανουαρίου του νέου έτους, ώστε να υποβάλλουν την αίτησή τους για τα ποσά ασφαλιστικών εισφορών που θέλουν να καταβάλλουν για το 2021, με βάση τις νέες ασφαλιστικές κατηγορίες που θεσπίστηκαν.

Οι  επιστροφές που έχουν προκύψει, αφορούν εισφορές από το 2019, μιας και ολοκληρώθηκε η εκκαθάρισή τους. Υπενθυμίζεται ότι από το 2020 και μετά ισχύει το σύστημα με τις ασφαλιστικές κατηγορίες.

Το υπουργείο Εργασίας έχει γίνει αποδέκτης δυσαρέσκειας από ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και αγρότες, οι οποίοι μάταια περίμεναν έως τις 15 Δεκεμβρίου για να λάβουν τις επιστροφές των ποσών που τους οφείλονται, από τις αυξημένες εισφορές που κατέβαλλαν το 2019. Τώρα, «τρέχει να προλάβει» ώστε να διορθώσει αυτή την καθυστέρηση, έστω και στο «παρά ένα» της έλευσης της νέας χρονιάς.

Μόλις πριν από μία εβδομάδα, στο ΔΣ του Φορεά εγκρίθηκε η εκταμίευση ποσού ύψους 45 εκατ. ευρώ, ώστε να δοθούν πίσω οι εισφορές που οφείλονται σε μη μισθωτούς ασφαλισμένους. Ήδη είχε προϋπολογιστεί από προηγούμενο ποσό άλλο ένα ποσό της τάξης των 60 εκατ. ευρώ για τον ίδιο σκοπό. Άρα, ο e- ΕΦΚΑ προγραμματίζει να δώσει άμεσα τα 105 εκατ. ευρώ από τα 208 εκατ. ευρώ που οφείλει.

Κατά μέσο όρο το πιστωτικό υπόλοιπο που έχει προκύψει για τους 343.669 μη μισθωτούς ασφαλισμένους που περιμένουν επιστροφές, ανέρχεται στα 606 ευρώ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ