Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
15.2 C
Athens

Αποζημίωση ειδικού σκοπού ή παράνομη εργασία! Αυτό είναι το νέο moto από τους εργοδότες…

Ολοένα και αυξάνονται οι καταγγελίες στο υπουργείο Εργασίας για περιπτώσεις εργοδοτών που, ενώ έχουν θέσει εργαζόμενους σε καθεστώς αναστολής σύμβασης, τους επιβάλλουν να συνεχίζουν να εργάζονται! Σε κάποιες περιπτώσεις, μάλιστα, δεν τους δίνουν ούτε το υπερβαίνων ποσό, όπως αυτό προκύπτει σε σχέση με τον ονομαστικό μισθό τους…

Έτσι, οι εργοδότες, γλιτώνουν ένα πολύ μεγάλο μέρος ή ακόμα και το σύνολο από το μισθολογικό κόστος, ενώ οι εργαζόμενοι δουλεύουν κανονικότατα, αλλά «στα κρυφά»!

Τελευταίο… επεισόδιο σε αυτό το θρίλερ που εκτυλίσσεται στην αγορά εργασίας είναι οι καταγγελίες για εργοδότες που εν μέσω κρίσης, έχουν φτάσει στο σημείο να ζητούν από τους εργαζόμενους να τους δίνουν μέχρι και τα ποσά της αποζημίωσης ειδικού σκοπού που λαμβάνουν από το Κράτος!

Όλα αυτά βέβαια, προϋποθέτουν την «απουσία» των ελεγκτικών μηχανισμών! Ο ΣΕΠΕ φαίνεται ότι αδυνατεί να ελέγξει αποτελεσματικά την αγορά εργασίας, με συνέπεια αυτές οι μορφές μαύρης απασχόλησης, να αυξάνονται με αλματώδεις ρυθμούς, εν μέσω βαθιάς υγειονομικής και οικονομικής κρίσης.

Μόνο τυχαίο δεν είναι ότι στο νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας, που ψηφίστηκε την περασμένη Δευτέρα, υπάρχει ειδική διάταξη από το υπουργείο Εργασίας, που αναφέρει αυστηρές κυρώσεις για επιχειρήσεις που θα διαπιστωθεί ότι εκβιάζουν εργαζόμενους ζητώντας πίσω χρήματα της αποζημίωσης ειδικού σκοπού ή απαιτώντας να εργαστούν ενώ έχουν τεθεί σε αναστολή σύμβασης εργασίας. Προβλέπεται εξάμηνη ποινή φυλάκισης και πρόστιμο έως 5.000 ευρώ για τους παραβάτες. Μόνο που η σχετική διάταξη νόμου, αφενός νομοθετήθηκε με… 10 μήνες καθυστέρηση, αφετέρου θα μείνει «κενό γράμμα» αν οι ελεγκτικοί μηχανισμοί δεν μπορούν να εντοπίσουν τους παραβάτες…

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ