Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
14.7 C
Athens

«Καίει» η μεταρρύθμιση στην επικουρική ασφάλιση: Στα 56 δισ. ευρώ το κόστος μετάβασης

Η μεταρρύθμιση στην επικουρική ασφάλιση, μόνο… αναίμακτη δεν θα είναι. Η μετάβαση στο νέο κεφαλαιοποιητικό σύστημα, όπως προωθείται με σχέδιο νόμου, εκτιμάται ότι θα κοστίσει στον κρατικό προϋπολογισμό, το τεράστιο ποσό των 56 δισ. ευρώ. Η αναλογιστική μελέτη που έχει στη διάθεσή του το υπουργείο Εργασίας και ενσωματώνεται στο σχέδιο νόμου που άμεσα θα αναρτηθεί σε δημόσια διαβούλευση, ανεβάζει εκεί τον πήχη της επιβάρυνσης του δημοσίου. Μόνο έτσι, θα καταστεί εφικτό να συνεχίσουν να καταβάλλονται απρόσκοπτα οι σημερινές επικουρικές συντάξεις, αλλά ταυτόχρονα να επενδύονται και οι εισφορές των νέων ασφαλισμένων, μέσω του καινούργιου, κεφαλαιοποιητικού συστήματος.

Στη συνέντευξη τύπου που παραχωρήθηκε νωρίς το μεσημέρι της Πέμπτης,  από τον υπουργό Εργασίας Κωστή Χατζηδάκη και τον αρμόδιο υφυπουργό Κοινωνικής Ασφάλισης, Πάνο Τσακλόγλου, επισημάνθηκε ότι στις ίδιες μελέτες υπάρχει η προβολή έως το 2070, ότι θα προκύψουν έσοδα από τις επενδύσεις κεφαλαίων που θα ανέλθουν στα 50 δισ. ευρώ. Άρα, σε αυτό το ιδεατό σενάριο, το κόστος μετάβασης περιορίζεται σημαντικά στα μόλις 6 δισ. ευρώ ή κατά μέσο όρο στα 120 εκατ. ευρώ το έτος.

Σε κάθε περίπτωση, ο κ. Τσακλόγλου υπογράμμισε ότι κατά την πρώτη δεκαετία εφαρμογής του νέου συστήματος, θα είναι μηδαμινή η επιβάρυνση καθώς θα είναι λίγοι οι νεοεισερχόμενοι που υποχρεωτικά θα εντάσσονται στο νέο κεφαλαιοποιητικό σύστημα επικουρικής ασφάλισης. Υπολογίζεται ότι, μαζί με όσους είναι έως 35 ετών και προαιρετικά θα επιλέξουν το εν λόγω σύστημα, η επιβάρυνση δεν θα υπερβεί τα 300 εκατ. ευρώ το έτος, κατά μέσο όρο.

Το βασικό «συστατικό» της μεταρρύθμισης πάντως, παραμένει και δεν είναι άλλο, από τη δημιουργία του «ατομικού κουμπαρά» ασφάλισης για νέους εργαζόμενους-ασφαλισμένους. Το μοντέλο θα «τρέξει» επίσημα από την 1η Ιανουαρίου του νέου έτους, όταν δηλαδή θα είναι έτοιμο και το νέο Ταμείο (ΤΕΚΑ) που θα δημιουργηθεί γι’ αυτόν τον σκοπό. Το Ταμείο Επικουρικής Κεφαλαιοποιητικής Ασφάλισης, θα είναι Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου και θα απαρτίζεται από ειδικούς, οι οποίοι θα αναλάβουν και τη  διαχείριση των κεφαλαίων που θα ανακύπτουν μέσω των εισφορών των ασφαλισμένων. Εισφορές που θα παραμείνουν αμετάβλητες (σήμερα στο 6,5% και από τα μέσα της επόμενης χρονιάς στο 6% ισομερώς για εργοδότη και εργαζόμενο).

Το υπουργείο Εργασίας, με βάση τις μελέτες που έχει στη διάθεσή του, αλλά και σύμφωνα με τη διεθνή εμπειρία, από αντίστοιχα κεφαλαιοποιητικά συστήματα, προσάρμοσε τρία παραδείγματα, που δείχνουν την βελτίωση της επικουρικής σύνταξης σε βάθος χρόνου. Υπενθυμίζεται ότι οι μελέτες οριοθετούν το 2070 ως έτος τελικής μετάβασης.

Παράδειγμα 1ο: Εργαζόμενος με μισθό 1.000 ευρώ (εισόδημα 14.000 ευρώ το έτος) & 40 έτη ασφάλισης

Με το ισχύον σύστημα θα λάβει 235 ευρώ ως επικουρική σύνταξη.

Με το νέο κεφαλαιοποιητικό σύστημα, αν υιοθετηθούν οι μέσες αποδόσεις του ΟΟΣΑ, τότε ο ασφαλισμένος θα λάβει 337 ευρώ επικουρική σύνταξη.

Με το νέο κεφαλαιοποιητικό σύστημα, αν υιοθετηθούν η μέση ετήσια απόδοση των αποθεματικών του ΕΦΚΑ που διαχειρίζεται το μικτό αμοιβαίο κεφάλαιο της ΑΕΔΑΚ Ασφαλιστικών Οργανισμών, ο ασφαλισμένος θα λάβει επικουρική σύνταξη 396 ευρώ.

 

Παράδειγμα 2ο: Εργαζόμενος που αμείβεται με τον κατώτατο μισθό (650 ευρώ) για 40 χρόνια

Με το παλιό σύστημα θα λάβει 153 ευρώ.

Με το νέο κεφαλαιοποιητικό σύστημα, αν υιοθετηθούν οι μέσες αποδόσεις του ΟΟΣΑ, τότε ο ασφαλισμένος θα λάβει 219 ευρώ επικουρική σύνταξη (+43%)

Με το νέο κεφαλαιοποιητικό σύστημα, αν υιοθετηθούν η μέση ετήσια απόδοση των αποθεματικών του ΕΦΚΑ που διαχειρίζεται το μικτό αμοιβαίο κεφάλαιο της ΑΕΔΑΚ Ασφαλιστικών Οργανισμών, ο ασφαλισμένος θα λάβει επικουρική σύνταξη 257 ευρώ (+68%)

Παράδειγμα 3ο : Εργαζόμενος που αμείβεται με 1.500 ευρώ και έχει 40 έτη ασφάλισης

Με το ισχύον σύστημα θα λάβει 353 ευρώ επικουρική σύνταξη.

Με το νέο κεφαλαιοποιητικό σύστημα, αν υιοθετηθούν οι μέσες αποδόσεις του ΟΟΣΑ, τότε ο ασφαλισμένος θα λάβει 505 ευρώ (+43%).

Με το νέο κεφαλαιοποιητικό σύστημα, αν υιοθετηθούν η μέση ετήσια απόδοση των αποθεματικών του ΕΦΚΑ που διαχειρίζεται το μικτό αμοιβαίο κεφάλαιο της ΑΕΔΑΚ Ασφαλιστικών Οργανισμών, ο ασφαλισμένος θα λάβει επικουρική σύνταξη 594 ευρώ (+68%).

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ