Τρίτη, 25 Ιουνίου, 2024
27.9 C
Athens

Επεκτείνεται το επίδομα μητρότητας: Ποιες άλλες επαγγελματικές κατηγορίες θα το λάβουν

Υπουργική Απόφαση ετοιμάζεται στο υπουργείο Εργασίας, ώστε άμεσα, τις επόμενες ημέρες να δοθεί λύση και να καταβληθεί το επίδομα μητρότητας, σε μητέρες μισθωτές που είναι ασφαλισμένες σε πρώην ταμεία πλην ΙΚΑ, όπως δημοσιογράφους, εργαζόμενες σε τράπεζες και ΔΕΚΟ. Παράλληλα, θέμα ημερών εκτιμάται πως είναι και η καταβολή των πρώτων επιδομάτων, πιθανότατα την Παρασκευή σε αγρότισσες που υπέβαλαν αίτηση και Δευτέρα σε αυτοαπασχολούμενες.

Σύμφωνα με τον γενικό Γραμματέα Κοινωνικής Ασφάλισης Νίκο Μηλαπίδη, η νέα υπουργική απόφαση θα ορίζει ρητά, ότι 9μηνη άδεια και επίδομα μητρότητας δικαιούνται και οι γυναίκες που έγιναν μητέρες από το Νοέμβριο του 2022 και εφεξής και είναι ασφαλισμένες σε πρώην ταμεία μισθωτών, πλην ΙΚΑ ή και πλην ΕΦΚΑ. Στην πράξη, θα αφορά μισθωτές εργαζόμενες σε ΔΕΚΟ και τράπεζες καθώς και δημοσιογράφους που ασφαλίζονται στον ΕΔΟΕΑΠ. Οι μητέρες αυτές, εφόσον γέννησαν από τον Δεκέμβριο του 2022 όταν και ίσχυσε ο νόμος που παρέχει την άδεια μητρότητας, με ίδιους όρους σε  δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, θα λάβουν 9μηνη άδεια μητρότητας και αντίστοιχα, επίδομα στο ύψος του κατώτατου μισθού. Με την ίδια υπουργική απόφαση, θα εξομοιώνονται για όλες τις περιπτώσεις (δημόσιο, ιδιωτικό τομέα, ελεύθερο ή αγροτικό επάγγελμα) και τα ομόφυλα ζευγάρια.

Παράλληλα, φαίνεται πως βρέθηκε λύση στο λογισμικό της ΔΥΠΑ και εντός των επόμενων ημερών, θα ξεκινήσει η καταβολή του επιδόματος μητρότητας σε μητέρες αυτοαπασχολούμενες ή αγρότισσες. Να σημειωθεί ότι το επίδομα αυτό ισοδυναμεί με τον κατώτατο μισθό που σήμερα είναι στα 830 ευρώ και δίδεται για διάστημα 9 μηνών σε μη μισθωτές μητέρες.  Δηλαδή συνολικά θα λάβουν 7.470 ευρώ.

Επισημαίνεται ότι εάν η δικαιούχος δεν είναι ασφαλιστικά ενήμερη κατά την υποβολή της αίτησης, τότε εμφανίζεται ειδοποίηση ότι «δεν δύναται να υποβληθεί το αίτημα λόγω έλλειψης ασφαλιστικής ενημερότητας». Έτσι, πρέπει η νέα μητέρα να  προβεί άμεσα στην εξόφληση των οφειλών της. Με την εξόφληση, ενημερώνεται άμεσα το σύστημα του ΕΦΚΑ και κατ’ επέκταση και η ΔΥΠΑ, μέσω της διαλειτουργικότητας των συστημάτων, οπότε θα πρέπει η  ασφαλισμένη να επανυποβάλει στην πλατφόρμα  το αίτημα.

Σε περίπτωση που υπάρξουν νέα χρέη, εφόσον η ασφαλισμένη εξοφλήσει τις οφειλόμενες ασφαλιστικές εισφορές, μπορεί να αιτηθεί ηλεκτρονικά την επαναχορήγηση της παροχής αναδρομικά από τον μήνα που διακόπηκε.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ