Σάββατο, 1 Οκτωβρίου, 2022
22.7 C
Athens

Επανυπολογισμός συντάξεων: Πάνε για Σεπτέμβριο τα αναδρομικά…

Ο επανυπολογισμός των συντάξεων και οι αυξήσεις, αλλά και τα αναδρομικά που προκύπτουν από αυτόν, φαίνεται ότι έχει μετατραπεί σε μεγάλο «μπελά» για τον e-ΕΦΚΑ. Παρά το γεγονός ότι ο «νόμος Βρούτση» (ν.4670/2020), που οριοθέτησε τα νέα, βελτιωμένα ποσοστά αναπλήρωσης, για όσους έχουν περισσότερα από 30 έτη ασφάλισης, εκκίνησε τον Φεβρουάριο του 2020, ενάμιση χρόνο μετά, δεν έχει καταστεί εφικτό να επιτευχθεί ο ακριβής υπολογισμός των αυξήσεων που προκύπτουν. Έτσι, αρμόδιοι υπηρεσιακοί παράγοντες εκτιμούν ότι ο «κύριος όγκος» των αναδρομικών που έχουν ανακύψει, εξ αυτής της αφορμής, δεν θα απονεμηθεί στους χιλιάδες δικαιούχους, νωρίτερα από τον Σεπτέμβριο.

Το πρόβλημα εστιάζεται στην μη ύπαρξη του κατάλληλου λογισμικού για να «βγουν» με ακρίβεια οι νέες, αυξημένες συντάξεις. Ένα πρόβλημα που υπάρχει εδώ και αρκετούς μήνες, αλλά ακόμα δεν έχει αντιμετωπιστεί επαρκώς. Άμεσα επηρεάζονται οι «παλιοί» ασφαλισμένοι, δηλαδή όσοι είχαν υποβάλλει αίτηση συνταξιοδότησης πριν από την 13η Μαΐου 2016, ημερομηνία έναρξης ισχύος του «νόμου Κατρούγκαλου» (ν.4387/2016). Ενός νόμου, που υπενθυμίζεται ότι αντικαταστάθηκε από το «νόμο Βρούτση», (ν.4670/2020) και με ισχύ από τον Οκτώβριο του 2019. Όμως, δεν προβλέφθηκε η σωστή χρήση λογισμικού για να «τρέξουν» οι όποιες μεταβολές ποσών, και έτσι, οι αρμόδιες υπηρεσίες του e-ΕΦΚΑ, αδυνατούν πρακτικά, να ενσωματώσουν στις συντάξεις αυτές, τα αναδρομικά που προκύπτουν.

Αντίθετα, φαίνεται πως ισχύει κανονικά η ημερομηνία της 27ης Ιουλίου, που έχει δώσει η διοίκηση του Φορέα για να καταβληθούν τα αναδρομικά για τους «νέους» συνταξιούχους του ιδιωτικού τομέα που, δηλαδή όσους υπέβαλλαν αίτημα συνταξιοδότησης μετά την 13η Μαΐου 2016. Ακόμα όμως, βρίσκεται σε εκκρεμότητα να καταβληθούν και οι αυξήσεις στις ίδιες συντάξεις. Το σενάριο να καταστεί εφικτό κάτι τέτοιο, μαζί με τις συντάξεις του Αυγούστου, δηλαδή στα τέλη Ιουλίου, είναι ακόμα «στο τραπέζι»…

Υπενθυμίζεται ότι στις 29 Ιουνίου, πραγματοποιήθηκε η εκκίνηση της διαδικασίας, με αυξήσεις που δόθηκαν σε μόλις 10.861 συνταξιούχους του Δημοσίου. Αυξήσεις που κατά μέσο όρο κυμάνθηκαν στα επίπεδα των 74 ευρώ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ