Δευτέρα, 27 Μαρτίου, 2023
16.6 C
Athens

Επί τάπητος τα ασφαλιστικά-συνταξιοδοτικά προβλήματα των Ατόμων με Αναπηρία – Συνάντηση με Τσακλόγλου

Τα πολύ σοβαρά συνταξιοδοτικά, αλλά και ασφαλιστικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα Άτομα με αναπηρία, ήρθαν ξανά στο προσκήνιο. Το προεδρείο της ΕΣΑμεΑ πραγματοποίησε συνάντηση με τον νέο υφυπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Πάνο Τσακλόγου, σε μια προσπάθεια να ξεκινήσει η προσπάθεια επίλυσης μιας σειρά τέτοιων πολύ σοβαρών προβλημάτων. Μάλιστα η ΕΣΑμεΑ επέδωσε και υπόμνημα με τις θέσεις της προς τον αρμόδιο υπουργό, για να ξεκινήσουν συγκεκριμένες συζητήσεις επί όλων των κρίσιμων ζητημάτων που απασχολούν τον κλάδο.

Ο πρόεδρος της ΕΣΑμεΑ Ιωάννης Βαρδακαστάνης, μαζί με τον νομικό συνεργάτη Δημήτρη Μπούρλο και το στέλεχος της ΕΣΑμεΑ Χριστίνα Σαμαρά, παρουσίασαν τη συσσώρευση ασφαλιστικών και συνταξιοδοτικών θεμάτων των ατόμων με αναπηρία, τα οποία εν πολλοίς δεν έχουν λυθεί από το 2017, καθώς το πόρισμα της Επιτροπής για τα συνταξιοδοτικά ζητήματα δεν έφτασε ποτέ στη Βουλή.

Από τη μεριά του ο κ. Τσακλόγλου δήλωσε ότι σε λιγότερο από ένα μήνα θα δρομολογηθεί η έναρξη σειράς συναντήσεων με στελέχη του υπουργείου Εργασίας και της ΕΣΑμεΑ προκειμένου να μελετηθούν αναλυτικά όλα τα θέματα που τέθηκαν από το υπόμνημα που κατέθεσε ο κ. Βαρδακαστάνης, ώστε να εξεταστεί η επίλυσή τους.

Τα κυριότερα ζητήματα είναι τα εξής:

  • Ευρεία αναμόρφωση του ν.4387/2016 (ΦΕΚ 85 τ. Α’) με τον οποίο έχουν καταργηθεί σημαντικά δικαιώματα και παροχές στον τομέα της κοινωνικής ασφάλισης των ατόμων με αναπηρία, με χρόνιες παθήσεις και των οικογενειών τους και έχουν θεσπιστεί άδικες διατάξεις, όπως η διάταξη των άρθρων 7 και 27, η οποία αφορά στην αναλογική μείωση του ποσού της εθνικής σύνταξης βάσει του ποσοστού αναπηρίας του δικαιούχου. Η σύνταξη δεν είναι επίδομα αναπηρίας, για να δίνεται με βάση τη βαρύτητα αναπηρίας και για το λόγο αυτό ζητάμε την άμεση εφαρμογή της χορήγησης του 100% του ποσού που αντιστοιχεί στην Εθνική Σύνταξη σε όλους τους συνταξιούχους με αναπηρία ανεξαρτήτως ποσοστού αναπηρίας.
  • Πλήρης αποσύνδεση της αναπηρικής σύνταξης από το επίδομα του ΟΠΕΚΑ.
  • Επαναφορά της ρύθμισης της παρ. 5α του άρθρου 5 του ν. 3232/04, όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 26 του ν. 4075/2012, σύμφωνα με την οποία, παιδιά με αναπηρία, ορφανά και από τους δύο γονείς, να δικαιούνται το σύνολο του ποσού της σύνταξης που ελάμβανε ο θανών γονέας, υπό την προϋπόθεση ότι δεν εργάζονται ή δεν παίρνουν σύνταξη από δική τους εργασία.
  • Επαναφορά ευνοϊκών ρυθμίσεων οι οποίες αφορούν στη συνταξιοδότηση των γονέων/ συζύγων/ αδελφών που έχουν στη φροντίδα τους άτομα με βαριά αναπηρία.
  • Αποκατάσταση των αδικιών που έχουν υποστεί οι συνταξιούχοι αναπηρίας και γήρατος του ιδιωτικού τομέα με την ψήφιση των εφαρμοστικών νόμων του 2ου μνημονίου και συγκεκριμένα με τις διατάξεις του ν. 4093/12 (ΦΕΚ 222 τ.Α’) και του ν. 4111/2013 (ΦΕΚ 18 τ.Α’),
  • Επέκταση της εξαίρεσης από την περικοπή σύνταξης λόγω απασχόλησης συνταξιούχων με αναπηρία που έχουν συνταξιοδοτηθεί με τις διατάξεις του ν. 612/1977 σε όλους τους συνταξιούχους αναπηρίας λαμβάνοντας υπόψη τις μειωμένες συντάξεις που παίρνουν.
  • Ένταξη των μεταμοσχευμένων από καρδιά και πνεύμονα, των πασχόντων από συγγενείς καρδιοπάθειες με ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω και των Κωφών-Βαρηκόων, στις ευνοϊκές διατάξεις του ν. 612/1977.
  • Τροποποίηση των προϋποθέσεων συνταξιοδότησης με προϋπάρχουσα αναπηρία.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ